Ο Μίμης Ανδρουλάκης για την κοτσάνα Πάγκαλου






Σε «persona non grata» έχει εξελιχθεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην Κρήτη μετά τις δηλώσεις του με τις οποίες υποστήριξε πως οι Κρητικοί δεν ξεσηκώθηκαν στην επανάσταση του 1821. «Ημιμαθή» τον χαρακτηρίζουν ιστορικοί, ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης σε μια καυστική ανακοίνωση αναφέρεται στην «απίστευτη κοτσάνα» του «εγγονού ενός δικτάτορα».

«Ο παππούς Πάγκαλος, ο στρατηγός, στα απομνημονεύματά του υιοθετεί τη θεωρία του “ψυχικού ντους”. Δηλαδή κάθε τόσο πρέπει να λέει και καμιά μ… για να μην παθαίνουμε “ψυχική υπερκοπώση”. Η φαιδρότητα, ισχυρίστηκε, είναι το μέσο άμυνας απέναντι στον πρόωρο εκφυλισμό μας σε ραμολιμέντα», αναφέρει ο Μίμης Ανδρουλάκης και προσθέτει:

«Ωστόσο ο παππούς, ο πρώην δικτάτορας από καρδίας ζήτησε συγγνώμη από τους κρητικούς επειδή παρέλειψε να αναφερθεί στη συμβολή του ‘Α Ανεξάρτητου Τάγματος Κρητών στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Μάλιστα δεσμεύθηκε δημόσια στον συγγενή και συγχωριανό μου στρατηγό Ιωάννη Αλεξάκη που μπήκε πρώτος Έλληνας αξιωματικός -ανθυπολοχαγός- στην Θεσσαλονίκη ότι σπεύδει να βγάλει άλλη έκδοση που θα αποκαθιστά την αλήθεια.

Έτσι και έπραξε. Μάλιστα μια και υπήρξε εκπαιδευτής κατά την επιστράτευση για την Μεραρχία Κρήτης βεβαίωνε -με τη συνήθη υπερβολή του- ότι “ο Κρητικός είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός τύπος της φυλής μας” και το ‘χε συνήθειο να αναφέρεται τιμητικά στην ακολουθία των εξεγέρσεων και επαναστάσεων της Κρήτης: από την επανάσταση του 1770 (Δασκαλογιάννη), του 1821 που κατέπηξε στο αίμα ο αιγυπτιακός στρατός του Μεχμέτ Αλή, της Γραμπούσας (1825-’28) κι ύστερα διαδοχικά στις εξεγέρσεις του 1833, του 1841, του 1858, του 1866, του 1878, του 1889, του 1895 και βέβαια του 1905 που ενέπνευσε το ελληνικό 1909. Ελπίζουμε ο αμνήμων -αν και κρητικόγαμπρος- εγγονός να σπεύσει όπως ο δικτάτωρ παππούς να ανακαλέσει την απίστευτη κοτσάνα ότι δεν ξεσηκώθηκαν οι Κρητικοί το 1821».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο