Μια ακόμα… χυλόπιτα

Τελικά ο Μακρόν πάει γυρεύοντας. Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στη Γαλλία, δεν πάτησε ψυχή! Κάτι σαν το μισοάδειο στάδιο όπου μιλούσε ο Τραμπ ένα πράγμα! Η αποχή σημείωσε νέο ρεκόρ. Από το 55% που ήταν στον πρώτο γύρο (έγινε στα μέσα Μάρτη εν μέσω πανδημίας), εκτινάχθηκε στο 60%, δεκατέσσερις μονάδες περισσότερο από την αποχή που είχε σημειωθεί στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2014!

Οι συνδυασμοί του κυβερνώντος κόμματος «La Republique en Marche!» (LREM) πάτωσαν και τις περισσότερες περιοχές κατέκτησαν οι Πράσινοι που συνεργάστηκαν είτε με τους «σοσιαλιστές» είτε με τους «κομμουνιστές». Αν δεν ήταν η νίκη του πρωθυπουργού Εντουάρντ Φιλίπ στη Χάβρη, τότε ο Μακρόν θα έπρεπε να πέσει σε… κατάθλιψη!

Η νίκη της ακροδεξιάς στο Περπινιάν (με τη συμμετοχή να είναι σχετικά μεγάλη σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές, φτάνοντας το 53%) δεν πρέπει να ξενίζει. Χτισμένη κοντά στα γαλλο-ισπανικά σύνορα, η πόλη αυτή φιλοξένησε πολλούς Γάλλους που την κοπάνησαν από την Αλγερία μετά από την ανεξαρτησία της, ενώ διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες Τσιγγάνων στη χώρα, αλλά και πολλούς κατοίκους αραβικής καταγωγής. Στην πόλη η ανεργία θερίζει (23%, τρεις φορές πάνω από τον εθνικό μέσο όρο) και η φτώχεια είναι διπλάσια της μητροπολιτικής Γαλλίας (έχοντας εκτιναχθεί στο 32%)! Επόμενο είναι οι αντιθέσεις να κάνουν θραύση, με την ακροδεξιά να σπεκουλάρει πατώντας πάνω στην ανεργία και τη φτώχεια. Οι φασίστες πανηγυρίζουν που καρπώθηκαν τη δημαρχία μίας πόλης άνω των 100 χιλιάδων κατοίκων, αλλά η κατρακύλα τους τώρα θ’ αρχίσει, αφού θα χρεωθούν κι αυτοί τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Ο ρατσισμός δεν ανεβάζει τα μεροκάματα, ούτε μειώνει την ανεργία!

Δεν ήταν μόνο ο κοροναϊός ο λόγος για τον οποίο οι ψηφοφόροι γύρισαν τις πλάτες τους στους υποψηφίους των δημοτικών εκλογών της Γαλλίας. Είναι και η κρίση που έχει αγκαλιάσει τη Γαλλία, με τον Μακρόν να βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητάς του (μόλις το 38% τον αποδέχεται, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση). Ομως, η αστική πολιτική έχει πολλά… ποδάρια. Η ανάδειξη του πρωθυπουργού Εντουάρντ Φιλίπ, που φαίνεται ότι περνά τον Μακρόν στις δημοσκοπήσεις και κατόρθωσε να επανεκλεγεί στη Χάβρη κερδίζοντας το 59% των ψήφων (αλλά με συμμετοχή μόλις 42%), δείχνει ότι στη… δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. 

Η άνοδος της αποχής είναι ένα θετικό γεγονός, αλλά από μόνο του δε λέει τίποτα. Αν δεν μετατραπεί σε καύσιμη ύλη για ταξική οργάνωση και πάλη, το σύστημα θα τη χωνέψει χωρίς πρόβλημα, αφού αυτό που το ενδιαφέρει είναι η πολιτική του επιβίωση έστω και με… μηδαμινή συμμετοχή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.