Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο

Είναι γνωστό πως στα τρομοδικεία, επειδή πρόκειται για δικαστήρια πολιτικής σκοπιμότητας, οι διατάξεις και του ουσιαστικού και του δικονομικού δικαίου του αστικού κράτους γίνονται λάστιχο. Στο δικονομικό σκέλος, όμως, καταβάλλεται προσπάθεια να σώζονται κάποια προσχήματα, για να μπορούν και οι δικαστές και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι να ισχυρίζονται πως ακολουθούν τις περιβόητες αρχές της «δίκαιης δίκης». Στο τρομοδικείο για το «σχέδιο Γοργοπόταμος», όμως, η προεδρεύουσα εφέτης Α. Υφαντή, αποφάσισε να απαλλαγεί και απ’ αυτά τα… περιττά δικονομικά βαρίδια. Και το έκανε από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, που έγινε την Πέμπτη 31 Μάρτη.

Είναι γνωστό ότι οι δικηγόροι απέχουν από τα δικαστήρια σε όλη την Ελλάδα, αγωνιζόμενοι ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου. Εμφανίστηκαν, λοιπόν, στο τρομοδικείο οι συνήγοροι υπεράσπισης Φρ. Ραγκούσης, Σπ. Φυτράκης και Θ. Μαντάς και δήλωσαν αυτό που δηλώνει κάθε δικηγόρος. Οτι δεν μπορούν να πάρουν μέρος στην συνεδρίαση λόγω της αποχής του κλάδου τους. Κατέθεσαν και έγγραφα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας που αποδεικνύουν ότι η αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας είναι σαφέστατος, προβλέποντας στην παράγραφο 7 του άρθρου 349: «Η αποχή των δικηγόρων αποτελεί λόγο ανωτέρας βίας για την αναβολή και δεν περιλαμβάνεται στους ανωτέρω περιορισμούς». Οσο καιρό διαρκεί η αποχή των δικηγόρων, όλα τα τρομοδικεία και το δικαστήριο που δικάζει τους νεοναζί της ΧΑ εφαρμόζουν αυτή τη διάταξη και ορίζουν συνεχώς νέες συνεδριάσεις.

Η προεδρεύουσα αυτού του τρομοδικείου, όμως, επέλεξε να παραβιάσει ωμά αυτή τη διάταξη. Αγνοώντας ακόμα και την πρόταση του εισαγγελία Κούτρα για διακοπή της δίκης, το τρομοδικείο αποφάσισε την κατάργηση των συνηγόρων υπεράσπισης που είχαν επιλέξει οι κατηγορούμενοι και το διορισμό συνηγόρων αυτεπάγγελτα! Προφανώς, η προεδρεύουσα θέλει μια fast track διεξαγωγή της δίκης.

Φυσικά, υπήρξαν αντιδράσεις εκ μέρους των πολιτικών κρατούμενων. Για λογαριασμό των μελών της ΣΠΦ, ο Χρήστος Τσάκαλος τόνισε πως οι δικαστές που επιλέγονται για να δικάσουν αντάρτες πόλης τους αντιμετωπίζουν ως πολιτικούς αντιπάλους και δε σέβονται ούτε τη δική τους νομιμότητα. Παρά τη σφοδρή αντίδραση συνηγόρων υπεράσπισης και κατηγορούμενων, παρά την προσπάθεια του εισαγγελέα να σώσει τα προσχήματα, προτείνοντας την ανάκληση της απόφασης του τρομοδικείου για να μην υπάρχουν υπόνοιες πολιτικής μεροληψίας, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι, το τρομοδικείο ενέμεινε στην αρχική του απόφαση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.