Τα θύματα του Διστόμου χωρίς δικαίωση


Η Κεντρική Επιτροπή της Χριστιανικής Δημοκρατίας που συνεδρίασε το Σάββατο 10 Ιουνίου, ανήμερα στην 79η επέτειο της σφαγής στο Δίστομο, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

Σήμερα κλείνουν 79 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Όπως και εφέτος, Σάββατο ήταν και στις 10 Ιουνίου 1944. Καταγράφηκαν 228 νεκροί από τους οποίους 117 γυναίκες και 111 άντρες. Ανάμεσά τους και 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων, περιλαμβανομένων και νηπίων.

  • Ο φυσικός αυτουργός του φρικαλέου εγκλήματος, αξιωματικός των SS Hans Zampel, επικεφαλής των ενόπλων που πραγματοποίησαν τη σφαγή, μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη στο Παρίσι και εκδόθηκε από τις Γαλλικές αρχές στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε τις θηριωδίες, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων.
  • Δεν αντιμετώπισε τις συνέπειες των πράξεών του. Πριν δικαστεί μεταφέρθηκε στη Γερμανία για άλλη υπόθεση και δεν ξαναγύρισε ποτέ!
  • Κι ενώ το μετεμφυλιακό κράτος, υπό το βάρος των δεσμών της υποτέλειας δεν άσκησε τις δέουσες πιέσεις για την έκδοση του αρχιεγκληματία, το ίδιο αυτό κράτος, εμποδίζει μέχρι σήμερα τους πληγέντες και τους συγγενείς τους να αναζητήσουν αποζημίωση από τον ηθικό αυτουργό, που είναι το γερμανικό κράτος, μη επιτρέποντας την εκτέλεση της αμετάκλητης απόφασης 137/1997 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λεβαδείας η οποία τους δικαιώνει, εις βάρος του γερμανικού Δημοσίου.
  • Οι Διστομίτες πέτυχαν να κηρύξουν εκτελεστή την ελληνική δικαστική απόφαση εις βάρος του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία, όπου κέρδισαν απανωτές δικαστικές νίκες, ιδίως την υπ’ αριθμόν 21996/3.9.2019 απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας με το γερμανικό Δημόσιο να έχει καταφύγει στα διεθνή Δικαστήρια.

Η Κ.Ε. της Χριστιανικής Δημοκρατίας, με αφορμή τη σημερινή θλιβερή επέτειο:

  • Διακηρύσσει για άλλη μια φορά την πάγια θέση του Κινήματος υπέρ της άμεσης διεκδίκησης των οφειλόμενων γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων για τα εγκλήματα και την οργανωμένη, συστηματική και πολύπλευρη λεηλασία της χώρας στα χρόνια της Κατοχής 1941-44 και
  • Καταδικάζει την υποτελή στάση των ελληνικών κυβερνήσεων στο μεγάλο αυτό θέμα, με τελευταίο δείγμα τις δηλώσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Μητσοτάκη Άκη Σκέρτσου στις 12 του περασμένου Μαΐου ότι  «Αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον…Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος». Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανασκευάσει, η δήλωση αυτή, έστω και αν θεωρηθεί ως «λανθάνουσα γλώσσα» του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνει τις αληθινές προθέσεις και διαθέσεις της.

Αθήνα 11 Ιουνίου 2023. Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.