Παίζουν με τον πόνο όσων αναζητούν μια θέση εργασίας: Απάτη τα περί μαζικών προσλήψεων στο Δημόσιο
Στις 20 Δεκέμβρη, στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ δημοσιεύτηκε η Προκήρυξη 11Κ/2018 για την πλήρωση 1.116 θέσεων τακτικού προσωπικού κλάδων και ειδικοτήτων σε θέσεις του υπουργείου Υγείας. Κι ενώ οι ενδιαφερόμενοι για διορισμό σε μια από τις προκηρυσσόμενες θέσεις είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά και να καταθέτουν αιτήσεις, μια εβδομάδα μετά, στις 27 Δεκέμβρη, εμφανίστηκε νέα ανακοίνωση που γνωστοποιούσε ότι «ύστερα από το υπ' αριθ. πρωτ. 923/21.12.2018 έγγραφο-αίτημα του υπουργείου Υγείας, αναστέλλεται προσωρινά ή έκδοση της Προκήρυξης ΑΣΕΠ 11Κ/2018… Με την επανεκκίνηση της ως άνω διαδικασίας θα εκδοθεί σχετική Ανακοίνωση προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων».
Η είδηση είναι ότι μια μέρα μετά την Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που το ίδιο είχε ζητήσει, το υπουργείο Υγείας ζήτησε την αναστολή της, χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση για τους λόγους που το οδήγησαν σ' αυτή την απόφαση. Στις 28 Δεκέμβρη, η ΠΟΕΔΗΝ εξέδωσε ανακοίνωση καταγγελίας κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ψηφοθηρικές παλινωδίες», διότι η προκήρυξη δεν πριμοδοτεί το σύνολο του υφισταμένου επικουρικού προσωπικού, αλλά μόνον ένα μικρό τμήμα του.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέρρευσε σε παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ, ότι ο λόγος για τον οποίο ζήτησε την αναστολή της Προκήρυξης 11Κ/2018, είναι το γεγονός ότι οι όροι της ευθυγραμμίζονταν με το νόμο Κουρουμπλή, σύμφωνα με τον οποίο το ένα τρίτο περίπου των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλύπτονταν από πολύτεκνους, τρίτεκνους και άτομα με αναπηρία, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός προσλήψεων μεγάλος αριθμός επικουρικών εργαζόμενων. Φυσικά, το ΑΣΕΠ δεν μπορούσε παρά να εφαρμόσει το νόμο Κουρουμπλή, όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου (Ξανθός-Πολάκης) θέλει ν' αλλάξει τους όρους της προκήρυξης (αλλάζοντας ενδεχομένως και το νόμο). Ετσι, η μεν γαλαζοπράσινη ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν πριμοδοτεί τους ήδη εργαζόμενους (ως επικουρικοί), ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαρρέει ότι ανέστειλε την Προκήρυξη για να μπορέσει να πριμοδοτήσει καλύτερα τους ήδη εργαζόμενους.
Παράλληλα, οι συριζαίοι συνδικαλιστές στην Υγεία (Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα) διέρρεαν ότι πιέζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων που θα προκηρυχτούν με την 11Κ, έτσι που το 30% των θέσεων για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ΑΜΕΑ να είναι επιπλέον και οι θέσεις να φτάσουν τις 1.600. Υστερα, έστησαν τρελό πανηγύρι με την κατάθεση τροπολογίας που παρατείνει τις συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, που λήγουν στις 31.1.2019, μέχρι τις 30.9.2019. Δηλαδή, αντί για πρόσληψή τους ως γιατρών, οι λεγόμενοι επικουρικοί θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι επειδή οι συμβάσεις τους παρατείνονται για ένα οχτάμηνο και οι μισθοί τους θα καταβάλλονται από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Την περασμένη Τετάρτη, τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας ανακοίνωσαν ότι παρατείνεται το «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων στον Δημόσιο Τομέα της Υγείας», με την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. «Η παράταση του προγράμματος για ακόμη 12 μήνες», αναφέρει η ανακοίνωση, «υλοποιεί τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας των δύο υπουργείων προς τους 3.802 εργαζόμενους, ώστε αυτοί να συνεχίσουν την πολύτιμη συνεισφορά τους στον ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Υγείας».
Φτάνουμε έτσι στον πυρήνα του ζητήματος. Αντί για μόνιμους διορισμούς, που θα κλείσουν ένα μέρος έστω από τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί στο Δημόσιο, ιδιαίτερα κατά τα μνημονιακά χρόνια, η κυβέρνηση προκηρύσσει μερικές θέσεις με το σταγονόμετρο και την ίδια στιγμή προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο διάφορων προγραμμάτων, όπως συμβαίνει με τους επικουρικούς γιατρούς και με τους 3.802 εργαζόμενους του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων στον Δημόσιο Τομέα της Υγείας».
Αυτή είναι η στρατηγική, όπως διαμορφώθηκε κατά τη μνημονιακή περίοδο. Αφού δεν μπορούν να άρουν τη μονιμότητα στο Δημόσιο, συρρικνώνουν συνεχώς την απασχόληση. Ενα μέρος από τις τρύπες το συμπληρώνουν με κάθε είδους συμβασιούχους (αναπληρωτές καθηγητές, επικουρικούς γιατρούς, «ωφελούμενους» προγραμμάτων του ΟΑΕΔ κτλ.) και ένα άλλο μέρος το περνούν στον ιδιωτικό τομέα μέσω εργολαβιών κάθε είδους.
Κι ενώ όλοι ξέρουν πως αυτή είναι η στρατηγική, αντί να καταγγείλουν την κυβέρνηση για την πιστή τήρηση αυτής της στρατηγικής, που συνοδεύεται και από αισχρή δημαγωγία για δεκάδες χιλιάδες διορισμούς τα… επόμενα χρόνια (διορισμούς που δεν πρόκειται να γίνουν), αντί να συσπειρωθούν γύρω από το μοναδικό ταξικό αίτημα της μετατροπής των κάθε είδους συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, της κατάργησης των αντεργατικών θεσμών των συμβασιούχων-αναπληρωτών-επικουρικών και της συμπλήρωσης όλων των οργανικών κενών, παίζουν πολιτικάντικα και συνδικαλιστικά παιχνίδια και προσπαθούν να ανάψουν εμφύλιους ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Το είδαμε με τους συμβασιούχους-παρατασιούχους των Δήμων, όταν τους ξεπούλησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, κλείνοντας συμφωνία με τον Σκουρλέτη. Αντί για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, έγινε η περιβόητη Προκήρυξη 3Κ/2017. Η πλειοψηφία των συμβασιούχων έμεινε εκτός και το οικτρό φαινόμενο είναι να έχει γεμίσει το Ιντερνετ από επιθέσεις εργαζόμενων ενάντια σε εργαζόμενους. Συμβασιούχοι εναντίον επιτυχόντων της 3Κ και το αντίστροφο. Το ίδιο επιχειρείται με το περιβόητο «προσοντολόγιο» βάσει του οποίου θα γίνονται οι προσλήψεις εκπαιδευτικών. Αντί να ασχολούνται με τις ελάχιστες προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν και με τη συνέχιση του άθλιου καθεστώτος των αναπληρωτών, υπάρχουν νέοι εκπαιδευτικοί που τα βάζουν με τους αναπληρωτές, αντιμετωπίζοντάς τους σαν… κακομαθημένους προνομιούχους! Αυτή η διαίρεση των εργαζόμενων αποτελεί στόχο της κυβέρνησης από τη μια και της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ από την άλλη. Να βρίζονται οι συμβασιούχοι και οι επικουρικοί, που χρόνια ελπίζουν σε κάποιο διορισμό, με άλλους εργαζόμενους που μπορούν να μαζέψουν περισσότερα μόρια με βάση τα λεγόμενα κοινωνικά κριτήρια. Και η κυβέρνηση να εμφανίζεται σαν δίκαιος διαιτητής, που προσπαθεί να μην αδικήσει κανέναν, την ίδια στιγμή που λειτουργεί εξ ορισμού άδικα, ανάλγητα και αντικοινωνικά, εφαρμόζοντας τη στρατηγική της μείωσης των απασχολούμενων στο Δημόσιο.
Από τις πουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στο δημόσιο τομέα, όμως, δεν μπορεί να περιμένει κανένας διαφορετική συμπεριφορά. Εχουν εξοβελίσει οτιδήποτε το ταξικό από τη συνδικαλιστική ατζέντα και συμπεριφέρονται σαν νταβατζήδες, βάζοντας πλάτη για να περάσει η μνημονιακή πολιτική.
Σχόλια