Έκρυθμη κατάσταση στο Κόσοβο

 


Η νέα επιθετική απόπειρα του καθεστώτος Κούρτι να επιβάλει πραξικοπηματικά και με τη βία τους αλβανόφωνους δημάρχους που “κέρδισαν ” στις εκλογές -φιάσκο του περασμένου Απρίλη πυροδότησε νέο γύρο έντασης στις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Με πρόσχημα “το δικαίωμα αυτών που έχουν εκλεγεί σε δημοκρατικές εκλογές να αναλάβουν καθήκοντα χωρίς απειλές και εκβιασμούς” (διάβαζε των Αλβανών που εκλέχτηκαν από το 3% του πληθυσμού του κοσοβάρικου προτεκτοράτου, μιας και οι Σέρβοι απείχαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από την εν λόγω διαδικασία), ο εκλεκτός των αμερικανονατοϊκών, Κούρτι, μετέτρεψε τις έδρες των επίμαχων τεσσάρων δημαρχείων σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ της αστυνομίας του και των Σέρβων διαδηλωτών, με την εμπλοκή και δυνάμεων της KFOR. Ο Βούτσιτς, που έχει αποδεχτεί στα πλαίσια ενός “έντιμου συμβιβασμού” τον διάλογο στη βάση του γαλλογερμανικού σχεδίου αναγνώρισης του Κοσόβου “ως μια νέα νομική και πολιτική πραγματικότητα”, επιχείρησε να ελιχθεί επικοινωνιακά, προκειμένου να αντιρροπήσει τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τους δυτικούς επικυριάρχους, τονίζοντας πως “στόχος της Πρίστινα είναι να στρέψει τη Σερβία ενάντια στο ΝΑΤΟ”. Θορυβημένα τα αφεντικά του Κούρτι από τη νέα μονομερή – αιφνιδιαστική κίνηση του ντόπιου τοποτηρητή τους με στόχο την “επιβολή τετελεσμένων”, ανακοίνωσαν την αποστολή 700 νέων νατοϊκών της “ειρηνευτικής” KFOR και τράβηξαν το αυτί του Κοσοβάρου προέδρου, “καταδικάζοντας σθεναρά τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσόβου, επειδή κλιμακώνουν την ένταση στον βορρά και ενισχύουν την αστάθεια”(Μπλίνκεν).

Την απόφαση του Κούρτι να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια αποδοκίμασε άμεσα και το σχήμα Quint (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία). Εφαρμόζοντας απέναντι στον Κοσοβάρο υποτακτικό τους την τακτική του μαστιγίου, οι αμερικανονατοϊκοί ανακοίνωσαν την ακύρωση της συμμετοχής της Πρίστινα στην άσκηση DEFENDER EUROPE 2023. Ακυρώθηκαν επίσης όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις αξιωματούχων του προτεκτοράτου στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους αναμενόμενη στάση κράτησαν οι Ρώσοι ιμπεριαλιστές, με τον Ν. Πεσκόφ να δηλώνει “στηρίζουμε άνευ όρων τη Σερβία και τους Σέρβους”. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του κινέζικου ΥΠΕΞ, Μ.Νίνγκ, τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών της Σερβίας να προστατέψει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα,εκφράζοντας την αντίθεσή του “στις μονομερείς ενέργειες των προσωρινών αυτοδιοικητικών θεσμών του Κοσσυφοπεδίου”. Εμφανώς αναθαρρημένος από την ευρωαμερικανική επιχείρηση “συνετισμού” του Κούρτι, ο Βούτσιτς διακήρυξε ως όρο για τη διατήρηση της ειρήνης “την άμεση απόσυρση των ψευτοδημάρχων και των μελών της λεγόμενης “αστυνομίας της Πρίστινα”. Τελικά οι ηγέτες του γερμανογαλλικού άξονα (Μακρόν και Σόλτς) στον γνωστό “διαμεσολαβητικό τους ρόλο αποκλιμάκωσης της έντασης” ζήτησαν την επανάληψη των εκλογών στους 4 δήμους, ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοιχτό η κοσοβάρικη ηγεσία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.