Ολοι τη Δευτέρα το πρωί στο Εφετείο - Λευτεριά στην Ηριάννα Β.Λ. και τον Περικλή Μ.
Η αθώωση του Τάσου Θεοφίλου από όλες τις κατηγορίες δημιουργεί ένα καινούργιο πλαίσιο ενόψει των αιτήσεων αποφυλάκισης της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ., που θα εκδικαστούν τη Δευτέρα 17 Ιούλη από το Πενταμελές Εφετείο (Τμήμα Αναστολών). Γιατί οι δύο αυτές υποθέσεις, φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους, έχουν ένα κοινό νήμα που τις συνδέει: ξεκίνησαν από κατασκευές της Αντιτρομοκρατικής και συνεχίστηκαν με δικαστικές αποφάσεις πραξικοπηματικού τύπου. Και μάλιστα, κατασκευές που έχουν ως βάση τους το περιβόητο DNA.
Ο Τάσος Θεοφίλου κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε με ένα υποτιθέμενο δείγμα DNA, που υποτίθεται πως βρέθηκε σ' ένα υποτιθέμενο καπέλο, που υποτίθεται πως έπεσε από τους δράστες της ληστείας στην Πάρο, την ώρα που ένας απ' αυτούς ήρθε στα χέρια με έναν ταξιτζή, τον οποίο σκότωσε. Ακόμα και δεκτή να γινόταν αυτή η κατασκευή της Αντιτρομοκρατικής (δηλαδή, αν όντως είχε βρεθεί καπέλο -και δεν είχε τοποθετηθεί εκ των υστέρων- και αν όντως είχε ανιχνευθεί «καθαρό» δείγμα DNA του Θεοφίλου), και πάλι δε θα έπρεπε να υπάρξει καταδίκη του, γιατί δεν υπήρχε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (μια μαρτυρική κατάθεση που τον αναγνώριζε, ένα αποτύπωμά του, κάτι από τα κλοπιμαία στην κατοχή του κτλ.). Και το DNA μόνο του, χωρίς άλλο αποδεικτικό στοιχείο, δεν μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη, όπως έχει αποφανθεί σωρεία αποφάσεων Πενταμελών Εφετείων. Ομως, το δικαστήριο του πρώτου βαθμού πέταξε στα σκουπίδια και τα δεδομένα της υπόθεσης και την πλούσια νομολογία και έστειλε τον Θεοφίλου στη φυλακή, όπου έμεινε «τζάμπα και βερεσέ» πέντε χρόνια. Μέχρι που ήρθε το δικαστήριο του δεύτερου βαθμού και αποκατέστησε (μετά από πέντε χρόνια!) την αδικία, απαλλάσσοντας τον Τάσο Θεοφίλου από όλες τις κατηγορίες.
Στην περίπτωση της Ηριάννας και του Περικλή τα πράγματα είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- προκλητικά. Η ίδια η ανάκριση είχε αποδυναμώσει τα «ευρήματα» της Αντιτρομοκρατικής. Ο εφέτης ειδικός ανακριτής και ο εισαγγελέας δεν τους προφυλάκισαν, πράγμα όχι συνηθισμένο γι' αυτούς τους «διώκτες της τρομοκρατίας». Κι όμως, το δικαστήριο του πρώτου βαθμού τους «έριξε» από 13 χρόνια κάθειρξη και τους έστειλε στη φυλακή, χωρίς να δεχτεί -τουλάχιστον- να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεσή τους. Τιμώρησε αυτούς τους ανθρώπους με τον πιο σκληρό τρόπο, λόγω της προσωπικής σχέσης τους με τον Κώστα Παπαδόπουλο (σύντροφός του η Ηριάννα, συγκάτοικός του ο Περικλής), που η Αντιτρομοκρατική είχε παραπέμψει σαν μέλος της ΣΠΦ, αλλά αθωώθηκε πανηγυρικά από το τρομοδικείο. Αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν στον Παπαδόπουλο, επιχείρησαν -και δυστυχώς πέτυχαν- να το κάνουν σε δυο ανθρώπους του περιβάλλοντός του.Με μοναδικό «στοιχείο» το DNA, που δεν υφίσταται καν ως εύρημα.
Μηχανεύτηκαν τον όρο «μερικό γενετικό προφίλ», για να περιγράψουν κάτι που δεν μπορεί να ονομαστεί «γενετικό προφίλ», αφού δεν ταυτίζονται και οι 16 γενετικοί τόποι και τα αλληλόμορφα. Η ταύτιση όλων των γενετικών τόπων και των αλληλόμορφων είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για να αποδώσει ένας επιστήμονας αυτό το προφίλ σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Και βέβαια, η ταύτιση του γενετικού προφίλ δεν σημαίνει ότι το άτομο ήρθε οπωσδήποτε σε επαφή με το πειστήριο. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχουν και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν την ενοχή του. Στην περίπτωση της Ηριάννας ούτε άλλα στοιχεία υπήρχαν, ούτε καν ταύτιση του γενετικού της προφίλ (μόνη της είχε δώσει δείγμα DNA για να γίνει σύγκριση).
Στην περίπτωση του Περικλή μιλάνε για ταύτιση μερικών γενετικών τύπων που βρέθηκαν σε μείγμα οχτώ ανθρώπων! Δηλαδή, σε ένα εντελώς άχρηστο δείγμα γενετικού υλικού, που έπρεπε να πεταχτεί κατευθείαν στα σκουπίδια. Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις καταθέσεις σε δικαστήρια της χημικού Ε.Κ., η οποία έχει ασχοληθεί επί μακρόν με τις έρευνες DNA. Aπό τις καταθέσεις της γνωρίζουμε ότι στα ποινικά συστήματα πολλών καπιταλιστικών χωρών δεν εξετάζονται καν μείγματα βιολογικού υλικού περισσότερων των δύο ατόμων. Θεωρούνται άχρηστα. Εδώ, με μείγμα οχτώ ατόμων, έστειλαν τον Περικλή Μ. στη φυλακή με 13 χρόνια κάθειρξη!
Η ερχόμενη Δευτέρα (17 Ιούλη) είναι η μέρα που θα δοθεί η πρώτη μάχη (δυστυχώς, η δίκη πέρασε στα «μουγγά»). Στην αίθουσα 100Α, στον τέταρτο όροφο του Εφετείου (οδός Λουκάρεως) θα εκδικαστούν οι αιτήσεις αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή (έχουν τους αριθμούς 10 και 13 στο πινάκιο). Το κίνημα αλληλεγγύης πρέπει από τις 9 το πρωί να κατακλύσει το Εφετείο.
Σχόλια