Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανεξάρτητοι εξαρτημένοι…


 

Ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Κούλη 1, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την Επιθεώρηση Εργασίας «Ανεξάρτητη Αρχή», για να μην εξαρτάται υποτίθεται από την πολιτική ηγεσία της εκάστοτε κυβέρνησης και να μην υφίσταται παρεμβάσεις στο έργο της. Toποθέτησε δε ως επικεφαλής της τον… ανεξάρτητο Τσιλιβάκη, μοναδικό προσόν του οποίου είναι ότι χρημάτισε προσωπάρχης σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Χθες, η «ανεξάρτητη αρχή» του «ανεξάρτητου» Τσιλιβάκη έπαιξε το ρόλο γλάστρας στο πρώτο μεγάλο τηλεοπτικό σόου του γνωστού ακροδεξιού τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανού Αδωνη Γεωργιάδη, που στην κυβέρνηση Κούλη 2 έχει τοποθετηθεί υπουργός Εργασίας. Ο Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Σπανάκης, ο απαραίτητος Τσιλιβάκης και καναδυό ελεγκτές της «ανεξάρτητης αρχής» πήγαν σε κάποια καφετέρια προκειμένου οι υπάλληλοι να κάνουν έλεγχο. Φυσικά, είχαν ειδοποιηθεί τα Μέσα και είχαν συρρεύσει κάμερες, φωτογραφικές μηχανές και «παπαγαλάκια». 

Εγιναν δηλώσεις από Γεωργιάδη, Σπανάκη και Τσιλιβάκη και τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι άνθρωποι των δελτίων ειδήσεων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εκανε και μια έξτρα εμφάνιση στο ΟΡΕΝ ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός για να πει πως «η μεταρρύθμιση αυτή, που έκανε ο Κωστής ο Χατζηδάκης δουλεύει, οι έλεγχοι είναι περισσότεροι και με τις αποφάσεις που έλαβα και τα μηχανήματα με τα οποία έχουν εξοπλιστεί οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, γίνονται έλεγχοι και είναι πολύ πιο στοχευμένοι και πολύ πιο αποτελεσματικοί». Μόνον εκείνον τον μάγειρα στην Κρήτη, που δούλευε ανασφάλιστος και δε θα το μαθαίναμε ποτέ, αν δεν καιγόταν από τα λάδια του τηγανιού, δεν μπόρεσαν να βρουν τα «μηχανήματα». Ούτε τον ντελιβερά στην Εύβοια, που δούλευε ανασφάλιστος μέσα στο λιοπύρι του καύσωνα και πέθανε από θερμοπληξία. Και χιλιάδες άλλους σαν τον μάγειρα και σαν τον ντελιβερά, που εξαναγκάζονται να εργάζονται ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι (ιδιαίτερα οι μετανάστες, το πολύ να πάρουν μόνο τα ένσημα που τους χρειάζονται για να ανανεώσουν την άδεια εργασίας).

Το θέμα μας, όμως, εν προκειμένω δεν είναι η ανασφάλιστη και υποασφαλισμένη εργασία, που κάνουν θραύση ιδιαίτερα στους νέους, στους συνταξιούχους που κάνουν δεύτερη δουλειά, στους μετανάστες. Το θέμα μας είναι το ξέσκισμα της μάσκας της ανεξαρτησίας μιας Αρχής. Η Αρχή που υποτίθεται ότι είναι υπεράνω της κυβέρνησης και δε δίνει κανένα λογαριασμό σ’ αυτήν, φτάνει στο έσχατο σημείο εξευτελισμού να χρησιμοποιείται σαν γλάστρα για το πολιτικό σόου ενός υπουργού που έχει εντρυφήσει στα νάματα του γκεμπελισμού. Οταν δεν τηρούν τα προσχήματα ούτε σ’ αυτό, μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται στα θέματα ουσίας.

Μια άλλη κρατική υπηρεσία, αυτή που διευθύνει τις εφορίες, έγινε «Ανεξάρτητη Αρχή» στα χρόνια που τη χώρα διοικούσε απροκάλυπτα η τρόικα. Αναφερόμαστε στην ΑΑΔΕ. Υποτίθεται πως έγινε ανεξάρτητη αρχή για να μην υπάρχουν περιθώρια «πελατειακού» τύπου κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Ο διοικητής αυτής της «ανεξάρτητης» Αρχής, Πιτσιλής, εμφανίστηκε χτες σε τηλεοπτικό σόου του υπουργού Οικονομικών Χατζηδάκη, που μεταδόθηκε με εκκωφαντικό τρόπο από τα ραδιοκάναλα, για να διαφημίσει την «αναβάθμιση» της λειτουργίας των τελωνειακών υπηρεσιών. Στην πραγματικότητα, ήταν μια προσπάθεια δημιουργίας μιας ψευδούς θετικής εικόνας από μια κυβέρνηση που έχει βυθιστεί στην αναξιοπρέπεια, λόγω των χειρισμών της στις δασικές πυρκαγιές (πού να υπήρχε και αστική αντιπολίτευση διατεθειμένη και ικανή να κάνει αντιπολιτευτικό ντόρο).

ΥΓ. «Μία από τις πρώτες μας αποφάσεις ως νέα πολιτική εργασία του Υπουργείου Εργασίας ήταν να ενθαρρύνουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και να την ενισχύσουμε προμηθεύοντας σε όλους τους ελεγκτές ηλεκτρονικά ψηφιακά εργαλεία, τα επονομαζόμενα tablet». Οτι τα τάμπλετ θα ονομάζονταν «ηλεκτρονικά ψηφιακά εργαλεία» καμιά εικοσαετία μετά την κυκλοφορία τους και την ευρύτατη χρήση τους από ιδιώτες και επιχειρήσεις, δεν το φανταζόταν ο μακαρίτης Στιβ Τζομπς που πρώτος τα εμπνεύστηκε.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο