100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου - Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ


Στις 11 Νοέμβρη 1918, στην πόλη Κομπιέν της Γαλλίας υπογράφεται επίσημα το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που κόστισε πάνω από 20 εκατ. νεκρούς και αναρίθμητες υλικές ζημιές.
Η παύση του πολέμου, που υποτίθεται θα τελείωνε όλους τους πολέμους, οφειλόταν στη μονομερή αποχώρηση της Ρωσίας από αυτόν, που αποφάσισε η κυβέρνηση των Μπολσεβίκων (1917), στην ανακωχή που αναγκάστηκε η Γερμανία ύστερα από την εξέγερση του Νοέμβρη 1918 και στο αντιπολεμικό κίνημα που έριξε την κυβέρνηση Κάιζερ – Χοεντζόλερν . καθώς και τη γενικευμένη αντίθεση των λαϊκών στρωμάτων σ’ όλο τον κόσμο.
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος που ξέσπασε σαν αντίθεση ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, ΗΠΑ) και τις εξίσου ιμπεριαλιστικές και αποικιοκρατικές δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική αυτοκρατορία) συμπαρέσυρε στη δίνη του όλο τον κόσμο, βύθισε τον πλανήτη σ’ ανείπωτη φρίκη, αλλά τίναξε στον αέρα όλες τις ειρηνιστικές (πασιφιστικές) θεωρίες για τον υπερ-ιμπεριαλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη (θέση που υποστήριζε ο πατριάρχης της σοσιαλδημοκρατίας, Καρλ Κάουτσκι, και συνέτριψε θεωρητικά ο Β.Ι. Λένιν).
Ο γιορτασμός της λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γαλλία από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ μόνο ερωτηματικά μπορεί να γεννάει στους λαούς. Οι πολιτικοί επίγονοι των σφαγέων που ευθύνονται και για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υποκριτικά γιορτάζουν την ειρηνική συνύπαρξη. Είναι αυτοί, μαζί με τις ΗΠΑ, που μακελεύουν τους λαούς χαράζοντας τα σύνορα με αίμα, που ακροβολίζονται για να ανταγωνιστούν Ρωσία και Κίνα, και που δε θα διστάσουν να υψώσουν τα όπλα τους ο ένας ενάντια στον άλλον, αν έτσι επιτάσσουν οι ανάγκες των μονοπωλίων και η δίψα για νέες αγορές.
Απέναντι στις φαρισαϊκές ιμπεριαλιστικές συνάξεις, αλλά και το μαύρο φασιστικό μέτωπο οι λαοί πρέπει να παλέψουν για
Ψωμί, Δουλειά, Ειρήνη, Εθνική Ανεξαρτησία, Σοσιαλισμό

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο