Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών

Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών
Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και
Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας & Θρησκευμάτων


·        Έργο Προϋπολογισμού 1.700.00,00 ευρώ
·        Κώστας Μπακογιάννης: «Διατηρούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και την παραδίδουμε στο παγκόσμιο κοινό»

Με έμφαση στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αποκατάσταση σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας & Θρησκευμάτων για το έργο «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών».
Το Θέατρο των Δελφών, παρά την καλή κατάσταση διατήρησής του, παρουσιάζει προβλήματα συντήρησης, που επιδεινώνονται από την αποδόμηση ορισμένων τμημάτων του. Σήμερα, το εν λόγω θέατρο δεν είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες, αφενός γιατί πρέπει να προστατευθεί και να διατηρηθεί ως μνημείο, αφετέρου γιατί ενέχει στοιχεία επικινδυνότητας, που το καθιστούν μη ασφαλές για το κοινό.
Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ -το οποίο έχει αναπτύξει πάγια συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή, με στόχο την ανάδειξη και την ενοποίηση των πολιτιστικών μνημείων- κατάρτισε μελέτη, βάσει τις οποίας υλοποιείται το συγκεκριμένο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 Το έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα:

ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Αποκατάσταση αρχαίου θεάτρου Δελφών
Το υποέργο 1 θα υλοποιηθεί από Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος απολογιστικά και με αυτεπιστασία.
1.         Εργασίες πεδίου (ανασκαφικές διερευνήσεις στις απογυμνωμένες περιοχές του κοίλου και στην περιοχή περί το βόρειο ανάλημμα, απομάκρυνση επιχώσεων, τμηματικές ή συνολικές αποσυναρμολογήσεις νεώτερων αργολιθοδομών, διαμορφώσεις, αποψιλώσεις, αποχωματώσεις, επιχωματώσεις)
2.         Μετακίνηση, μελέτη και αποτύπωση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών από τα αναλήμματα, το κοίλο και την σκηνή. Ταύτιση και ένταξή τους στη σχεδιαστική αποκατάσταση του κοίλου.
3.         Εκπόνηση εξειδικευμένων επιμέρους μελετών στο πλαίσιο επικαιροποίησης και συμπλήρωσης του φακέλου του έργου:
-           Μελέτη εργοταξίου
-           Γεωτεχνική διερεύνηση και μελέτη
-           Επικαιροποίηση μελέτης σύνθεσης κονιαμάτων, ενεμάτων και τεχνητού λίθου.
-           Μελέτη εφαρμογής για την αποκατάσταση των αναλημμάτων του θεάτρου.
-           Μελέτη συγκόλλησης αρχιτεκτονικών μελών
-           Μελέτη απορροής όμβριων υδάτων θεάτρου και βόρειου πρανούς
4.         Προμήθεια νέων λίθων
5.         Αποκατάσταση αναλημμάτων (παρόδων, πλευρικά και βόρειο ανάλημμα).
6.         Αποκατάσταση του κοίλου (καθαιρέσεις σύγχρονων αργολιθοδομών, αποσυναρμολογήσεις, συγκολλήσεις, ανατάξεις, συμπληρώσεις με αρχαίο και νέο υλικό, διαμορφώσεις απογυμνωμένων περιοχών του κοίλου, συμπλήρωση διαζώματος, αποκατάσταση υπόβασης εδωλίων, συμπλήρωση πλακών επίστεψης ποδίου κάτω κοίλου, κάλυψη και επίχωση δυτικού αγωγού του κοίλου)
7.         Αποκατάσταση των ορθοστατών της ορχήστρας και καθαρισμός του περιμετρικού αγωγού.
8.         Εργασίες αποστράγγισης στο θέατρο και το βόρειο πρανές του κοίλου.
Με την υπογραφή της σύμβασης μπορεί το έργο να ξεκινήσει άμεσα καθώς η Περιφέρεια έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατανομή των πιστώσεων.  

ΥΠΟΕΡΓΟ 2 «Ανάθεση παροχής υπηρεσίας για την επίβλεψη του έργου αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Δελφών»
Το Υποέργο 2 θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, κατόπιν διενέργειας δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού και ανάθεσης σύμβασης για την παροχή υπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3316/2005 και τη λοιπή  κείμενη νομοθεσία.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.700.000,00 ευρώ. 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:
«Έχουμε τη μεγάλη ευλογία να βρίσκονται στην Περιφέρειά μας, οι Δελφοί, με πολιτιστικά μνημεία που ξεπερνούν τα ελληνικά σύνορα και ιστορία που φτάνει στα πέρατα της γης. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε την σπουδαία αυτή πολιτιστική μας κληρονομιά, να τη διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε ανέγγιχτη από το χρόνο, ασφαλή και προσβάσιμη στους πολίτες όλου του κόσμου».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο