Το ξεχαρβάλωμα της ΚΑΠ

 


Στη γαλλική γελοιογραφία του Σωνύ (Chaunu) της “Ouest-France” , αποτυπώνεται, έστω και με κάποια δόση υπερβολής, το πραγματικό γεγονός ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που είχε επιβληθεί στην ΕΟΚ/ΕΕ για μια ελάχιστη προστασία των αγροτών στη βάση του προστατευτισμού και των επιδοτήσεων υποκύπτει όλο και πιο πολύ στο κυρίαρχο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού. Με τον περιορισμό των επιδοτήσεων, ακόμα και με πρόφαση την λεγόμενη “πράσινη ενέργεια”. Αλλά και με τη ραγδαία απελευθέρωση της εισαγωγής στην ΕΕ όλο και περισσότερων φθηνών προϊόντων από τρίτες χώρες. Έτσι, μετά την αποβιομηχάνιση, πλήττεται και ό,τι έχει απομείνει από την αγροτική τάξη. 

Στη γελοιογραφία προβάλλεται το μήνυμα, ότι ενώ η εγχώρια παραγωγή γίνεται με αυστηρές προδιαγραφές, η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τα μάτια και επιτρέπει την εισαγωγή πιο φθηνών προϊόντων, ακόμα και χωρίς έλεγχο προδιαγραφών. “Ντοπαρισμένα” με ορμόνες αμνοερίφια από τη Νέα Ζηλανδία, κοτόπουλα από την Ουκρανία, βοοειδή από τη Βραζιλία (προφανώς στα πλαίσια της υπό κατάρτιση συμφωνίας με τη “Mercosur” της Λατινικής Αμερικής), ραντισμένα κηπευτικά από την Τουρκία.

Το θέμα της αδασμολόγητης κυκλοφορίας όλων των φτηνών ουκρανικών αγροτικών προϊόντων με πρόσχημα τον πόλεμο, που δεν είναι μόνο κοτόπουλα, είναι μείζον, αφού ανοίγει τον δρόμο για την παγκοσμιοποίηση και στον αγροτικό τομέα. 

H συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τη Νέα Ζηλανδία έχει υπογραφεί και περνά στη φάση της επικύρωσης. 

Όσο για την Τουρκία, η Ε.Ε., στα πλαίσια της σύσφιγξης των σχέσεων με υποψήφιες για ένταξη χώρες, έχει συνάψει ειδική συμφωνία μαζί της για όσα αγροτικά προϊόντα της δεν συμεριλαμβάνονται ήδη στην τελωνειακή ένωση. 

Με πίεση των Γάλλων αγροτών, φαίνεται πως η συμφωνία με την ομάδα κρατών “Mercosur” της Λατινικής Αμερικής δεν θα προχωρήσει, τουλάχιστον προς το παρόν.        

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια