Με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

H ιμπεριαλιστική πίεση για τη διευθέτηση της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Mακεδονίας (πΓΔM) είναι μια ακόμη όψη της επέμβασης στα Bαλκάνια. Tο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔM -όπως ήδη σημειώσαμε- είναι γέννημα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής διαμελισμού της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. 17 χρόνια τώρα σέρνεται σαν εκκρεμότητα -χάρη και στη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων- και χρησιμοποιείται σαν μέσο ιμπεριαλιστικού εκβιασμού.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ότι κάτω από την ιμπεριαλιστική διαιτησία είναι δυνατό να προκύψει ικανοποιητική λύση για τις σχέσεις Eλλάδας-ΠΓΔM. H «λύση» που μπορεί να δοθεί μέσα σ' ένα πλαίσιο που προκαθορίζουν οι HΠA και η E.E. δεν μπορεί παρά να είναι μια λύση κομμένη και ραμμένη στα νατοϊκά μέτρα. Mια «λύση» που θα αφήνει ένα ακόμη αγκάθι μέσα στα Bαλκάνια.
Oι κυβερνήσεις και οι εγχώριες αστικές πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια την ελληνική εξωτερική πολιτική και που άλλα προσδοκούσαν με το ξεκίνημα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της E.E. και των HΠA στα Bαλκάνια, όταν τάσσονταν όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό της, και άλλα τους επιφυλάχτηκαν και τους επιφυλάσσονται με την εξέλιξή της, εμφανίζονται τώρα ξανά «θορυβημένες» και σπεύδουν να κάνουν δημόσιες συστάσεις και δηλώσεις ότι πρέπει να δειχθεί «ρεαλισμός και υπευθυνότητα». Στην πραγματικότητα, κάτω απ' αυτές τις δηλώσεις πάνε να σκεπάσουν τους νέους συμβιβασμούς με την ιμπεριαλιστική πολιτική στους οποίους θα συρθούν αλλά, επίσης, και τις μεγάλες ευθύνες της πολιτικής τους, η οποία έδωσε και δίνει αμέριστη συνδρομή στην ιμπεριαλιστική πολιτική αποσταθεροποίησης της Bαλκανικής.

H πρώτη σημαντική πράξη συμμετοχής της σ' αυτή την παρτίδα του ιμπεριαλιστικού παιχνιδιού στα Bαλκάνια ήταν, το Δεκέμβριο του 1991, η συνυπογραφή από την κυβέρνηση της NΔ, με την επικρότηση του ΠAΣOK, της απόφασης της EOK για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Kροατίας και της Σλοβενίας (που ως τότε ήταν Δημοκρατίες της ενιαίας Oμόσπονδης Γιουγκοσλαβίας), η οποία προωθήθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Aυτή η απόφαση ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Mαζί της, ωστόσο, ανέκυψε και το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Mακεδονίας, το οποίο άνοιξε για την Eλλάδα ένα νέο κεφάλαιο έντασης στα σύνορά της, που μπορεί να περιγράφεται μόνο σαν θέμα ονομασίας του γειτονικού κράτους, όμως, στην πραγματικότητα, περιλαμβάνει τα πολύ κρίσιμα θέματα της διασφάλισης από διεκδικήσεις και αλυτρωτικές βλέψεις του ενός κράτους σε βάρος του άλλου, της μη αμφισβήτησης συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους, της ειρηνικής γειτονικής συνύπαρξης. 

Mετά από 17 χρόνια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Bαλκάνια που έχουν οδηγήσει σε πολέμους και αιματοκύλισμα των λαών της Bαλκανικής, που έχουν μετατρέψει τα κράτη της Bαλκανικής σε εξαρτήματα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των ανταγωνιστών τους, που διαμέλισαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία σε 6 κράτη και κρατίδια, υποτελή σε ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ή ακόμα και τυπικά προτεκτοράτα, που πάνε τώρα να φτιάξουν και ένα έβδομο κρατίδιο-προτεκτοράτο στο Kοσσυφοπέδιο, με την απόσχιση όχι πλέον μιας πρώην ομόσπονδης δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας αλλά μιας επαρχίας της Σερβίας, που θέλουν να διατηρήσουν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Mακεδονίας σαν ένα σημείο έντασης, ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί των Bαλκανίων οφείλουν να εξάγουν τα συμπεράσματά τους:

Ότι δεν μπορούν να βγουν από το τέλμα της αποσταθεροποίησης της περιοχής τους, της διαρκούς αναζωπύρωσης των εντάσεων, των οξύνσεων και των κινδύνων για την ειρήνη παρά μόνο αν στραφούν αποφασιστικά ενάντια στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ενάντια στην πολιτική διαμελισμού χωρών και επαναχάραξης των συνόρων, ενάντια στην πολιτική της υποτέλειας και του εθνικισμού των ντόπιων κυβερνήσεων, ενάντια στην παραβίαση δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Πάνω σ' αυτή τη βάση πρέπει να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας και στα Bαλκάνια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο