Παραπάει η ψευτιά με το γιαούρτι! Κρεσέντο απάτης και δημαγωγίας από τον Β. Αποστόλου.




Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου έπαιξε ένα ακόμα επεισόδιο της τραγικωμωδίας «Ο ιππότης της γιαούρτης», συνεχίζοντας την προσπάθεια εξαπάτησης των ελλήνων κτηνοτρόφων. Προσπαθεί να πείσει ότι εξακολουθεί να δίνει σκληρή μάχη στα κοινοτικά όργανα για να υπερασπιστεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» (και τις παραλλαγές του) ως γεωγραφική ένδειξη, η χρήση της οποίας πρέπει να απαγορευτεί σε κάθε επιχείρηση εκτός Ελλάδας, ενώ στην πραγματικότητα το θέμα έχει κλείσει, όπως πριν από λίγο καιρό ανακοίνωσε στον Β. Αποστόλου ο επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις, εκπροσωπώντας και τον επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν.

Πριν δούμε το καινούργιο σόλο Αποστόλου, καλό είναι να θυμηθούμε τι ανακοίνωσαν στον έλληνα υπουργό οι δύο επίτροποι. Θυμίζουμε ότι την επιστολή Αντριουκάιτις δημοσιεύσαμε ολόκληρη εμείς, επειδή ο υπουργός ΑΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα μόνο επιλεγμένα αποσπάσματά της. Η θέση της Κομισιόν, όπως την παρουσίασε ο Επίτροπος στην επιστολή του, είναι η εξής:

«Οσον αφορά άλλες ονομασίες, όπως “Γιαούρτι Ελληνικού Τύπου“ ή “Γιαούρτι Ελληνικού Στιλ“ ή “Γιαούρτι Ελληνικής Συνταγής“, η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτές μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ώστε να υποδεικνύουν ότι τα γιαούρτια έχουν παχιά και κρεμώδη υφή λόγω των ιδιαίτερων μεθόδων παραγωγής τους. Το ενδεχόμενο να παραπλανήσουν τους καταναλωτές πρέπει να εκτιμηθεί για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, παίρνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, όπως επίσης και την παρουσίαση (π.χ. με εικόνες) και άλλες επιπλέον πληροφορίες που δίνονται στην ετικέτα των τροφίμων.

Αναφερόμενος στην ανάλυση που προηγήθηκε, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Επιτροπή προτίθεται να συνεισφέρει σε μια λύση για την ονομασία “Ελληνικό Γιαούρτι“, όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση Νομοθεσίας που κοινοποιήθηκε από τις Τσεχικές Αρχές».

Ο Αποστόλου παρουσίασε με πανηγυρικό τρόπο την απόφαση της Επιτροπής, σαν να αποτελούσε προστατευτική ομπρέλα για τον όρο ελληνικό γιαούρτι. Μετά την αποκάλυψη από εμάς ολόκληρης της επιστολής Αντριουκάιτις και αφού υπήρξαν ανακοινώσεις της ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων), που τον καλούσαν να πάρει θέση επί των δικών μας αποκαλύψεων, ο υπουργός Γεωργίας αποφάσισε να «γυρίσει» μερικά ακόμα επεισόδια του σίριαλ «Ο ιππότης της γιαούρτης», μπας και καταφέρει να θολώσει τα νερά. Ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου ότι έστειλε επιστολή στους Επιτρόπους Υγείας και Γεωργίας, με την οποία (όπως ισχυρίζεται) τους ζητάει να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε οι τσεχικές αρχές, στη βάση του ενωσιακού δικαίου, να αναθεωρήσουν την πρόθεσή τους για θεσμοθέτηση των όρων «τύπου ελληνικό», «στιλ ελληνικό», «συνταγή ελληνική» και ότι ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 14 Νοέμβρη.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, το θέμα μπήκε στα «λοιπά θέματα». Από τη στιγμή που το θέμα έχει κλείσει από τον περασμένο Απρίλη από την Κομισιόν, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το ευρωενωσιακό δίκαιο, κατά την ερμηνεία της Κομισιόν, το Συμβούλιο θα λειτουργούσε μόνο σαν… «γκρουπ θέραπι» στο οποίο ο έλληνας υπουργός θα έλεγε τον πόνο του, αποσπώντας κατανόηση (και κρυφά κοροϊδευτικά γελάκια) από τους ομολόγους του.

Σύμφωνα με το… ηρωικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Αποστόλου την περασμένη Δευτέρα, αυτός μίλησε, ζήτησε την απαγόρευση χρήσης των έμμεσων όρων (γιαούρτι ελληνικού τύπου ή στιλ ή συνταγής), και «τον υποστήριξαν οι αντιπροσωπείες της Ιταλίας, Βελγίου, Πορτογαλίας, Κροατίας και Κύπρου». Εξι χώρες (μαζί με την Ελλάδα) στις 28 δεν είναι και τόσο καλό… σκορ, αλλά ο ηρωικός ιππότης μας δεν το βάζει κάτω. Οπως γράφει στο δελτίο Τύπου απευθύνθηκε προσωπικά στον Επίτροπο λέγοντάς του: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που στην επιστολή που μου στείλατε επιβεβαιώνετε ότι η ονομασία ελληνικό είναι ένδειξη προέλευσης/καταγωγής και τα προϊόντα που φέρουν αυτόν τον προσδιορισμό και παράγονται εκτός Ελλάδος, αποτελούν εξαπάτηση των καταναλωτών». Για τις «ουρές» της επιστολής του επιτρόπου, όμως, που τις θυμίσαμε παραπάνω και που είναι αυτές που αποτελούν την ουσία, δεν είπε κουβέντα.

Δεν είπε κουβέντα γιατί σκοπός του δεν ήταν να βγάλει κάτι από το Συμβούλιο ή από την Κομισιόν, αλλά να «γυρίσει» επεισόδια του κακόγουστου σίριαλ που προορίζεται αποκλειστικά για το ελληνικό κοινό. Ετσι, αφού ευχαρίστησε τον επίτροπο, του είπε: «Βασίζομαι σε εσάς και στις υπηρεσίες σας ώστε στη βάση του ενωσιακού δικαίου, όπως ρητά ο σχετικός κανονισμός 1308/2013 αναφέρει ότι συνοδευτικοί όροι που προσδιορίζουν τεχνικά χαρακτηριστικά στις ονομασίες πώλησης των γαλακτοκομικών προϊόντων οφείλουν να είναι ακριβείς και σαφείς, να επιστήσουνε την προσοχή όχι μόνο στα πλαίσια των διεθνών συμφωνιών αλλά και στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προτίθενται να προβούν σε πρακτικές παραπλάνησης να αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους. Εμείς θα υπερασπιστούμε με όλα μας τα μέσα τους έλληνες παραγωγούς. Ζητάμε και τη δική σας βοήθεια»!

Το δελτίο Τύπου καταλήγει ως εξής: «Ο υπουργός σκοπεύει στο εγγύς μέλλον να συναντηθεί με τον επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ. Andriukaitis, προκειμένου να συζητήσει το θέμα αυτό σε μια συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλει για την προστασία των ελληνικών προϊόντων και των συμφερόντων των ελλήνων παραγωγών». Το θέμα έχει κλείσει, όπως του έγραψε ο επίτροπος στην επιστολή, εκ μέρους και του επιτρόπου Γεωργίας, και ο Αποστόλου ισχυρίζεται ότι τάχα είναι ανοιχτό και θα το κουβεντιάσει ξανά με τον επίτροπο!

Στην επιστολή που έστειλε στον Αντριουκάιτις, αφού κάνει γαργάρα την ανακοίνωση του τελευταίου ότι η Κομισιόν επιτρέπει τη χρήση των όρων «γιαούρτι ελληνικού τρόπου ή στιλ ή συνταγής», γράφει: «Από την πλευρά μου βασίζομαι σε εσάς και στις Υπηρεσίες σας ώστε στη βάση του ενωσιακού δικαίου, οι Τσεχικές αρχές να αναθεωρήσουν την πρόθεσή τους για τη θεσμοθέτηση των όρων “τύπου ελληνικό“, “στιλ ελληνικό“, “συνταγή ελληνική“ κτλ.», παρουσιάζοντας το τελειωμένο ζήτημα σαν δήθεν ανοιχτό και υπό εξέταση.

Ας μη νομίζει ο Β. Αποστόλου ότι μπορεί να κοροϊδέψει το σύμπαν. Αυτό που επέτρεψε η Κομισιόν στην Τσεχία είναι κάτι που ήδη γίνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Με ένα σύντομο ψάξιμο στο Διαδίκτυο βρήκαμε δεκάδες γιαούρτια «ελληνικού στιλ» ή «ελληνικού τύπου» να κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκές χώρες. Στη φωτογραφία συγκεντρώσαμε ενδεικτικά μερικά απ' αυτά, προς επίρρωση του ισχυρισμού μας. Γιατί ο Αποστόλου δε ζητάει γενική απαγόρευση και αναφέρεται μόνο στην Τσεχία;

Ο Αποστόλου δε θα έκανε αυτά τα καραγκιοζιλίκια αν οι δικές μας αποκαλύψεις και οι ανακοινώσεις της ΠΟΓΕΔΥ δεν ξεσήκωναν την οργή των κτηνοτρόφων. Αναγκάστηκε να παίξει το θέατρο με τα ψέματα προσπαθώντας να αμυνθεί. Ομως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Οταν οι ίδιοι ανέχονται από το 2009 τη χρήση εισαγόμενου εβαπορέ γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού (και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων -συμπεριλαμβανόμενης της φέτας- ακόμα και γάλακτος που πουλιέται σαν νωπό!) και τώρα, υλοποιώντας την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, νομιμοποίησαν αυτό που ως τώρα γινόταν παράνομα, με το κράτος και τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς να κάνουν τα στραβά μάτια, ήταν επόμενο το «greek style» ή «greek type» να νομιμοποιηθεί παντού στην ΕΕ. Είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις που άνοιξαν το λάκκο και ρίχνουν το ένα μετά το άλλο μια σειρά ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα. Οσο για τους συριζαίους, τους έλαχε να είναι αυτοί που έβαλαν την ταφόπετρα στη φέτα, στο γιαούρτι θα κώλωναν;

ΥΓ. Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του, που ο ίδιος δημοσιοποίησε, ο Αποστόλου είπε και τα εξής: «Γνωρίζετε και εσείς ότι είχαμε μεγάλο πρόβλημα με την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ και ειδικά με τη φέτα στις συμφωνίες με Νότια Αφρική και Καναδά. Κάναμε μια προσπάθεια, τόσο η Επιτροπή όσο και εμείς και συμφωνήσαμε. Δεν δημιουργήσαμε πρόβλημα στην προσωρινή εφαρμογή των συμφωνιών». Εκεί δεν τόλμησε να πει το παραμύθι που λέει στην Ελλάδα, ότι δηλαδή υπάρχει δέσμευση, αποτυπωμένη στη συμφωνία μάλιστα, πως μετά από πέντε χρόνια η φέτα θα μπει στον κατάλογο των προστατευόμενων προϊόντων. Βλέπετε, οι υπουργοί ξέρουν πως αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, για δημαγωγική κατανάλωση στην Ελλάδα. Εκείνο που εισέπραξαν ήταν η λακέδικη στάση του έλληνα υπουργού, που τους θύμισε τη συμπεριφορά «καλού παιδιού» που επέδειξε η κυβέρνησή του, μη δημιουργώντας κανένα εμπόδιο στην υπογραφή των συμφωνιών με Ν. Αφρική και Καναδά, που έβαλαν ταφόπλακα στη φέτα ως αποκλειστικά ελληνικό προϊόν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο