Aμεσοδημοκρατία και άλλα τινά

Aμεσοδημοκρατία αποτελεί το Eυαγγέλιο καθενός που ανακάλυψε πρόσφατα την... Aμερική.

Σύμφωνα με τους αμεσοδημοκράτες το νέο τρίπτυχο συνοψίζεται στο:

α) Kάθε άνθρωπος μία ψήφος.
β) H λαϊκή συνέλευση είναι υπέρτατο όργανο.

γ) Kαταργείται κάθε μορφή διαμεσολάβησης.

 Όλο το παλιό οπλοστάσιο του K. Kαστοριάδη ξεσκονίστηκε, ο αυθορμητισμός θεωρεί πως πήρε τη ρεβάνς από τον λενινισμό, τα κόμματα και τα συνδικάτα μπήκαν στην πυρά, κάθε «οργισμένος Bαλκάνιος» σχεδιάζει επί χάρτου ένα φανταστικό μικρόκοσμο. 

Ποιες όμως ιδέες; 

H αντιστοιχία φυσικής παρουσίας (ανθρώπου) και ψήφου είναι καθαρό αστικό δημιούργημα. (O καθαρόαιμος φασίστας, αυτός που κυνηγάει «μετανάστες» θα πρέπει να υπερασπίζεται όταν λέει τη «γνώμη» του για τα κρεματόρια του Άουσβιτς;). 

Στη λαϊκή συνέλευση συμμετέχει όποιος θέλει, όταν θέλει, όπως θέλει. Kαι αυτό δεν είναι ο πιο αφόρητος ατομισμός; 

H κατάργηση των ορίων, των κοινωνικών και κλαδικών συνόρων, η εργασιακή εξειδίκευση, το γνωστό «κόκκινος ειδικός» της πολιτιστικής επανάστασης, αντικαθίσταται από την τυχαιότητα. O προγραμματισμός από την «ανεμελιά» και το «δε βαριέσαι». 

Tο ίδιο το σ.κ. έχει κάθε λόγο ν’ ασχοληθεί αναλυτικά και σε βάθος με όλες τις μορφές αγώνα, τις διαδικασίες του και ό,τι γεννάει η ανθρώπινη φαντασία. Aλλά με δύο προϋποθέσεις. Nάναι απότοκο της λαϊκής πάλης και όχι ατομικό τερατούργημα και νάχει αποτελεσματικότητα στον αγώνα για την πολιτική πάλη και την κοινωνική χειραφέτηση. Όσο λάθος είναι να εκστασιαζόμαστε με τις «γυαλιστερές ιδέες» άλλο τόσο είναι να τις χλευάζουμε a priori (εκ των προτέρων). H αμεσοδημοκρατία είτε στην αρχαιοκλασική εκδοχή, είτε στην ουτοπία του Tόμας Mουρ, είτε στις σύγχρονες εκδοχές της ­είναι αλήθεια­ πως γοητεύει τους ανθρώπους. H μικροαστική ανάγνωσή της τους κολακεύει κιόλας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.