ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Για τη συζήτηση για τον Ισολογισμό του Δήμου

 


Στο Δημοτικό συμβούλιο της 7ης Οκτώβρη που ήταν μονοθεματικό και αφορούσε την ψήφιση του ισολογισμού του Δήμου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσής Κύμης Αλιβερίου, Κώστας Κέκης, στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι η αιτία που μετατρέπει τους δήμους περίπου σαν Ανώνυμες Εταιρίες είναι η ασφυκτική πολιτική του κράτους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Κατά συνέπεια οι δήμοι δεν μπορούν από μόνοι τους να αλλάξουν ούτε μια λάμπα, να κλείσουν μια λακκούβα γιατί με ταχείς ρυθμούς το μόνιμο προσωπικό μειώνεται και οι υπηρεσίες και αρμοδιότητες παραδίδονται σε ιδιώτες.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «τακτοποιώντας τους ισολογισμούς μελλοντικά θα μπορούν ως δημοτική Αρχή να δανείζονται χρήματα από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων» χρήματα που θα πληρώσουν οι δημότες γεγονός που καταδεικνύει ότι στις μελλοντικές στοχεύσεις του δεν υπάρχει ούτε καν σαν σκέψη η διεκδίκηση για αύξηση χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Κ. Κέκη:

 

«Από τον Ισολογισμό και τα Αποτελέσματα Χρήσης Οικονομικού έτους 2022, μολονότι αποτελεί τεχνικό κείμενο, αποδεικνύεται ότι ο Δήμος λειτουργεί μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που έχει καθορίσει το κεντρικό κράτος, δηλαδή περίπου ως μια Ανώνυμη Εταιρεία, υλοποιώντας τις κεντρικές κατευθύνσεις. Πίσω από τους «εντυπωσιακούς» αριθμούς συζητάμε σήμερα έναν ακόμα ισολογισμό του Δήμου μας που φανερώνει, τα σκαμπανεβάσματα στα πλεονάσματα και στα ελλείματα. Όμως η ουσία είναι ότι οι δημότες βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση για μία ακόμα χρόνια.

 Είτε σε ανάπτυξη είτε σε ύφεση η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας υποτάσσονται στο υπερμνημόνιο του «Ταμείου Ανάκαμψης» που μπουκώνει με εκατομμύρια τα αρπακτικά των «πράσινων μονοπωλίων» και του ψηφιακού μετασχηματισμού και αφήνει ολόκληρες περιοχές με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους να καίγονται ανεξέλεγκτα, να πλημμυρίζουν βουλιάζοντας στις λάσπες, να μας αφήνει αθωράκιστους, σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης.

 

Η κατάσταση στην Υγεία είναι δραματική, με την υποστελέχωση των δομών να χτυπάει «κόκκινο». Το βιώνουμε καθημερινά, με τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου και στο Νοσοκομείο Κύμης.

Η ακρίβεια οργιάζει στα Σούπερ Μάρκετ και από την άλλη η φοροληστεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων εντείνεται.

Οι φραγμοί στο δικαίωμα των νέων για σπουδές, άθληση, για ποιοτικές πολιτιστικές δραστηριότητες υψώνονται ακόμα περισσότερο.

Οι εργασιακές σχέσεις επιστρέφουν στον Μεσαίωνα με 13ωρα και αναμονή στο ακουστικό του τηλεφώνου για το αν θα πιάσεις δουλεία για ένα δίμηνο ή τετράμηνο και στην καλύτερη οκτάμηνο.

 

Αυτή η πολιτική αντικατοπτρίζεται και στους ισοσκελισμένους ισολογισμούς των Δήμων τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα. Με μειωμένη την κρατική χρηματοδότηση (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) η κατάσταση στα σχολεία επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο, ενώ η ανταποδοτικότητα δηλαδή τη διπλή φορολόγηση των δημοτών, να διευρύνεται. Να θυμίσω το παράδειγμα της αύξησης δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στο 1.000.000 ευρώ και στην συνέχεια έρχεται και η αύξηση στα τιμολόγια του νερού .

Την ίδια ώρα μειώνεται με ταχείς ρυθμούς το μόνιμο προσωπικό, υπηρεσίες και αρμοδιότητες περνάνε σε ιδιώτες και όλα αυτά όταν τα έσοδα του κράτους από την φορολογία έχει προϋπολογιστεί από την κυβέρνηση να φτάσουν στο τέλος του χρόνου στα 60 δις ευρώ, τα pass τελείωσαν και οι όποιες επιδοτήσεις στο ρεύμα κόβονται από τον άλλον μήνα. 

 

Κατά συνέπεια πίσω από τους κωδικούς του ισολογισμού δεν θα δούμε το γεγονός ότι:

Ο δήμος δεν μπορεί να αλλάξει μία λάμπα μόνος του, δεν μπορεί να συντηρήσει ένα γήπεδο μόνος του, δεν μπορεί να κλείσει μια λακκούβα μόνος του, δεν μπορεί να εκπονήσει μελέτες φθηνές και ποιοτικές για τις ανάγκες των δημοτών.

 

Αυτούς τους Δήμους μεσάζοντες έχει δημιουργήσει διαχρονικά η πολιτική εξυπηρέτησης των κερδών των λίγων που και εσείς εξυπηρετείτε! Είστε και εσείς ακόμα μία από τις πολλές δημοτικές αρχές που προσπαθούν να αποκοιμίζουν συνειδήσεις να καλλιεργούν το συμβιβασμό με τη μιζέρια.

Με αυτήν την πολιτική θα συγκρουστούμε ως Λαϊκή Συσπείρωση, για να βγάλουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες του λάου της περιοχής μας.

Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε των ισολογισμό και όχι γιατί έχουμε κάποια αμφιβολία για τα νούμερα που σήμερα εισηγείστε η θέση μας είναι πολιτική.

 

            Ο δημοτικός σύμβουλος Κύμης Αλιβερίου

Κώστας Κέκης



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο