Επιτυχία των εργαζόμενων της COSCO

Παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας και της κυβέρνησης να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους της COSCO, παρά την αποστολή ΜΑΤ από χθες βράδυ, οι εργαζόμενοι συνέχισαν την αποχή τους από τις εργασίες τους και τελικά πέτυχαν να κατακτήσουν κάποια σημαντικά αιτήματά τους.
Οι προσπάθειες της αιφνιδιασμένης από την κινητοποίηση εργοδοσίας, με πολλούς και διάφορους τρόπους, να τους σπάσει κράτησαν όλη τη νύχτα, τελικά οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έσπασαν αλλά πέτυχαν στη σημερινή πρωινή συνάντηση να συμφωνήσει στα εξής αιτήματα:
  • Όλοι οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ιδιότητα λιμενεργάτη, εκτός από αυτούς που δεν έχουν παρακολουθήσει αντίστοιχο σεμινάριο, κάτι που θα γίνει το Σεπτέμβρη, οπότε και θα δουλεύουν όλοι με σύμβαση λιμενεργάτη.
  • Αύξηση στο μεροκάματο, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί σε νέα συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα με την εργοδοσία.
  • Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
  • Επίδομα εναερίτη και επικινδυνότητας.
  • Μόνιμη παρουσία τραυματιοφορέα στο χώρο, που θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος.
Είναι μια σημαντική νίκη από εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται στη προβλήτα της COSCO μέσω εργολάβων και είναι νέοι στην ηλικία άνθρωποι. Κατάφεραν να ξεπεράσουν το ιδιαίτερα διαδεδομένο φαινόμενο της εργοδοτική πολυδιάσπασης και το κλίμα μεταξύ τους ήταν αγωνιστικό. Ήταν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν.
Από εδώ και πέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τη συσπείρωσή τους γιατί η εργοδοσία μπορεί σε αυτή τη φάση να αιφνιδιάστηκε αλλά αυτό δε σημαίνει και ότι θα παραμείνει ήσυχη. Θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να τους αντιμετωπίσει και να τους σπάσει ώστε τελικά να περάσει το δικό της. Απέναντί της το μόνο που μπορούν να αντιτάξουν οι εργαζόμενοι είναι τη δική τους μορφή οργάνωσης και να προχωρήσουν στη δημιουργία του σωματείου τους. Για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τη νίκη τους, να υπογραφεί συλλογική σύμβαση, να υπερασπιστούν αυτά που πέτυχαν και να διεκδικήσουν και αυτά που σε αυτή τη φάση δεν πέτυχαν.
Ήταν ένας αγώνας και μια επιτυχία σημαντική για τους εργαζόμενους αλλά και για όλο το εργατικό κίνημα.
Στο πλευρό τους ανάμεσα σε άλλους βρέθηκαν και μέλη της Ταξικής Πορείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια