Απελπισμένη προεκλογική δημαγωγία


Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανατρέψει τα εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ δυσμενή προγνωστικά, το υπουργείο Παιδείας (στο βαθμό που του αναλογεί) προβαίνει σε κινήσεις προεκλογικής δημαγωγίας.

♦ Δυο μήνες μετά την ψήφιση του νόμου με τον οποίο τα ΤΕΙ ενσωματώθηκαν στα Πανεπιστήμια, ο Γαβρόγλου υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση, με την οποία τα τετραετή πολυτεχνικά τμήματα του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής (προέκυψε από την ενσωμάτωση ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) και του Μεσογειακού Πανεπιστήμιου Κρήτης (προέκυψε από την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης) μετατρέπονται σε πενταετή… με την προοπτική να γίνουν Πολυτεχνεία!

[Σύμφωνα με το νόμο για τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ δίνεται η δυνατότητα, με Υπουργική Απόφαση, τα Τμήματα Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων (τα Τμήματα των πρώην ΤΕΙ δηλαδή) να ορίζουν τη διάρκεια του πρώτου κύκλου σπουδών σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα (5 έτη), κατόπιν πρότασης της οικείας Συγκλήτου. Επίσης, με ΥΑ καθορίζεται η αντιστοιχία αυτών των Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ύστερα από πρόταση επταμελούς επιτροπής! Για το λόγο αυτό, επίσης με Υ.Α. ιδρύεται στο οικείο Α.Ε.Ι. Πολυτεχνική Σχολή και εντάσσονται σε αυτήν τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών που έχουν οριστεί αντίστοιχα με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής].

Κι ενώ στο πολυδιαφημισμένο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν έχουν λυθεί καν τα στοιχειώδη (οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο), εκκρεμούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των τετραετών -πανεπιστημιοποιημένων πλέον- πολυτεχνικών τμημάτων του και δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους ήδη αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ, οι αδίστακτοι συριζαίοι συνεχίζουν να πουλούν ελπίδες σε χιλιάδες νέους να φοιτήσουν σε Πολυτεχνικές Σχολές που είχαν κοινωνική προβολή, επαγγελματική αποκατάσταση και απορρόφηση από την αγορά εργασίας (όλα αυτά προ κρίσης γιατί τώρα οι απόφοιτοι Πολυτεχνείων μαστίζονται πλέον από την ανεργία).

Η ψηφοθηρία μπαίνει πάνω απ’ όλα ακόμη κι αν απέναντι βρίσκεται το σύνολο των Πολυτεχνείων και το ΤΕΕ (θεσμοί και μηχανισμοί που αποτελούν ισχυρούς παράγοντες του συστήματος).

Θυμίζουμε ότι οι πρυτάνεις των Πολυτεχνείων και οι κοσμήτορες των Πολυτεχνικών Σχολών σε κοινή συνέντευξη Τύπου, κατήγγειλαν ότι πρόκειται για αντιγραφή τίτλων από καθιερωμένα τμήματα που οδηγεί σε εξαπάτηση των μαθητών και ότι προωθείται η μαζική παραγωγή νέων πανεπιστημιακών τμημάτων μηχανικών χωρίς προγράμματα σπουδών με το απαραίτητο εύρος και βάθος, χωρίς εργαστηριακές υποδομές και το απαραίτητο (σε αριθμό και επιστημονικά προσόντα) διδακτικό προσωπικό. Κατήγγειλαν ότι πρόκειται για μια τεχνητή πανεπιστημοποίηση, που παραβιάζει τις βασικές ακαδημαϊκές αρχές και οδηγεί αναπόφευκτα σε υποβάθμιση του συνόλου των πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών του μηχανικού.

♦ Την ίδια στιγμή, ο Γαβρόγλου, υπέβαλε αίτημα στο ΣτΕ, ζητώντας να υπάρξει εξαίρεση από τις προβλέψεις του νόμου, ώστε να εξακολουθήσει η διαδικασία του ΑΣΕΠ για το μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών. Η εξαίρεση αφορά τους 4.500 διορισμούς στην ειδική αγωγή για το σχολικό έτος 2019-2020 και 10.500 εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης για τα έτη 2020-2021 και 2021-2022.

(σ.σ.: Κατά την προεκλογική περίοδο παγώνουν όλες οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού του ΑΣΕΠ και κάθε διαδικασία -προθεσμίες υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ή ενστάσεων που είχαν ανακοινωθεί πριν την προκήρυξη των εκλογών- που οδηγεί σε αυτήν)

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση προεκλογικής δημαγωγίας. Οπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει οι μόνιμοι διορισμοί είναι στον αέρα. Η μόνη διαδικασία που έχει ξεκινήσει είναι η δημοσίευση της προκήρυξης του ΑΣΕΠ, με την οποία ξεκινάει η «διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, υποψήφιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» «για την πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), καθώς και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» 

Από την προκήρυξη είναι φανερό ότι πουθενά δε γίνεται λόγος για μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και επ’ αυτού δεν υπάρχει καμιά νομική δέσμευση. Επιπλέον η αναγραφή του σχετικού κονδυλίου στον Προϋπολογισμό του 2019 δεν προσφέρει καμιά κατοχύρωση, καθώς πολλές φορές ο κρατικός προϋπολογισμός έχει ανατραπεί λόγω του ότι δεν έχουν πιαστεί οι προβλεπόμενοι «δημοσιονομικοί στόχοι».

Η δε εξαγγελία Γαβρόγλου και Τζούφη για μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση με μια διαδικασία που επρόκειτο να ανοίξει μέσα στον Ιούνιο για να ολοκληρωθεί, λέει, μέσα στο 2020 (!), πραγματικά εξοργίζει για το απύθμενο θράσος. Οχι μόνο γιατί από πουθενά δεν τεκμαίρεται η απαραίτητη χρηματοδότηση, όχι μόνο γιατί αφορά μια μελλοντική κυβέρνηση (που όπως όλα δείχνουν δε θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ), αλλά γιατί πρωτίστως η υπόθεση των διορισμών είναι υπόθεση της θέλησης των ιμπεριαλιστών δανειστών, που έχουν επιβάλει Μνημόνια και έχουν προβλέψει διαρκή αυστηρή επιτροπεία για την εφαρμογή των μνημονιακών στόχων.

Γι’ αυτό και η ΝΔ φυλάει από τώρα τα νώτα της και με συνεχείς δηλώσεις επιφανών στελεχών της (π.χ. Χατζηγάκης) αρνείται να δεσμευτεί σε μια τέτοια προοπτική (πέρα από τις εμμονές του νεοφιλελευθερισμού για λιγότερο δημόσιο).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.