Χιλιάδες απολύσεις και από τον όμιλο των Ζαρα

Ο όμιλος Inditex, που έχει στην ιδιοκτησία του μια σειρά αλυσίδες ρούχων και αξεσουάρ  και γνωστά brands (Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Duti) και κατέχει την πρώτη θέση διεθνώς στις λιανικές πωλήσεις ρούχων, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το 13% με 16% των καταστημάτων του, που σημαίνει περίπου 1.200 καταστήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι.

Ο όμιλος προσαρμόζεται στις συνθήκες της επερχόμενης καπιταλιστικής ύφεσης, από τη μια μειώνοντας καταστήματα και απολύοντας εργάτες και από την άλλη επενδύοντας 2,7 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, ώστε οι on line πωλήσεις του να ανέβουν στο 25% των συνολικών πωλήσεών του σε σχέση με το 14% που ήταν το 2019.

Εχουν δημοσιευτεί και άλλες λεπτομέρειες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του εν λόγω ομίλου, όπως τα νέα online studios της Zara στην Ισπανία, η νέα οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας του ομίλου, το άνοιγμα νέων μεγαλύτερων καταστημάτων στους πιο εμπορικούς δρόμους κτλ., όμως αυτά αφορούν όσους ασχολούνται με το λεγόμενο επιχειρηματικό ρεπορτάζ. Εμείς στεκόμαστε στο γεγονός ότι χιλιάδες εργάτες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να πετιούνται στο δρόμο. Γράψαμε για τη Renault, για τη ΒΡ, τώρα η Inditex.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει την κρίση του: αντιμετωπίζοντας τον εργάτη ως εργαλείο που μπορεί να το χρησιμοποιεί κατά βούληση. Αρχίζει ύφεση, αναμένεται πτώση του τζίρου, γιατί οι λαϊκές οικογένειες (που αποτελούν το μεγάλο αγοραστικό κοινό του ομίλου Inditex) θα αγοράζουν αναγκαστικά λιγότερα ρούχα; Ο όμιλος σπεύδει να κλείσει μαγαζιά απολύοντας κόσμο. Το σταθερό κεφάλαιο που είναι επενδεδυμένο σ' αυτά τα μαγαζιά είναι ελάχιστο (τα ράφια και οι βιτρίνες δεν είναι μηχανήματα βαριάς βιομηχανίας). Στη μελλοντική ανάκαμψη, που θα φέρει μια κάποια αύξηση της ζήτησης, ο ίδιος όμιλος μπορεί τάχιστα ν' ανοίξει νέα μαγαζιά. Το σταθερό κεφάλαιο που θα απαιτηθεί θα είναι ελάχιστο και από εργάτες… μάτσο. Ακόμα και από τους απολυμένους του σήμερα μπορεί να βρει διαθέσιμους αύριο. Ούτε χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ειδίκευση για να προσληφθεί μια νέα γυναίκα ή ένας νέος άνδρας ως πωλητής σε κατάστημα ρούχων. Αν μάλιστα κάνει κάποιος μια βόλτα σε τέτοια μαγαζιά και πιάσει κουβέντα με τους/τις πωλητές/πωλήτριες, θα διαπιστώσει ότι είναι νέοι με πανεπιστημιακά πτυχία. Αυξημένα προσόντα για μια δουλειά που πληρώνεται με τους κατώτατους μισθούς και σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι δουλειά μερικής απασχόλησης (για να υπάρχει πάντοτε ξεκούραστος και χαμογελαστός εργάτης στο πόστο των πωλήσεων).

Συνηθίζουμε να λέμε πως η εργατική τάξη θα πρέπει να αντισταθεί σ' αυτή την ασυδοσία του κεφαλαίου που την αντιμετωπίζει σαν πρώτη ύλη, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη υπόσταση. Σωστό είν' αυτό. Αλίμονο αν επικρατούσε το πνεύμα της μη αντίστασης και η μοιρολατρία. Θα πρέπει, όμως, ταυτόχρονα να έχουμε υπόψη μας ότι αυτό είναι ένα σισύφειο έργο. Αυτή την τάση της καπιταλιστικής παραγωγής δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε, αλλά μόνο να την καθυστερήσουμε. Θα την ακυρώσουμε μόνο αν «ακυρώσουμε» τον καπιταλισμό. Μόνο αν πάνω στα συντρίμμια του χτίσουμε τον κομμουνισμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο