Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κουρέλια το άρθρο 16: «Μη κρατική» Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα

 


«Είμαστε πια έτοιμοι να καταθέσουμε μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές όμως – εκεί δεν πρόκειται να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση»: Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτήν την «νομοθετική πρωτοβουλία», που θα κουρελιάσει ολωσδιόλου το άρθρο 16 του συντάγματος, αναμένει η «φίλη» Κύπρος για να ιδρύσει στην Ελλάδα παράρτημα του ιδιωτικού Πανεπιστήμιου Λευκωσίας. Το παράρτημα, το πρώτο δηλαδή ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη χώρα μας, θα αφορά Ιατρική Σχολή, όπου τα δίδακτρα, δηλαδή τα κέρδη των καπιταλιστών που εμπορεύονται τις σπουδές, είναι τεράστια. 

Εξ ου και η ανάλογη πρωτοβουλία του ΑΠΘ, που είναι πρωτοπόρο στις επιχειρηματικές μπίζνες, να ιδρύσει το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό στην Ιατρική (μίνι ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του δημόσιου πανεπιστήμιου), που γιορτάστηκε με πολλά ταρατατζούμ επί Κεραμέως.

Σύμφωνα με την ναυαρχίδα της Δεξιάς, «Καθημερινή»,  «κατ’ αρχήν συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας η οποία θα λειτουργήσει ανώτατη πανεπιστημιακή σχολή στην Αθήνα έχουν υπογράψει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners και το μεγαλύτερο κυπριακό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC).

Η συμφωνία αφορά την προοπτική λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος ιατρικής σχολής, που θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση σε εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ειδικότερα, υπάρχει ήδη συμφωνία για την αγορά των εγκαταστάσεων της πρώην Olympic Catering, οι οποίες διαθέτουν δομημένη επιφάνεια της τάξης των 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Η πανεπιστημιακή σχολή ιατρικής του UNIC σχεδιάζεται να λειτουργήσει με τα αυστηρότατα πρότυπα που λειτουργεί και στη Λευκωσία και σε συνεργασία με τις κλινικές που ελέγχει η CVC Capital στην Αθήνα όπου οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα τμήματα που απαιτούν παρουσία και μαθητεία σε νοσοκομείο».

Μαθαίνουμε μάλιστα από την ντουντούκα της Δεξιάς και το περιεχόμενο αυτού του «νομοθετικού πλαισίου», που θα εξασφαλίζει τα πτυχία του παραρτήματος να αναγνωρίζονται κανονικά, εφόσον, λέει, αναγνωρίζονται και τα πτυχία του πανεπιστήμιου του εξωτερικού που ιδρύει το παράρτημα: «Με βάση τα προβλεπόμενα για τους τίτλους σπουδών στην αλλοδαπή και την ισχύ τους στην Ελλάδα, που αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, σε πλήρη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του Συντάγματος (sic!), το πτυχίο της ιατρικής του εν Ελλάδι παραρτήματος του UNIC αναμένεται να αναγνωρίζεται κανονικά. Οπως άλλωστε αναγνωρίζονται ήδη τα πτυχία του από την Κύπρο. Η αναγνώριση θα εδράζεται στην πρόβλεψη ότι εφόσον αναγνωρίζεται στην Ελλάδα πτυχίο πανεπιστημίου του εξωτερικού, τότε θα αναγνωρίζεται και το πτυχίο παραρτήματος του πανεπιστημίου αυτού που λειτουργεί στην Ελλάδα. Πάντοτε υπό αυστηρότατους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας της σχολής και απονομής των σχετικών τίτλων».

Κοντολογίς, η απόφαση είναι παρμένη και από «νομοθετικά πλαίσια» άλλο τίποτε αν πρόκειται να υπηρετήσουν αυτήν την αντιδραστική, αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση. Φρόντισε άλλωστε και η κυβέρνηση Κούλη 1 να τα δημιουργήσει με τον εκτρωματικό νόμο πλαίσιο Κεραμέως και τις ρυθμίσεις για τον ΔΟΑΤΑΠ. Οσο για τους «αυστηρότατους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας της σχολής και απονομής των σχετικών τίτλων» γελάμε, αφού ο λόγος των αρχών πιστοποίησης προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα απονομής του τίτλου σπουδών, είναι πάνω απ’ όλα, ακόμη και στην περίπτωση που οι τίτλοι σπουδών των ιδρυμάτων της αλλοδαπής δεν έχουν αντιστοιχηθεί και καταταχθεί στα επίπεδα 6, 7, και 8 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Οσονούπω ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ξεφυτρώσουν σαν μανιτάρια

Οι δηλώσεις του αδίστακτου Μητσοτάκη και του υπουργού ειδικής αποστολής Πιερρακάκη άνοιξαν την όρεξη σε καπιταλιστικούς ομίλους να αναπτύξουν  πεδίον δόξης λαμπρόν σε επιλεγμένες πανεπιστημιακές σπουδές που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον από «πελάτες» και δεν απαιτούν μεγάλες επενδύσεις εκ του μηδενός.

Από το ίδιο δημοσίευμα επίσης πληροφορούμαστε τα κάτωθι:

«Πέραν της συμφωνίας της CVC Capital Partners με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και την ιδιοκτησία των ακινήτων της πρώην Olympic Catering στο Ελληνικό για πανεπιστημιακό παράρτημα ιατρικής σχολής, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις και με τη Lamda Development για την εξασφάλιση χώρων εντός της έκτασης που διαχειρίζεται η Lamda ώστε σε δεύτερη φάση να ανοίξουν και άλλα τμήματα σχολών του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στην Αθήνα. Η επιλογή της έναρξης των δραστηριοτήτων με ιατρική σχολή συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων και με το defacto υψηλότερο οικονομικό ενδιαφέρον που έχουν τέτοιες σπουδές, αλλά και με το γεγονός πως η CVC Capital ελέγχει μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες της Αθήνας, όπως το Υγεία, το Metropolitan, το Μητέρα, το Metropolitan General (πρώην Iaso General) και το μαιευτήριο Λητώ. Θα μπορούν δηλαδή σε αυτές τις κλινικές να γίνονται τα μαθήματα που απαιτούν παρουσία και εμπειρία από νοσοκομείο».

Ο δρόμος, λοιπόν, για την πλήρη κατεδάφιση του άρθρου 16 έχει ανοίξει. Εκτός από τα παραπάνω στρώνεται, σύμφωνα με «σκέψεις» του υπουργού Παιδείας, με «τις νέες υπηρεσίες» που μπορούν να προσφέρουν «άνετα» τα αγγλόφωνα τμήματα του δημόσιου Πανεπιστήμιου πολλαπλασιάζοντας «τις αγγλόφωνες σπουδές, προσελκύοντας φοιτητές από ολόκληρη τη λεκάνη της Νοτιανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής και των Βαλκανίων», με την δραστηριότητα «μικρών ευέλικτων funds» εντός των δημόσιων ΑΕΙ, που θα είναι «ικανά να εντοπίζουν νέες ιδέες φοιτητών, να χρηματοδοτούν και να αναπτύσσουν την παραγωγή νέων αγαθών και υπηρεσιών, με τη συμμετοχή και τη συνδρομή ενδιαφερομένων ιδιωτικών επιχειρήσεων» και βεβαίως μέσω των «διακρατικών συμφωνιών» του άρθρου 28 του Συντάγματος, που θα αποτελέσουν την ομπρέλα για να έρθουν στην Ελλάδα να κάνουν επιχειρηματικές μπίζνες πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανοίξει τα χαρτιά της και δείχνει απροκάλυπτα τις προθέσεις της. Ο λόγος τώρα είναι στο φοιτητικό κίνημα, στην εργαζόμενη κοινωνία να τις ανατρέψουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο