Μαυρογιαλούρικα ψέματα των υπουργών του Μητσοτάκη


Tη γνωστή τακτική των κυβερνήσεων, να παρουσιάζουν ως νέα, μέτρα έχουν ήδη εξαγγείλει τις προηγούμενες μέρες και να φουσκώνουν τα στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων και το συνολικό ύψος της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ακολούθησε το κυβερνητικό τρίο του Μητσοτάκη (Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης), που έδωσαν νέο μονόλογο-σόου σε απευθείας ραδιοφωνική και τηλεοπτική μετάδοση.

Σε ό,τι όσον αφορά το περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ για το διάστημα από 15 Μάρτη μέχρι 30 Απρίλη, την Πέμπτη 19 Μάρτη, ο Σταϊκούρας έλεγε: «Υπολογίζεται ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία, εν συνόλω ή εν μέρει, περί των 220.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων, με περίπου 600.000 εργαζόμενους. Παράλληλα, τουλάχιστον 100.000 επιπλέον επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, επηρεάζονται δραστικά από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊκού, και θα ενταχθούν στο μέτρο».

Η ταξική διαφορά φαίνεται ανάγλυφα. Οι μεν επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο σύνολό τους (320.000). Ομως, από τους 800.000 εργαζόμενους, στο μέτρο των 800 ευρώ αποφάσισαν να εντάξουν μόνο 500.000 εργαζόμενους.

Την ίδια μέρα, ο Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα ενταχθούν στο μέτρο των 800 ευρώ αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς ούτε αυτός ούτε ο Σταϊκούρας να δώσουν αριθμό εντασσόμενων και ύψος δαπάνης από την καταβολή των 800 ευρώ. Ελεγε ο Γεωργιάδης: «Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ».

Μια μέρα μετά (Παρασκευή 20 Μάρτη), ο Σταϊκούρας ανακοίνωσε νέα μέτρα για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, ελευθεροεπαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Παραθέτουμε όλο το κομμάτι από την ανακοίνωση των μέτρων για να το σχολιάσουμε:

«Εχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια ερχόμαστε να στηρίξουμε, άμεσα, 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.

Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.

Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ. 

Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται. Θέλω να τονίσω ότι η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ».

Θα αποκαλύψουμε ένα προς ένα τα χοντροκομμένα ψέματα του Σταϊκούρα:

Πρώτο ψέμα: Ισχυρίζεται ότι στο μέτρο των 800 ευρώ θα ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελευθεροεπαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κοροναϊό. Αυτό όμως το είχε ανακοινώσει ο Γεωργιάδης την προηγούμενη μέρα χωρίς να αναφέρει αριθμό δικαιούχωνΓιατί αυτή η παράλειψη; Τι μεσολάβησε από το μεσημέρι της 19ης Μάρτη μέχρι το πρωί της 20ής Μάρτη και… μπόρεσαν να μάθουν τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων;

Ηθελαν απλά να φουσκώσουν το «πακέτο» και γι’ αυτό πέταξαν και γι’ αυτούς ένα νούμερο. Αν από το σύνολο των 1.400.000 δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ αφαιρέσουμε τους 1.000.000 εργαζόμενους, μένουν 400.000 αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες και επιτηδευματίες! Ο Σταϊκούρας πέταξε ένα αυθαίρετο νούμερο για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Το ίδιο αυθαίρετος ήταν και ο ισχυρισμός του ότι για τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί μέχρι τις 20 Μάρτη η δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλους πόρους θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ! Ιστορίες γι’ αρκούδες.

Δεύτερο ψέμα: Οσον αφορά το νέο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζόμενων που μπαίνουν στο μέτρο των 800 ευρώ, πέραν αυτών που ανακοινώθηκαν στις 19 Μάρτη, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο Σταϊκούρας έτσι όπως ανακοίνωσε τους δικαιούχους εργαζόμενους των 800 ευρώ, άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι και 440.000 επιχειρήσεις (νέες επιχειρήσεις).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σταϊκούρα στις 19 Μάρτη, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, εν συνόλω και εν μέρει, με κυβερνητική απόφαση ανέρχονται σε 220.000 και αυτές που έκλεισαν από μόνες τους σε 100.000. Αν οι 440.000 επιχειρήσεις είναι πράγματι «πέραν των 320.000», πώς μπόρεσαν τα σαΐνια των υπουργείων να βρουν τις 440.000 επιχειρήσεις; Οι ίδιοι οι υπουργοί δήλωσαν ότι ακόμα δεν έχουν καταγράψει τους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας ) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό! Είναι, λοιπόν, ψέμα ότι και άλλες 440.000 επιχειρήσεις (πέρα από τις 320.000 που ανακοίνωσαν στις 19 Μάρτη) έχουν πληγεί από τον κοροναϊό.

Στον αριθμό των 440.000 επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας στις 20 Μάρτη συμπεριέλαβε και τις 320.000 επιχειρήσεις που είχε εξαγγείλει μια μέρα πριν. Δεν είχαν τη δυνατότητα να βρουν άλλες 120.000 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κοροναϊό. Απλά φούσκωσαν τον αριθμό από 320.000 σε 440.000 επιχειρήσεις, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις με την εμφάνιση δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό πολύ μεγαλύτερης από την πραγματική.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που θα πάρουν τα 800 ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σταϊκούρα στις 19 Μάρτη, οι εργαζόμενοι των 320.000 επιχειρήσεων είναι 800.000 και απ’ αυτούς εντάσσονται στο μέτρο 500.000 εργαζόμενοι. Επομένως, οι ανακοινώσεις του Σταϊκούρα στις 20 Μάρτη αφορούν 300.000 εργαζόμενους.

Η δαπάνη για την ένταξη 800.000 εργαζομένων στο μέτρο είναι 640 εκατ. ευρώ (800.000 Χ 800 ευρώ). Για την κουτσουρεμένη ασφάλιση η «δαπάνη» είναι 284 εκατ. ευρώ (640.000.000 Χ 44,4%), οπότε η συνολική «δαπάνη» φτάνει τα 924 εκατ. ευρώ.

Σημαντικότατο είναι το γεγονός ότι παράνομα υπολογίζουν τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση το επίδομα των 800 ευρώ, που το βάφτισαν ονομαστικό μισθό, και όχι με βάση το προβλεπόμενο ημερομίσθιο ή μισθό από την κλαδική σύμβαση εργασίας. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, γιατί θα προσπαθήσουν να το παγιώσουν, επιτρέποντας στους καπιταλιστές να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, πλήττοντας έτσι καίρια τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων και οδηγώντας σε ακόμα πιο εξευτελιστικές «ανταποδοτικές» συντάξεις.

Τρίτο ψέμα: ισχυρίζονται ότι δήθεν οι καπιταλιστές επιχειρηματίες θα τύχουν των ευεργετικών μέτρων στο βαθμό που δε θα κάνουν απολύσεις. Αποδείξαμε με στοιχεία ότι πρόκειται για ψευδή ισχυρισμό. Θέλοντας να πουλήσει εργατοπατεριλίκι, ο Βρούτσης δήλωσε ότι «το μέτρο αυτό είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας, την συγκράτηση των απολύσεων και την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών». Ομολόγησε, λοιπόν, ότι οι καπιταλιστές κάνουν μαζικές απολύσεις και εφαρμόζουν καταχρηστικές πρακτικές (έτσι αποκαλούν ευσχήμως την απόλυτη ασυδοσία των καπιταλιστών). Είναι τόσο απροκάλυπτοι που δεν μιλούν για εξάλειψη αυτών των φαινομένων αλλά για… συγκράτησή τους!

Ξέρουμε πολύ καλά τι θα γίνει στην πράξη. Και αντιλαμβανόμαστε ότι η διακήρυξή των τριών υπουργών ότι οι καπιταλιστές-επιχειρηματίες δε θα τύχουν των πλούσιων παροχών αν απολύσουν εργαζόμενους, γίνεται για το θεαθήναι. Για να εξαπατήσουν την εργατική τάξη και το λαό.

Τέταρτο ψέμα: θα καταβληθεί το δώρο του Πάσχα. Με τον πιο επίσημο τρόπο, το κουτσουρεμένο δώρο (κουτσουρεμένο γιατί θα πιάνει την περίοδο μέχρι τις 14 Μάρτη) παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. «Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους», είπε ο Σταϊκούρας, ενώ ο Βρούτσης –ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης- «προέτρεψε» και «συνέστησε» σε «όσους εργοδότες μπορούν, έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ στους εργαζόμενούς τους»!

YΓ1. Μια μικρή ακόμα γεύση της υπουργικής ψευδολογίας. Ο Βρούτσης είπε ότι «όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020, υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31.3.2020». Oμως, η ΠΝΠ 55, αναστέλλει την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν την ΕΡΓΑΝΗ μέχρι 10 Απρίλη (με δυνατότητα παράτασης)! Ο ίδιος ο Βρούτσης έχει υπογράψει την εφαρμοστική υπουργική απόφαση (Αριθ. Πρωτ. 12338/Δ1.4372, ΦΕΚ 854Β’/13.3.2020), που επαναλαμβάνει ότι η υποχρέωση ενημέρωσης της ΕΡΓΑΝΗΣ παρατείνεται μέχρι 10 Απρίλη. Στη συνέντευξη, όμως, μίλησε για 31 Μάρτη!

ΥΓ2. Ο Γεωργιάδης, που την Τρίτη 17 Μάρτη δήλωνε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να πουλιέται το μπουκαλάκι το αντισηπτικό τρεις φορές ακριβότερα, διότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση, που στις 19 Μάρτη δεν έλεγε κουβέντα για την αισχροκέρδεια, στις 20 Μάρτη κήρυξε… πόλεμο στην αισχροκέρδεια! Μιλάμε για… απογείωση της… αξιοπιστίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια