Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου: Τώρα και φέτα… Βιετνάμ, με τη βούλα της Κομισιόν



Αυτό που πρότεινε για τη φέτα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Βαγγέλης Αποστόλου, όταν γινόταν οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, δηλαδή να επιτρέπεται σε μια καναδική επιχείρηση να ονομάζει το προϊόν της φέτα, φτάνει να το παρασκευάζει από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, γίνεται πράξη στη συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ. Ετσι, με τον πιο επίσημο τρόπο, η φέτα παύει να είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και μετατρέπεται σε τρόπο παρασκευής. Οποιος φτιάχνει το συγκεκριμένο τυρί με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα θα μπορεί να το ονομάζει φέτα, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται! Δε χρειάζεται να πούμε τι σημαίνει αυτό για τη φέτα και για την ελληνική κτηνοτροφία.

Στις 17 Οκτώβρη του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε σήμερα τις συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Βιετνάμ, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την υπογραφή και την σύναψή της». Τα επόμενα βήματα είναι να επικυρώσουν την εν λόγω συμφωνία το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στο τέλος θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα υπόλοιπα κοινοτικά όργανα θα επικυρώσουν τη συμφωνία. Αλλωστε, η Κομισιόν δεν τη διαπραγματεύθηκε εν κενώ, ερήμην του Συμβουλίου και ιδιαίτερα ερήμην των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών, τη στρατηγική των οποίων υπηρετεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών.  Με αφορμή την έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε με ιμπεριαλιστικό κυνισμό: «Το Βιετνάμ προσφέρει τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους ευρωπαίους εξαγωγείς και επενδυτές, τόσο τώρα όσο και για το μέλλον».

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ άρχισαν το 2012 και στις σχετικές διαδικασίες «έβαλαν πλάτη» οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των Σαμαροβενιζέλων και στη συνέχεια των Τσιπροκαμμένων (σόι πάει το βασίλειο). Με τη συμφωνία νομιμοποιήθηκε η παραγωγή στο Βιετνάμ τυριών που πλασάρονται από τους βιετναμέζους παραγωγούς ως φέτα. Για την αποδοχή των τυριών αυτών ως «φέτα» συνέπραξε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου, γι’ αυτό και στις 17 Οκτώβρη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση της συμφωνίας, δεν έκανε το παραμικρό αρνητικό σχόλιο για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Εκανε την πάπια μπροστά σε μια εξέλιξη που βάζει την ταφόπλακα στη φέτα ως προϊόν ΠΟΠ. Την πάπια έκανε και ο εκ Σκάλας Λακωνίας ορμώμενος νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης. Ως γνήσιος συριζαίος, αντιλαμβάνεται το έγκλημα που έχει συντελεστεί και προτιμά την τακτική της στρουθοκαμήλου. Βάζει το κεφάλι στην άμμο, για ν’ αποφύγει την κρίση πανικού που του έχουν προκαλέσει τα απανωτά ξεπουλήματα  εμβληματικών προϊόντων (φέτας και γιαουρτιού) σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το επίμαχο σημείο για τη φέτα, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Κομισιόν (Αρθρο 12.28, παράγραφος 2 της συμφωνίας ΕΕ-Βιετνάμ), το βάλαμε σε φωτογραφία. Υπάρχει μόνο στα αγγλικά και η μετάφρασή του έχει ως εξής:

2. Παρά το άρθρο 12.27 (Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων), η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «Φέτα» που περιλαμβάνεται στο μέρος Α του παραρτήματος 12-Α (κατάλογος Γεωγραφικών Ενδείξεων) δε θα εμποδίζει τη χρήση αυτής της ένδειξης στο έδαφος του Βιετνάμ από οποιαδήποτε πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων τους, που πραγματοποίησαν με καλή πίστη την ενεργή εμπορική χρήση αυτής της ένδειξης σε προϊόντα της κατηγορίας «τυριά» που παρασκευάζονται από πρόβειο γάλα ή παρασκευάζονται από πρόβειο και αίγειο γάλα, πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Οι Κομισάριοι και οι διαπραγματευτές της ΕΕ δέχτηκαν να μπορεί το Βιετνάμ να ονομάζει τα τυριά του «φέτα», αρκεί να παράγονται με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα πριν από την 1η Γενάρη του 2017. Φυσικά, οι βιετναμέζοι παραγωγοί παράγουν λευκό τυρί με αγελαδινό γάλα και αυτό το ξέρουν καλά οι Κομισάριοι. Τους είναι όμως αδιάφορη η προστασία ενός προϊόντος που αφορά την ελληνική κτηνοτροφία, έστω κι αν αποτελεί τη «ναυαρχίδα» αυτής της κτηνοτροφίας. Βρήκαν αυτή τη φόρμουλα («ονομάστε το φέτα, φτάνει να παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα»), πατώντας στην πρόταση που είχε καταθέσει ο υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Αποστόλου, απ’ αφορμή τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία CETA, της ΕΕ με τον Καναδά.

Σύμφωνα με τον Αποστόλου, ήταν μια συμβιβαστική πρόταση και αφορούσε την παραγωγή «φέτας» από τον Καναδά. Εγραφε ο Αποστόλου σε απάντηση που έδωσε στον χρυσαυγίτη Λαγό και στον νεοδημοκράτη Μπασιάκο: «Τι ζητάει η Ελλάδα από την Ε. Επιτροπή. Η ελληνική αντιπροσωπεία, με το αριθ. md 401/15 έγγραφό της στις 3-12-2015 προς την Επιτροπή Πολιτικής Εμπορίου (TPC, Επιτροπή του Συμβουλίου), κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, ζητώντας από την Ε. Επιτροπή, χωρίς να αλλάξει καθόλου το κείμενο της συμφωνίας, να προστεθεί μια υποσημείωση (footnote) στη λέξη “Φέτα“ (παράρτημα 20-Α, Μέρος Α) με την οποία να διευκρινίζεται ότι ως “Φέτα“ μπορεί να θεωρηθεί μόνο το τυρί που παράγεται αποκλειστικά από 100% πρόβειο γάλα ή από αναμείξεις αυτού με γίδινο (70% κατ’ ελάχιστο πρόβειο και το υπόλοιπο από γίδινο γάλα). Με αυτό τον τρόπο, μόνο όσοι παράγουν λευκό τυρί με την ίδια πρώτη ύλη, όπως το αυθεντικό ΠΟΠ τυρί, μπορεί να το λένε “Feta, εάν το έπρατταν μέχρι τις 18.10.2013».

Κι ενώ είχε προτείνει κρυφά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια φόρμουλα που θάβει τη φέτα, ο Αποστόλου παραμύθιαζε τους κτηνοτρόφους, που διαμαρτύρονταν για τη συμφωνία CETA ΕΕ-Καναδά, πως τάχα έπεισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μια δήλωση, ότι μετά την πάροδο πέντε χρόνων θα προστατεύσει πλήρως τη φέτα. Από τότε πέρασαν δυο χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσια της συμφωνίας ΕΕ-Βιετνάμ (που δεν είναι δα και Καναδάς, από άποψη οικονομικής δύναμης), ξαναθάβει την ελληνική φέτα ως προϊόν ΠΟΠ.

Αυτή η πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μας ξαφνιάζει,  γιατί αυτή είναι η φύση των ιμπεριαλιστών που διαφεντεύουν την ΕΕ. Ξεπουλάνε τα συμφέροντα των λαών χωρών σαν την Ελλάδα, προκειμένου να διεισδύσουν στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο