Kαι στην κορφή… Suez: Στης Ψυττάλειας τα νερά σφάζονται εργολάβοι

Πράματα και θάματα γίνονται στο ευαγές ίδρυμα της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, άλλοτε κραταιά κρατική επιχείρηση που διαχειριζόταν το υπερπολύτιμο αγαθό του νερού και εδώ και χρόνια άντρο εργολαβικής κερδοσκοπίας και μήλον της έριδος για μονοπωλιακούς ομίλους όπως η γαλλική Suez. Μια εταιρία που θέλει την ΕΥΔΑΠ όπως θέλει το νερό ένας οδοιπόρος στη Σαχάρα. Κι επειδή για διάφορους λόγους δεν μπορεί να την πάρει «στα ίσια», φαίνεται πως αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το τέχνασμα με το οποίο ο πολυμήχανος Οδυσσέας άλωσε την Τροία. Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά.

Λίγο πριν πάρει την άγουσα προς τα αποδυτήρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση των Τσιπραίων -διά του  «τσέο» της ΕΥΔΑΠ Μπενίτση, συμβίου της αποτυχούσας και ποινικά ελεγχόμενης πρώην περιφερειάρχου- προκήρυξε διαγωνισμό-fast track για τη λειτουργία και συντήρηση του ΚΕΛ (Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων) της Ψυττάλειας. Οι ανταγωνιστές του Μπομπολαίικου, που κατασκεύασε και λυμαινόταν το έργο ως τώρα, έμπηξαν τις φωνές μιλώντας για φωτογραφικό διαγωνισμό, δόθηκε παράταση 37 ημερών χωρίς να αλλάξουν οι όροι της προκήρυξης, η Ιντρακάτ του Κόκκαλη έκανε και μια προσφυγή, η οποία δεν είχε αίσιο τέλος ούτε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ούτε στο ΣτΕ, και έτσι στις 7 Αυγούστου (πάνω που η κυβέρνηση Κούλη έκλεινε το μήνα του μέλιτος), τρία σχήματα υπέβαλαν προσφορές, αποδεχόμενα τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους του διαγωνισμού: Κοινοπραξία Ακτωρ-Αβαξ-Εργοτέμ, Κοινοπραξία Μυτιληναίος-Κωνσταντινίδης και Κοινοπραξία Ιντρακάτ–Τέρνα Ενεργ.–Suez.

Το ερώτημα προέκυψε αμέσως μεταξύ των παροικούντων την υδατική και αποχετευτική Ιερουσαλήμ: τι έγινε, ρε παιδιά, ψιλικατζήδες κατάντησαν οι Γάλλοι; Κοτζάμ Suez μπαίνει με 10% σε μια κοινοπραξία, στην οποία το 60% έχει η Ιντρακάτ, για να «χτυπήσει» ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, που μετά τις εκπτώσεις θα πέσει στα μισά, οπότε θα «μπει» σε μια μπίζνα ύψους το πολύ 15 εκατ. ευρώ με ορίζοντα πενταετίας; Τρία εκατ. το χρόνο χαλάει με τη λευκή πιστωτική κάρτα του για «δημόσιες σχέσεις» μόνο ο CEO της Suez! Μετά το μυθολογικό κάζο του Πριάμου και των επιτελών του, που κολακεύτηκαν από τον δούρειο ίππο και τον έσυραν μέσα από τα άπαρτα τείχη της Τροίας, με τα γνωστά αποτελέσματα, οι άνθρωποι έχουν γίνει εξαιρετικά παρατηρητικοί και προσεκτικοί. Ολοι οι «παροικούντες» κατάλαβαν ότι η Suez δεν ενδιαφέρεται για μια μπίζνα-ψιλολόι για το μέγεθός της, αλλά κάνει την πρώτη κυκλωτική κίνηση για την άλωση του κάστρου, για την απόκτηση της ΕΥΔΑΠ, που αποτελεί διακαή πόθο της. Εκτιμώντας, μάλιστα, ότι με την κυβέρνηση Κούλη τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο εύκολα.

Σε ένα τετράμηνο, αυτές οι σκέψεις επιβεβαιώθηκαν πλήρως από τις εξελίξεις, που για κάποιους ίσως μοιάζουν τραγελαφικές, στην πραγματικότητα όμως αποτελούν μια ακόμα επιβεβαίωση των μαφιόζικων σχέσεων που συνδέουν καπιταλιστικές επιχειρήσεις και αστικές πολιτικές ηγεσίες.

Στις 9 Δεκέμβρη, η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΕΥΔΑΠ παρέδωσε το πόρισμά της στη διοίκηση της επιχείρησης, έχοντας αποκλείσει (εμείς δε γνωρίζουμε τους λόγους και βέβαια δε δίνουμε καμιά βάση στα όσα γράφουν τα παπαγαλάκια των αποκλεισμένων) τις Κοινοπραξίες Μυτιληναίος-Κωνσταντινίδης και Ιντρακάτ–Τέρνα Ενεργειακή–Suez. Ο νέος «τσέο» της ΕΥΔΑΠ Σαχίνης, εκλεκτός του Μητσοτακαίικου (μόνο;), δεν υπέβαλε το πόρισμα για έγκριση στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, αλλά στις 18 Δεκέμβρη έκανε εισήγηση, σύμφωνα με την οποία, πρέπει να ανοιχτούν όλες οι προσφορές για να υπάρξει «επαρκής ανταγωνισμός». Στις 20 Δεκέμβρη, με δική του εισήγηση, το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ αποφασίζει την «ανάθεση στο ΤΕΕ της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών του διαγωνισμού» και «στην δικηγορική εταιρεία Λαμπαδάριος και Συνεργάτες του νομικού ελέγχου των δικαιολογητικών συμμετοχής»!

Στα σκουπίδια, δηλαδή, η εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης, που αποτελείται από στελέχη της εταιρίας! Για ποιο λόγο; Τα είχαν «πιάσει» από την Κοινοπραξία Ακτωρ-Αβαξ οι τεχνικοί της ΕΥΔΑΠ και εισηγήθηκαν τον αποκλεισμό των άλλων δύο σχημάτων; Ουδείς τόλμησε να το πει, το άφησαν όμως να πλανάται στον αέρα.

Υστερα, δεν ήρθαν οι μέλισσες, αλλά οι αποκαλύψεις. Ο γάλλος πρέσβης είχε διαβεί την πύλη του Μαξίμου για να διαμαρτυρηθεί στον Μητσοτάκη αυτοπροσώπως εκ μέρους της κυβέρνησής του! Για σκεφτείτε το λίγο: κοτζάμ αυτοκρατορική κυβέρνηση Μακρόν στέλνει τον πρέσβη της να διαμαρτυρηθεί για τον αποκλεισμό μιας γαλλικής εταιρίας από ένα έργο, στο οποίο έχει συμμετοχή μόλις 10% και προσδοκά τζίρο (τζίρο, όχι κέρδη) το πολύ 15 εκατ. ευρώ σε πέντε χρόνια. Τίποτ' άλλο να μην υπήρχε, το γεγονός της άμεσης ανάμιξης της γαλλικής κυβέρνησης δείχνει πως για τη Suez η συμμετοχή στη διαχείριση της Ψυττάλειας είναι απλά ο δούρειος ίππος για να βάλει πόδι στην ΕΥΔΑΠ. Κάποια παπαγαλάκια, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τα αφεντικά που τα ταΐζουν, το επιβεβαίωσαν: «Οχι μόνο είναι μεγάλο το ενδιαφέρον της Suez για το έργο, αλλά είναι τόσο μεγάλο και υπήρξε τέτοια η ανησυχία της, ώστε για να αποτραπεί το σκάνδαλο παρενέβη ακόμη και η γαλλική Πρεσβεία. (…) Καταλαβαίνει ο κάθε ένας πως για τους Εθνικούς Εργολάβους δεν έχουν σημασία οι διεθνείς σχέσεις της χώρας, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη συγκυρία κυρίως για τα εθνικά θέματα, στην οποία ο ρόλος της Γαλλίας είναι καθοριστικός»! Οι «εθνικοί εργολάβοι» είναι προφανώς οι Ακτωρ-Αβαξ, ενώ η Ιντρακάτ του Κόκκαλη επιτελεί… εθνικό έργο, βάζοντας στο παιχνίδι τη Suez και τη γαλλική κυβέρνηση!

Στο θέμα θα επανέλθουμε. Κρατήσαμε την ουσία για το τέλος.  Σε ομόφωνο ψήφισμά του το ΔΣ του Συλλόγου Μηχανικών ΠΕ και ΤΕ ΕΥΔΑΠ αναφέρει ότι η εταιρία έχει και το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και την τεχνογνωσία για να λειτουργήσει μόνη της τα ΚΕΛ, αντί να τα δίνει σε εργολάβους. Και σημειώνει: «Δεν συναινούμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε ως Μηχανικοί και εργαζόμενοι που διεκπεραιώνουμε με τον καλύτερο τρόπο στρατηγικές επιλογές τρίτων, βορά οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης και της εκάστοτε διοίκησης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια