Eπιχείρηση εξαπάτησης των κτηνοτρόφων από τον Βαγγέλη Αποστόλου
«Ολως συμπτωματικά», λοιπόν, στις 21 Δεκέμβρη του 2017 συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής τρεις επίκαιρες ερωτήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Δράμας, στις οποίες απάντησε ο Β. Αποστόλου. Εδώ θα περιοριστούμε στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που υπέβαλε η βουλευτίνα Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράν-τζα με θέμα: «Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πρόβειου γάλακτος και ο πραγματικός κίνδυνος για τη φέτα».
«Ιδιαίτερο» ενδιαφέρον
Πριν δούμε τι ειπώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για το γάλα και τη φέτα, είναι χρήσιμο να δούμε ποια είναι η βουλευτίνα Βράντζα, που εκλέχτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβρη του 2015.
Είναι κτηνίατρος, από το 2001 έχει ανοίξει ιδιωτικό κτηνιατρείο στο Μουζάκι Καρδίτσας με κύριο αντικείμενο τα παραγωγικά ζώα, είναι συνιδιοκτήτρια μονάδας εκτροφής μαύρου χοίρου και μονάδας εκτροφής βοοειδών βραχυκερατικής φυλής και είναι μέλος των ενώσεων καπιταλιστών-ιδιοκτητών μονάδων εκτροφής τέτοιων ζώων (Πανελλήνια Ενωση Εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου και Ενωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών). Ακόμα είναι μέλος και άλλων φορέων, όπως το ΓΕΩΤΕΕ και η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία.
Είναι λοιπόν αναμενόμενο, λόγω της θέσης της στην καπιταλιστική παραγωγή, να υπερασπίζεται ανοιχτά τα συμφέροντα των καπιταλιστών του αγροτικού τομέα, των αγροτών που διαθέτουν λογιστή και κτηνίατρο (δηλαδή μιας μικρής μερίδας των πλούσιων αγροτών, που και αυτοί είναι μειοψηφία στο σύνολο του αγροτικού κόσμου) και να βάλλει ευθέως και χωρίς να κρύβεται κατά των φτωχών αγροτών, γεωργών και κτηνοτρόφων.
Η διαφοροποίηση στην αγροτιά έγινε εξαιτίας των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, με αποτέλεσμα να διασπαστεί σε πλούσια και φτωχή αγροτιά. Τον όρο φτωχομεσαία αγροτιά τον έχει χρησιμοποιήσει πρώτος ο Περισσός και η Π. Βράντζα απλά τον αντέγραψε. Εμείς δε χρησιμοποιήσαμε ποτέ αυτόν τον αντιεπιστημονικό όρο. Η συριζαία Βράντζα, λοιπόν, στις 12 Οκτώβρη του 2017, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ευαλλοίωτα προϊόντα (νυν νόμος 4492/2017), παρουσία βουλευτών απ’ όλες τις πτέρυγες και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανε την τοποθέτησή της σχετικά με το ποιοι αγρότες πρέπει να υπάρχουν στην Ελλάδα. Ας την παρακολουθήσουμε:
«Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου για το νομοσχέδιο, θα ήθελα να ορίσουμε ή και να συμφωνήσουμε -και είναι μια καλή ευκαιρία αυτό το νομοσχέδιο- κάποια ζητήματα. Ενα από τα ζητήματα αυτά είναι το πώς θέλουμε τον αγρότη, τον παραγωγό του 2017 (…) Να σας πω τι δεν θέλουμε εμείς; Δεν θέλουμε τον φτωχό και μεσαίο αγρότη, τον οποίον θα συντηρούμε. Θέλουμε ένα αγρότη ο οποίος θα είναι επαγγελματίας, ένα αγρότη που θα έχει την δυνατότητα να πληρώνει λογιστή και κτηνίατρο και ο οποίος θα έχει τους κόπους της δουλειάς του και θα ζει την οικογένειά του, έναν αγρότη αξιοπρεπή και οικονομικά εύρωστο (…) και όχι να συντηρούμε τον φτωχό και φτωχομεσαίο αγρότη. Πρέπει να ορίσουμε και το αγροτικό επάγγελμα κάποια στιγμή» (οι επισημάνσεις δικές μας).
Μιλώντας στον πληθυντικό («Να σας πω τι δεν θέλουμε εμείς»), η βουλευτίνα μιλούσε προφανώς εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ. Και να αμφέβαλε κανείς γι’ αυτό, τις αμφιβολίες διέλυσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησαν, καθώς και το υπουργικό δίδυμο (Αποστόλου-Τσιρώνης), που δεν είπαν κάτι διαφορετικό από τη Βράντζα για τον φτωχό αγρότη και για τον επιχειρηματία αγρότη. Αν δε συμφωνούσαν, θα εξέφραζαν κάποιες διαφορετικές απόψεις, για να το «γλυκάνουν» λίγο.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στο στόχαστρο τη φτωχή αγροτιά. Η Βράντζα διακήρυξε ανοιχτά και απροκάλυπτα ότι πρέπει να τελειώνουμε με τη φτωχή αγροτιά, ξεκληρίζοντάς την με πιο γρήγορους ρυθμούς, με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες «πρέπει να ορίσουμε το αγροτικό επάγγελμα». Αγρότης είναι μόνο ο αγρότης-επιχειρηματίας που «μπορεί να πληρώσει λογιστή και κτηνίατρο».
Ο κυνισμός της συριζαίας βουλευτίνας γίνεται πιο αποκρουστικός αν αναλογιστούμε ότι στην εκλογική της περιφέρεια, την Καρδίτσα, η συντριπτική πλειοψηφία των γεωργών και κτηνοτρόφων είναι φτωχοί. Οχι από τεμπελιά και αδιαφορία, φυσικά, αλλά επειδή σ’ αυτή τη θέση τους έχει καταδικάσει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής στην Ελλάδα και οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων με την αντιαγροτική πολιτική τους.
Πρέπει να ενημερώσουμε τους λιγότερο «μυημένους» στην κατάσταση της αγροτιάς ότι και η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων ανήκει στη φτωχή αγροτιά. Οι φτωχοί κτηνοτρόφοι πλήττονται από τη διαχρονική ελληνοποίηση του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των ζώντων ζώων και του κρέατος. Δημαγωγεί, λοιπόν, η Βράντζα όταν καταθέτει επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πρόβειου γάλακτος και ο πραγματικός κίνδυνος για την φέτα». Πέρα από τη δημαγωγία, όμως, πρόθεσή της μ’ αυτή την επίκαιρη ερώτηση ήταν και να δώσει «πάσα» στον Β. Αποστόλου για να διαφημίσει ως δήθεν φιλοκτηνοτροφική την πολιτική του ίδιου και της σημερινής κυβέρνησης.
Πολιτικό θέατρο
Υποστηρίζουμε ότι πρόκειται για πολιτικό θέατρο (με την Βράντζα να λειτουργεί ως «λαγός» του Αποστόλου), όχι μόνο επειδή η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει κυνικά και απροκάλυπτα ότι πρέπει να τελειώνουμε με τη φτωχή αγροτιά, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι φτωχοί κτηνοτρόφοι, και επομένως αδιαφορεί για τη χαμηλή τιμή του γάλακτος που αυτοί εισπράττουν, με αποτέλεσμα να ξεκληρίζονται και να εγκαταλείπουν την κτηνοτροφική παραγωγή και το χωριό, πράγμα που εξυπηρετεί τον διακηρυγμένο κυβερνητικό στόχο. Εχουμε την επιπλέον απόδειξη ότι στις 12 του περασμένου Οκτώβρη, στη συζήτηση και ψήφιση του νόμου 4492 για τα ευαλλοίωτα προϊόντα και στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της ίδιας βουλευτίνας για το «Εθνικό απόθεμα των δικαιωμάτων ενίσχυσης», η Π. Βράτζα μίλησε δύο φορές. Της δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει για την πτώση της τιμής του πρόβειου και του γίδινου γάλακτος και της φέτας. Οχι μόνο δεν το έκανε, αλλά αντίθετα χαρακτήρισε σημαντικό αυτό το νομοσχέδιο, ισχυριζόμενη ότι προσπαθεί να θωρακίσει τον έλληνα παραγωγό και τον έλληνα καταναλωτή από τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων.
Στην αρχή της πρωτομιλίας της στη συζήτηση της δικής της επίκαιρης ερώτησης, η Βράντζα είπε: «Κύριε υπουργέ, σήμερα είναι μια πολύ καλή ημέρα για τους αγρότες.Τη διαδικασία των ερωτήσεων ακολουθεί η συζήτηση και η ψήφιση ενός νομοσχεδίου το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Αφορά την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος και αφορά την πληρωμή των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων στις εξήντα ημέρες. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι φανερή: Η ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας και η εξασφάλιση της δικαιοσύνης και της διαφάνειας σε όλα τα στάδια της παραγωγής» (η έμφαση δική μας).
Δεν ψέλλισε λέξη για τη μαζική εισαγωγή νωπού γάλακτος και ιδιαίτερα συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος και για την παράνομη χρήση του στην παρασκευή νωπού παστεριωμένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Χρήση που χρονολογείται από το 2009 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα (με υπουργό τον Αποστόλου). Κι αυτό συμβαίνει όχι επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν πρωτοβουλιακά και εν αγνοία των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όχι επειδή το σύστημα της απάτης είναι εδραιωμένο παρά τις υποτιθέμενες προσπάθειες των ελεγκτικών μηχανισμών και των πολιτικών ηγεσιών, αλλά κύρια γιατί οι πολιτικές ηγεσίες έδωσαν προφορικά την εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να κάνουν πλημμελείς ελέγχους και να επιτρέπουν τόσο την ελληνοποίηση του εισαγόμενου νωπού γάλακτος όσο και την παράνομη χρήση του συμπυκνωμένου γάλακτος στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Δεν ψέλλισε λέξη ούτε για την ΚΥΑ του Αυγούστου του 2016 (της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δηλαδή),με την οποία νομιμοποιήθηκε η χρήση του συμπυκνωμένου γάλακτος στην παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού.
Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ευαλλοίωτα προϊόντα, η Βράντζα είπε: «Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου κατά τη γνώμη μου είναι πιο σημαντικό. Αφορά την χώρα προέλευσης στα ζωικά προϊόντα, στο γάλα και στο κρέας και στα προϊόντα τους. Πρόκειται για μια ρύθμιση που προσπαθεί να θωρακίσει τον έλληνα παραγωγό και τον έλληνα καταναλωτή από τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων. (…) Τελειώνω λέγοντας ότι συζητάμε σήμερα ένα πολύ καλό νομοθέτημα» (οι εμφάσεις δικές μας).
Και πάλι ούτε λέξη τόσο για τις επιπτώσεις των μαζικών εισαγωγών νωπού και συμπυκνωμένου γάλακτος στην πτώση των τιμών του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και για τις επιπτώσεις της ΚΥΑ του 2016.
Κάτι ψέλλισε μόνο για την υπολειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, που είναι μεν ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά δημιουργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κατ’ επέκταση όλων των κυβερνήσεων, και της τωρινής φυσικά. Το έκανε αυτό προφανώς για να συγκαλύψει τις ευθύνες του Β. Αποστόλου που συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων του.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι σύμφωνα με τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησαν και ψήφισαν «ένα πολύ καλό νομοθέτημα», που «θα θωρακίσει τον έλληνα παραγωγό από τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων», εκτιμούμε ότι δεν ξέχασε να επισημάνει τότε (τον Οκτώβρη του 2017) την πτώση των τιμών του γάλακτος. Απλά, στην όλη επιχειρηματολογία της για το «θαυματουργό» νομοθέτημα των Τσιπροκαμμένων, δε χώραγε μια τέτοια επισήμανση.
Είναι λοιπόν φανερό, ότι η Βράντζα, δυο μήνες μετά, πήγε σε συνεννόηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση υποστηρίζοντας ότι η πτώση της τιμής του γάλακτος και της φέτας οφείλεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στα πρόστιμα. Στόχος ήταν να δοθεί στον Αποστόλου η ευκαιρία να επαναλάβει τον ισχυρισμό του, ότι χάρη στη μάχη που έδωσε στις Βρυξέλλες, κατόρθωσε να αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, προκειμένου να διασκεδάσει την αγανάκτηση όχι μόνο των φτωχών κτηνοτρόφων αλλά και μερίδας των πλούσιων αγροτών από την πτώση των τιμών του γάλακτος. Την ίδια μέρα (21η Δεκέμβρη), ο Β. Αποστόλου εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο επαναλαμβάνει τον ψευδή ισχυρισμό ότι δήθεν πέτυχε να αναγράφεται η χώρα αρμέγματος στο νωπό γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα!
Παραθέτουμε αποσπάσματα απ’ αυτό το Δελτίο Τύπου: «Απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Βράντζα (…) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: Καταφέραμε μετά από μεγάλη επιμονή στις Βρυξέλλες να θεσμοθετήσουμε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας αρμέγματος του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Θα γνωρίζει πλέον ο έλληνας καταναλωτής το ελληνικό γάλα. (…)
Πάνω από όλα όμως πρέπει να γίνει κατανοητό, ιδιαίτερα από όσους είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την αναγραφή της χώρας αρμέγματος του γάλακτος, ότι θα παρακολουθούμε την υλοποίησή της και αν παραβιάζουν τους όρους θα είμαστε αυστηροί, όχι μόνο γιατί παραπλανούν τους καταναλωτές, αλλά και γιατί θα υπονομεύουν τις Γεωγραφικές Ενδείξεις της χώρας μας και μάλιστα τη σημαία της ΕΕ, τη φέτα».
Οσα αναφέρει ο Αποστόλου είναι παντελώς ψευδή. Μ’ αυτά προσπαθεί να εξαπατήσει τους κτηνοτρόφους -φτωχούς και πλούσιους- και τους καταναλωτές, ότι δήθεν καταναλώνουν ελληνικό γάλα και ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Με το νόμο 4492/2017 δεν υπάρχει υποχρέωση αναγραφής της χώρας που αρμέχτηκε το γάλα. Ποια υποχρέωση επιβάλλεται; Οταν το γάλα αρμέγεται στην Ελλάδα (άρα παράγεται στην Ελλάδα), υφίσταται επεξεργασία στην Ελλάδα και συσκευάζεται στην Ελλάδα, τότε θα αναγράφεται ως χώρα προέλευσης η Ελλάδα. Το ίδιο θα ισχύει για το γιαούρτι και για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οταν όμως το γάλα δεν αρμέγεται στην Ελλάδα, αλλά σε άλλη χώρα της ΕΕ ή σε τρίτη χώρα, τότε τόσο στο παραγόμενο παστεριωμένο γάλα όσο και στο γιαούρτι και σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα αναγράφεται ως χώρα προέλευσης είτε η ΕΕ είτε η τρίτη χώρα!
Πρέπει να σημειώσουμε ότι στη δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι φορέων εμπλεκόμενων είτε ως παραγωγοί γάλακτος και γαλακτοκομικών είτε ως «θεσμικοί φορείς», ζητήθηκε από μερικούς απ’ αυτούς να αναγράφεται η χώρα αρμέγματος του γάλακτος. Παραθέτουμε απόσπασμα από την τοποθέτηση του Π. Πεβερέτου, προέδρου του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) και φίλα προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ:
«Τώρα όσον αφορά το γάλα. Εχουμε μία πρόταση. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη. Λέγεται στο νομοσχέδιο ότι εάν το γάλα παράγεται σε μια χώρα, συσκευάζεται σε άλλη χώρα Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αναγράφεται η ένδειξη προέλευση Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό δεν διασφαλίζει, εάν θέλετε, ιδιαίτερα τις ελληνοποιήσεις. Εμείς λέμε, τουλάχιστον, να αναγράφεται η χώρα αρμεγής (σ.σ. αρμέγματος). Βέβαια πρέπει να έχει και συμφωνία με τη χώρα που βγαίνει το γάλα για να γίνει. Βέβαια να το επιδιώξουμε έστω και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διαφορετικά, έρχεται το γάλα από τη Ρουμανία και βγαίνει ελληνικό μετά» (οι εμφάσεις δικές μας).
Δε θα αποφύγουμε τον πειρασμό να σημειώσουμε ότι ο Π. Πεβερέτος έφερε ως παράδειγμα εισαγωγής γάλακτος τη Ρουμανία και όχι, ας πούμε, τη Γαλλία, από την οποία εισάγεται όχι μόνο νωπό και συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα, αλλά και πρόβειο, γιατί προφανώς ο ίδιος εκτρέφει πρόβατα γαλλικής φυλής.
Περαιτέρω, είναι παραμύθι της Χαλιμάς, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα παρακολουθεί, μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών, την εφαρμογή της δήθεν υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας αρμέγματος του γάλακτος. Θα σταθούμε λίγο στους ελέγχους που έπρεπε να γίνονται για το εισαγόμενο συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα (επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι το μοναδικό είδος εισαγόμενου γάλακτος) και θα κλείσουμε μ’ αυτό το ζήτημα, για να γίνει φανερό ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν δώσει εντολές στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μην ελέγχουν τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το 2015 και το 2016, χρονιές διακυβέρνησης από τη συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων εισήχθησαν στην Ελλάδα, (στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) 72.000 και 76.000 τόνοι συμπυκνωμένου γάλακτος, αντίστοιχα. Μέχρι τον Αύγουστο του 2016 (που εκδόθηκε η ΚΥΑ με την οποία επιτράπηκε η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού) η χρήση του απαγορευόταν όχι μόνο για την παρασκευή γιαουρτιού αλλά όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Οι 72.000 τόνοι συμπυκνωμένου γάλακτος (το 2015), με την προσθήκη νερού σε αναλογία 4:1, έγιναν 360.000 τόνοι. Μ’ αυτή την ποσότητα γάλακτος δεν παρασκευάστηκε μόνο γιαούρτι αλλά όλων των ειδών τα γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίς εξαίρεση. Πού το στηρίζουμε αυτό; Από έναν τόνο γάλα βγαίνει περίπου ένας τόνος γιαούρτι. Η παραχθείσα ποσότητα γιαουρτιού το 2010 ήταν 62.000 τόνοι. Πόσο να αυξήθηκε το 2015; Δε γνωρίζουμε ακριβή αριθμό αλλά σίγουρα θα κινείται σε ποσότητα γύρω από τους 62.000 τόνους. Αρα, το υπόλοιπο γάλα (μέχρι τους 360.000 τόνους) χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Αποστόλου και Μπόλαρης) επέτρεψε την παρανομία της χρησιμοποίησης συμπυκνωμένου γάλακτος στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων απ’ όλες τις γαλακτοβιομηχανίες.
Το 2016, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, που δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ με την οποία επιτράπηκε η χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος, εισήχθησαν περίπου 51.000 τόνοι συμπυκνωμένου γάλακτος. Οι γαλακτοβιομηχανίες συνέχισαν «το βιολί τους» (παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων με τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος), ενώ η πολιτική ηγεσία συνέχισε την ίδια τακτική: να μη δίνει γραπτή εντολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να επιβάλουν βαριές κυρώσεις στις γαλακτοβιομηχανίες.
Από τις 18 Οκτώβρη του 2017, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4492, για να μπορεί μια γαλακτοβιομηχανία να αναγράφει στο γιαούρτι που παράγει εδώ ως χώρα προέλευσης την Ελλάδα, θα πρέπει και το γάλα που χρησιμοποιεί να αρμέγεται στην Ελλάδα. Ομως, το εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα που χρησιμοποιούν οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες στην παρασκευή γιαουρτιού δεν αρμέχτηκε στην Ελλάδα και έτσι αυτές είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στα γιαούρτια που παράγουν ως χώρες προέλευσης χώρες της ΕΕ. Ας μας αναφέρει, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων (Αποστόλου και Τσιρώνης) επιχειρήσεις που παρανόμησαν και τι πρόστιμα επιβλήθηκαν σ’ αυτές. Αναμένουμε τα στοιχεία. Οχι τίποτ’ άλλο, αλλά για να μη μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Οπως φύκια για μεταξωτές κορδέλες προσπάθησε να πουλήσει πριν μερικούς μήνες ο Αποστόλου, ότι τάχα ξεκινά… σταυροφορία για να γίνει το ελληνικό γιαούρτι προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη). Την 1η Αυγούστου του 2017, λοιπόν, τη στιγμή που όλοι ετοιμάζονταν να φύγουν για διακοπές ή βλαστημούσαν επειδή δεν είχαν φράγκο στην τσέπη για να πάνε διακοπές, υπό τον πανηγυρικό τίτλο «Β. Αποστόλου: Σημαντικό βήμα για τη διεθνή κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού», ο Αποστόλου εξέδωσε Δελτίο Τύπου, για να μας ενημερώσει ότι συγκρότησε Ομάδα Εργασίας, στόχος της οποίας είναι «ο συντονισμός και η ενημέρωση των συλλογικών φορέων της παραγωγής του ελληνικού γιαουρ- τιού, καθώς και των παραγωγών της πρώτης ύλης, προκειμένου να συναποφασίσουν και να προετοιμαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας “Ελληνικό Γιαούρτι“ στο ενωσιακό Μητρώο Προστατευόµενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) – Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ενδειξης (Π.Γ.Ε.) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως Προστατευόµενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ)». Εκανε και δήλωση η υπουργάρα: «Προχωράμε σε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση του παραδοσιακού εθνικού μας προϊόντος, του ελληνικού γιαουρτιού που χαρακτηρίζεται για τα ιδιαίτερα και μοναδικά ποιοτικά του χαρακτηριστικά, στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές».
Οι διάφορες επιτροπές ή ομάδες εργασίας που συστήνονται στο Δημόσιο με ειδικό σκοπό συνήθως έχουν διάρκεια μερικών μηνών, χωρίς να ξεπερνούν το εξάμηνο. Ο γίγαντας Αποστόλου, όμως, αποφάσισε να σπάσει και αυτό το… ταμπού. Συγκρότησε Ομάδα Εργασίας με διετή θητεία! Αν η σημερινή κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία, η Ομάδα θα ολοκληρώσει το έργο της πάνω στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι η υποβολή αιτήματος (αν υπάρξει τέτοιο) θα αφεθεί για την επόμενη κυβέρνηση. Αν οι εκλογές γίνουν πιο πριν, δε θα υπάρξει καν πόρισμα της Ομάδας. Για τέτοια κοροϊδία μιλάμε, απ' αυτούς που «έθαψαν» το ελληνικό γιαούρτι και γενικώς τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, επιτρέποντας την αθρόα εισαγωγή νωπού και συμπυκνωμένου γάλακτος, επειδή αυτό βολεύει τους γαλακτοβιομήχανους. Αδιαφορώντας ότι έτσι «σκάβουν το λάκκο» κάθε προστατευόμενου προϊόντος (θα έρθει η σειρά και της φέτας, όχι μόνο στον Καναδά και στη Νότια Αφρική), ενώ στέλνουν στην καταστροφή και το ξεκλήρισμα τους φτωχούς έλληνες κτηνοτρόφους, που ήδη δεν αντέχουν το «άρμεγμα» από τους γαλακτοβιομήχανους
Σχόλια