Γλάστρες του Μελισσανίδη

Και άλλη συνάντηση είχαν την περασμένη Τρίτη παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, της περιφέρειας Αττικής και του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με ανθρώπους του Μελισσανίδη. Οι τρεις πρώτες πλευρές δεν εξέδωσαν καμιά ανακοίνωση, εξέδωσε όμως και πάλι η ΠΑΕ ΑΕΚ. Με πολύ πιο συγκρατημένους τόνους σε σχέση με την προηγούμενη φορά και με προσπάθεια να ρίξουν το ανάθεμα στο δήμο (αυτό το ανέλαβαν οι «υπάλληλοι» του χουλιγκάνικου Τύπου).
«Η πλευρά της ΑΕΚ θα ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο για τις θέσεις της, όπως αναπτύχθηκαν στη σημερινή συνάντηση», έγραφε η ανακοίνωση. Και κατέληγε: «Αποφασίστηκε να γίνει ακόμα μία συνάντηση ανάμεσα στους υπεύθυνους του έργου και στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος για να συζητηθούν τα ως άνω αναφερόμενα ζητήματα με περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ από την πλευρά των εκπροσώπων του Δήμου τέθηκε προς συζήτηση και το θέμα του ύψους του γηπέδου».

Σε δουλειά να βρισκόμαστε, θα έλεγε κάποιος. Ομως εδώ υπάρχει ένα μείζον θέμα. Μπορεί πολιτικά ο Σκουρλέτης, η Δούρου και ο Βασιλόπουλος να μην έχουν (και δεν έχουν, όπως αποδεικνύει η στάση τους) κανένα πρόβλημα να γίνουν γλάστρες στο προπαγανδιστικό παιχνίδι του Μελισσανίδη, που προσπαθεί να παραμυθιάσει τους οπαδούς της ΑΕΚ. Μπορεί να μην ενδιαφέρονται για τη στοχοποίησή τους από τον Μελισσανίδη, όταν θα μεγαλώσει η γκρίνια των οπαδών κι αυτός θα πρέπει να βρει κάποιους για να τους φορτώσει την ευθύνη. Νομικά, όμως, παρανομούν οργανώνοντας αυτές τις συσκέψεις με εκπροσώπους της εταιρίας του Μελισσανίδη («Δικέφαλος 1924 ΑΕ»).

Η εταιρία αυτή ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου ως έχουσα δικαίωμα να κατασκευάσει το γήπεδο και να το εκμεταλλεύεται για μισό αιώνα. Κι αν αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί, δεν μπορεί να ξεπεραστεί η δικαστική εκκρεμότητα που επιβάλλει στη δημόσια διοίκηση να απέχει από κάθε ενέργεια υπέρ της μίας πλευράς. Η νομιμότητα της εταιρίας του Μελισσανίδη ως παραχωρησιούχου έχει αμφισβητηθεί, η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων (και μάλιστα με ευθύνη της ΑΕΚ η εκδίκαση πήρε αναβολή) και μέχρι να τελεσιδικήσει αυτή η υπόθεση το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να απέχει. Πώς, λοιπόν, ο Σκουρλέτης, η Δούρου και ο Βασιλόπουλος στέλνουν πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες να συζητούν σε επίσημες συσκέψεις (στο υπουργείο γίνονται) με εκπροσώπους αυτής της εταιρίας; Με αυτές τους τις ενέργειες παραβιάζουν ευθέως τις αρχές της χρηστής διοίκησης και έχουν όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες.

Οπως έχουμε ξαναγράψει, εμείς έχουμε υποβάλει συγκεκριμένα αιτήματα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, στα οποία είναι αναγκασμένη να απαντήσει, όπως προβλέπει ο νόμος. Από την άλλη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει τη ΜΠΕ, γιατί αυτή έχει υποβληθεί από τη «Δικέφαλος 1924 ΑΕ», η οποία εμφανίζεται παρανόμως ως παραχωρησιούχος της έκτασης και φορέας του έργου. Εχει πλέον όλα τα δεδομένα στα χέρια του και οφείλει να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, ανεξάρτητα από τι θέλει ή δε θέλει ο πολιτικός του προϊστάμενος. Οπως έχουμε ξαναγράψει, οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, όμως οι υπηρεσιακοί παράγοντες μένουν και όταν παράνομες πράξεις φέρουν την υπογραφή τους, υπέχουν ποινικές ευθύνες (ας θυμηθούμε το  σκάνδαλο του Βατοπεδίου, για παράδειγμα). Αν ο Σκουρλέτης θέλει να κλείσει τα μάτια μπροστά στη νομιμότητα μπορεί να το κάνει (οπλισμένος με το θράσος που χαρακτηρίζει τα πολιτικά στελέχη). Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, όμως, δεν έχουν την ασυλία που έχει ο υπουργός. Οποιος βάλει την υπογραφή του σε παράνομη πράξη θα είναι προσωπικά υπόλογος γι' αυτό. Ας το έχουν υπόψη τους

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.