Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο απελπισμένος Μητσοτάκης σε ρόλο… ψεύτη βοσκού

 


Την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο Μητσοτάκης έριξε τις πρώτες… προειδοποιητικές βολές:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, προϋπόθεση για μία παραγωγική συζήτηση είναι να τοποθετήσουμε το θέμα καταρχάς στις αληθινές του διαστάσεις, ώστε μια διαχρονική αδυναμία της πολιτείας να μην μετατραπεί σε δηλητήριο της κοινωνίας και ασφαλώς να μην δημιουργήσουμε μια εικόνα εθνικής ανεπάρκειας και πεδίο διχασμού, ειδικά σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα, γιατί στο εσωτερικό -το ξέρετε καλά- κυκλοφορούν πολύ εύκολα εύπεπτα σενάρια κατασκοπείας, τα οποία όμως πριονίζουν τους θεσμούς, αλλά και στο εξωτερικό. Πολλοί θα ήταν αυτοί που θα ήθελαν μια Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη

»Γνωρίζω καλά ότι υπάρχουν συμφέροντα τα οποία επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις γιατί θεωρούν ότι έτσι αυξάνουν τη δυνατότητα επιρροής τους. Πάντα ήταν έτσι, δεν είναι μια ιδιαιτερότητα τωρινή. Γνωρίζω επίσης, και γνωρίζω καλά και τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος, που ποτέ δεν άντεξαν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας τον οποίο σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα μας. Σε όλους αυτούς, λοιπόν, θα ήθελα να απευθύνω μερικά σταράτα λόγια. Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια από τα οποία κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα μέσα ενημέρωσης με γνωστούς πρωταγωνιστές με στόχο να επηρεάσουν την πολιτική σκηνή, ούτε το μερικό θα γίνει γενικό με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η Κυβέρνηση και μαζί της ο τόπος.

»Εν μέσω αυτής της κρίσης έρχεστε και ζητάτε εκλογές για να οδηγήσετε την χώρα στην αστάθεια, για να κάνετε το χατίρι σε αυτούς που δεν θέλουν τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση και μας το έχουν πει και δημόσια στο κάτω-κάτω της γραφής. Δεν το έκρυψαν ποτέ».

Τη Δευτέρα ανέλαβε να το κάνει νιανιά στο δεξιό ακροατήριο ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός:

«Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης των κυβερνήσεων που έχουν σταθεί σε αυτό τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία. Με αυτό δεν λέω ότι η Ρωσία παρακολουθεί τον Ανδρουλάκη, όπως βλακωδώς έγραψαν. Ούτε ότι η Ρωσία έκανε όλη αυτή την ιστορία. Αυτό που λέω είναι ότι όλα αυτά τα κέντρα που έχουν φτιάξει ισχυρές δυνάμεις επιρροής στις χώρες του Δυτικού Κόσμου μπορούν να μεγεθύνουν πραγματικά προβλήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούν πολιτικά προβλήματα στις κυβερνήσεις που είναι ενάντια στην Ρωσία.

»Δεν λέω ότι οι «έξω» με τους «μέσα» συνεργάζονται, δεν το γνωρίζω. Αλλά προφανώς ο Ερντογάν και ο Πούτιν προτιμάνε τον Τσίπρα, ο κ. Ερντογάν το έχει εκφράσει και δημόσια».

Την Τρίτη, το είπε ευθέως ο ίδιος Μητσοτάκης μιλώντας στο ασφαλές ακροατήριο του υπουργικού του συμβούλιου: και για το θόρυβο για τις υποκλοπές φταίει… ο Πούτιν (και… λίγο ο Ερντογάν):

«Και όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγενθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις. Πού; Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας. Ο κύριος Putin δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Erdoğan, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».

Στο μεταξύ, τα παπαγαλάκια παίζουν συνέχεια το παραμύθι ότι οι αποκαλύψεις για τα έξαλλα πάρτι της Σάνα Μάριν γίνονται από ρώσους χάκερ, που δε θέλουν πρωθυπουργό της Φινλανδίας τη Μάριν με τη σκληρή αντι-ρωσική γραμμή. Μια ματιά στη φινλανδέζικη πολιτική σκηνή, όμως, δείχνει ότι της Μάριν της την πέφτουν δεξιά πολιτικά κόμματα που έχουν εξίσου (αν όχι περισσότερο) αντι-ρωσικές και φιλο-νατοϊκές θέσεις μ’ αυτήν. Βρήκαν ευκαιρία να αδυνατίσουν την υπερφιλόδοξη σοσιαλδημοκράτισσα για να πάρουν αυτά την κυβέρνηση. Κλασικά πράγματα για τις αστικές δημοκρατίες.

Πάλι καλά που δεν μας είπαν ότι και τον Μπόρις Τζόνσον τον έφαγε ο Πούτιν. Οτι ρώσοι πράκτορες αποκάλυπταν το ένα κορονοπάρτι μετά το άλλο στη Ντάουνινγκ Στριτ, ότι πανέμορφα ρωσάκια έστηναν τα καλοσχηματισμένα οπίσθιά τους μπροστά στον υπουργό Πίντσερ, ξέροντας ότι αυτός δεν έχει τη δύναμη να αντισταθεί και να μην τα «χουφτώσει». Ολες οι αποκαλύψεις βγήκαν μέσα από το βρετανικό πολιτικό σύστημα που ήθελε να ξεφορτωθεί τον Μπόρις Τζόνσον, θεωρώντας τον ανίκανο να διαχειριστεί τη σημερινή κρίση (πόλεμος, ενεργειακό κτλ.).

Η διεύθυνση των «Financial Times» αποχαιρέτησε τον Τζόνσον με μια σοβαρή ανάλυση, που τόνιζε ότι «αν υπήρχε μια στιγμή στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανάγκη από μια ικανή και αξιόπιστη ηγεσία, αυτή είναι τώρα. Ο πληθωρισμός τείνει να φτάσει στο 11% και εκατομμύρια άνθρωποι ανησυχούν αν θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η αναταραχή στις τάξεις των εργαζόμενων επεκτείνεται. Η στερλίνα υποχωρεί. Ο πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη»«Η εποχή Τζόνσον τελειώνει και θα ήταν καλύτερα για τη χώρα αν είχε τελειώσει πολλούς μήνες νωρίτερα», έγραφαν οι FT, καταλήγοντας στην προτροπή να τελειώνουν γρήγορα οι εσωτερικές διαδικασίες στους Τόρις και ο/η νέος/α πρωθυπουργός να αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Σεπτέμβρη, αμέσως μόλις τελειώσουν οι διακοπές και αρχίσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος. Αυτό και γίνεται, όπως γνωρίζουμε. Σε λίγες μέρες το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει νέο πρωθυπουργό, ενώ ο Τζόνσον τύποις παρέμεινε πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και το έριξε καλοκαιριάτικα στις περιοδείες στα σούπερ μάρκετ της Νέας Μάκρης και στα ουζερί της Εύβοιας.

Ουδείς στη Βρετανία (ούτε ο «κλόουν» Μπόρις) διανοήθηκε να αποδώσει τις αποκαλύψεις που «έφαγαν» τον Τζόνσον σε πράκτορες του Πούτιν. ‘Η έστω να ισχυριστεί ότι η ρωσική προπαγάνδα είναι αυτή που «μεγενθύνει* επιμέρους ζητήματα», με στόχο να ρίξει κυβερνήσεις που ακολουθούν σκληρή αντι-ρωσική γραμμή. Αυτό μόνον ο Μητσοτάκης το ισχυρίζεται, κόντρα όχι μόνο στην κοινή λογική, αλλά και στα δεδομένα της πραγματικότητας.

Η  Ρωσία αντιμετωπίζει τον Μητσοτάκη ως ομόλογο… της Μαρίας Ζαχάροβα και του πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ (ούτε ο Πούτιν ασχολήθηκε μαζί του ούτε ο Λαβρόφ). Ο Μασλόφ έριξε τις πρώτες  βολές και ακολούθησαν δυο-τρεις δηλώσεις της Ζαχάροβα σε εξαιρετικά σκληρό ύφος. Αντίθετα, με το σκάνδαλο των υποκλοπών ασχολήθηκαν μεγάλα ΜΜΕ των ιμπεριαλιστικών πρωτευουσών της Δύσης. Είναι όργανα των Ρώσων η Washington Post, οι New York Times, το Politico, οι Financial Times, το Reuters, που έχουν γράψει για ελληνικό Watergate, για σαπίλα στην κορυφή της κυβέρνησης, για ορμπανοποίηση και άλλα παρόμοια;

Ενας τέτοιος ισχυρισμός είναι πραγματικά για γέλια. Και όμως, ο Μητσοτάκης με τους α(χ)ρίστους του προσπαθούν να «δουλέψουν» μια τέτοια προπαγάνδα, νομίζοντας ότι μπορούν να εξάψουν τα αντανακλαστικά του δεξιού ακροατήριου και να το συσπειρώσουν γύρω τους. Ξεχνούν, όμως, τον μύθο του ψεύτη βοσκού. Μια, δυο, τρεις μπορεί να ψιλοπιάσει το ψέμα, στο τέλος όμως δε θα βρεθεί κανένας να το πιστέψει. Θα μείνει μόνο η άθλια εικόνα ενός πανικόβλητου ανθρωπάριου που παρίστανε τον σπουδαίο βάζοντας τους κόλακές του να τον παρομοιάζουν με… μυθικές προσωπικότητες.

* Εντάξει, στο Χάρβαρντ δεν διδάσκουν ελληνικά και ο Κούλης δεν ξέρει πως δεν υπάρχει «μεγενθύνω» αλλά «μεγεθύνω». Αλλά να μην το ξέρει ούτε ο λογογράφος ούτε οι επιμελητές της επίσημης ιστοσελίδας του πρωθυπουργού, ώστε να το διορθώσουν στο γραπτό κείμενο; Λέτε να είναι και αυτοί… βαλτοί από τον Πούτιν;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.