Ανακοίνωση για τα κρούσματα σε σχολεία της Χαλκίδας


 


Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) εκφράζοντας την αγωνία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών με την εμφάνιση κρουσμάτων COVID-19 στο 8ο Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Χαλκίδας απαιτεί άμεσα από τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ να κάνουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την προστασία της υγείας όλων. Η εκλεγμένη της ΑΣΕ στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, Άννα Γαλανού, έχει ήδη κάνει παρέμβαση στο Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να υπάρξει άμεση κινητοποίηση και διεκδίκηση των απαιτούμενων μέτρων μαζί με την ΕΛΜΕ Εύβοιας, πριν να είναι αργά.

Στο επικαιροποιημένο έγγραφο του ΕΟΔΥ (18/09/2020), που αφορά στη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης  COVID-19  σε  σχολικές  μονάδες δεν  συνίσταται εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος, αλλά συστήνεται η στενή παρακολούθηση της υγείας τους, χωρίς να προσδιορίζεται το πώς αυτό θα γίνεται.

Επίσης, στο  έγγραφο  αυτό αναφέρεται η ιατρική αξιολόγηση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή, με ευθύνη του γονέα, χωρίς να ορίζεται η διαδικασία πραγματοποίησης δωρεάν τεστ, σε περίπτωση που ο παιδίατρος το συστήσει. Η ατομική ευθύνη ισχύει και στην περίπτωση που εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα.

Αυτές οι ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την πραγματικότητα των τμημάτων 25 και πλέον μαθητών, των ακατάλληλων σε πολλά σχολεία αιθουσών καθώς και των ελλείψεων στον τομέα της καθαριότητας, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, προκαλούν αισθήματα ανασφάλειας και ανησυχίας.

Θεωρούμε ότι  είναι αρμοδιότητα  και ευθύνη της κυβέρνησης να πάρει αποφάσεις και να ενημερώσει πού και με ποιες διαδικασίες, το ύποπτο κρούσμα, που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με τη λοίμωξη COVID-19 και υποχρεώνεται σε παραμονή στο σπίτι, καθώς και η στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος να κάνουν δωρεάν εργαστηριακά τεστ. Διαφορετικά οι γονείς μαθητή που εμφανίζει συμπτώματα, αναγκάζονται να πληρώσουν το τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο για να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο, ενώ δημόσιες δομές δε δέχονται τους μαθητές αν δεν έχουν συμπτώματα.

 

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων, τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς να συζητήσουν συλλογικά και να διεκδικήσουν από τους αρμόδιους μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφαλείας των ίδιων και των μαθητών. Απαιτούμε:

  • Την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ σε όλους τους μαθητές του τμήματος, που επιβεβαιώνεται κρούσμα, καθώς και στις στενές επαφές αυτού (εκπαιδευτικούς, λοιπό προσωπικό, γονείς). Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα να κλείνει το τμήμα και να γίνεται απολύμανση του σχολείου.
  • Παρουσία υγειονομικών στα σχολεία, σύνδεση του σχολείου με δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την επαρκή παρακολούθηση της υγείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.

·         Τον προγραμματισμό δωρεάν επαναλαμβανόμενων προληπτικών τεστ στα σχολεία, για λόγους πρόληψης και περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού στη σχολική κοινότητα. Ουσιαστική προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

·         Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

·         Να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί τους 15, το πολύ, μαθητές ανά τμήμα. Δέσμευση χώρων για επιπλέον αίθουσες.

  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων με το αντίστοιχο προσωπικό συνοδείας και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο.

·         Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για επαρκή Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.

Χαλκίδα, 9/10/2020

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια