Η Μέρκελ στο πλευρό του Τσίπρα
Δε χρειάζεται να θυμίσουμε τι δήλωνε ο Τσίπρας όταν η Μέρκελ επισκέφτηκε την Αθήνα επί Σαμαρά (το 2012 και το 2014). Ηταν η περίοδος του «go back madam Merkel» και του… αντιμνημονιακού ανένδοτου. Μέχρι και σε συλλαλητήριο είχε καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014. Και είχε λόγο. «Η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, γίνεται για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ενόψει των εκλογών. Για να επιβραβεύσει το καταστροφικό κυβερνητικό έργο, να επιτηρήσει την συνέχιση της λιτότητας, να επιθεωρήσει αν χαρίστηκαν οι τράπεζες στα συμφέροντα, αν δόθηκε για ψίχουλα η δημόσια περιουσία, αν έπεσαν οι μισθοί στο επίπεδο της Βουλγαρίας», έγραφε το συριζαίικο κάλεσμα στη διαδήλωση.
Η γερμανική πλευρά δεν είχε κρύψει το σκοπό της επίσκεψης-αστραπή της Μέρκελ, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. «Στήριξη για τη μεταρρυθμιστική πορεία» ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσης της καγκελαρίας, που εξηγούσε ότι «η καγκελάριος ταξίδεψε στην Αθήνα για να ενισχύσει την κυβέρνηση στην πορεία της λιτότητας, διότι η Ελλάδα στο μεταξύ επέστρεψε επιτυχώς στις χρηματαγορές».
Για τον ίδιο λόγο ήρθε και πάλι η Μέρκελ στην Αθήνα σε μια επίσκεψη 24 ωρών (με διανυκτέρευση). Μόνο που αυτή τη φορά ήρθε για να στηρίξει αυτόν που το 2014 και το 2012 ήταν κρεμασμένος στα κάγκελα και την έλουζε με κάθε είδους κοσμητικά. Συνηθισμένα πράγματα στην αστική πολιτική. Γι' αυτό και ο Τσίπρας έβαλε ένα παπαγαλάκι να του κάνει την ερώτηση για τη διαφορά της στάσης του ανάμεσα στο 2014, όταν υποστήριζε τις διαδηλώσεις, και τώρα. Κι έδωσε μια απάντηση της πλάκας, «εξηγώντας» πως όταν έγινε πρωθυπουργός έπρεπε να εκπροσωπεί όλους τους Ελληνες και γι' αυτό αναζήτησε την καλύτερη συμβιβαστική λύση.
Ομως η ερώτηση που όλοι περίμεναν ήταν για τον Μητσοτάκη και την καταγγελία του ότι ο Τσίπρας αντάλλαξε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων. Η ερώτηση έγινε από γερμανίδα δημοσιογράφο και η Μέρκελ δήλωσε… αιφνιδιασμένη που της ζητούν να αναμιχθεί στα εσωτερικά ελληνικά πράγματα. Παρά τον… αιφνιδιασμό της, όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση ανάμεσα στο ονοματολογικό (έτσι ονόμαζε τη Συμφωνία των Πρεσπών) και τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας! Επανέλαβε πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος της Βόρειας Μακεδονίας, της Ελλάδας και της ΕΕ, είπε με νόημα ότι στα εθνικά ζητήματα πρέπει να υπάρχει ενότητα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και σημείωσε ότι αυτά θα τα πει και στον Μητσοτάκη, χωρίς να ελπίζει ότι μπορεί ν' αλλάξει κάτι.
Δεν νομίζουμε ότι μπορούσε να υπάρξει καλύτερο «άδειασμα» του Μητσοτάκη από την ομοϊδεάτισσά του γερμανίδα καγκελάριο. Η Μέρκελ το πήγε ως εκεί που της επιτρέπει το πρωτόκολλο (και λίγο παραπέρα). Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η συριζαίικη προπαγάνδα.
Προτού τεθεί η προφανώς στημένη ερώτηση της γερμανίδας δημοσιογράφου (όλες οι ερωτήσεις σ' αυτές τις σύντομες δηλώσεις-συνεντεύξεις των αρχηγών κυβερνήσεων ή κρατών είναι στημένες), η Μέρκελ είχε φροντίσει να μιλήσει με τα πιο θερμά λόγια υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλώνοντας ευγνώμων προς τον Τσίπρα που μαζί με τον Ζάεφ έλυσαν το ονοματολογικό και μετά συγχαίροντας τον Τσίπρα γι' αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα.
Η δεύτερη στημένη ερώτηση από ελληνικής πλευράς ήταν αν η παρουσία της Μέρκελ στην Αθήνα είναι και ένα μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της προσπάθειας της κυβέρνησης να βγει στις αγορές και η καγκελάριος απάντησε απνευστί ότι φυσικά έχει κι αυτό το σκοπό η επίσκεψή της. Δηλαδή, να στηρίξει την Ελλάδα να σταθεί μόνη της στα πόδια της, να βγει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει το χρέος της, να μειώσει την ανεργία κτλ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μέρκελ είχε μόνο ένα χαρτάκι με σημειώσεις (σε αντίθεση με τον Τσίπρα που είχε ολόκληρη τη δήλωσή του γραμμένη σε πολλές σελίδες). Εχει συνηθίσει να λέει αυτό το «ποίημα». Το ίδιο success story περιέγραφε και τον Απρίλη του 2014, όταν είχε έρθει για να στηρίξει τον Σαμαρά παραμονές ευρωεκλογών. Τώρα ήρθε να στηρίξει τον Τσίπρα. Οχι πως τη νοιάζει αν θα βγει αυτός ή ο Μητσοτάκης, αλλά του χρωστούσε μια βοήθεια για το βάρος που σήκωσε υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αμα ο Τσίπρας χάσει, τότε η Μέρκελ (ή η διάδοχός της) θα ξανάρθει για να στηρίξει τον Κούλη.
Κάποιοι περίμεναν ότι ο Τσίπρας θα έκανε ένα μικρό σόου με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αμ δε, είχε φροντίσει να του κόψει τον κώλο η Μέρκελ, βάζοντας την εκπρόσωπό της να δηλώσει ότι για τη Γερμανία αυτό το θέμα έχει κλείσει απ' όλες τις απόψεις. Ετσι, ο Τσίπρας περιορίστηκε να πει, στο τέλος της δήλωσής του, ότι το θέμα είναι δύσκολο, αλλά και απαράγραπτο και να περάσει αμέσως στον… τουρισμό! Η Μέρκελ δεν είπε κουβέντα, αλλά αναφέρθηκε στο Γερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας που κάνει προγράμματα στην Ελλάδα! Μ' άλλα λόγια, το θέμα πέρασε πιο ξώφαλτσα από κάθε προηγούμενη φορά. Μετά από γερμανική απαίτηση, φυσικά.
ΥΓ. Μια μέρα πριν αριβάρει στην Αθήνα η Μέρκελ, ο Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Πάιατ και άφησε να διαρρεύσει ότι, μεταξύ των άλλων, «συζήτησαν τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδος» και συμφώνησαν «ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Ολα τα ιμπεριαλιστικά σφυριά χτυπούν στο ίδιο αμόνι.
Σχόλια