Γυρίζει τα νοσοκομεία έναν αιώνα πίσω


 

Το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Απρίλη, για να μεσολαβεί τριήμερο αργιών, επέλεξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα να δημοσιοποιήσει στη Διαύγεια εγκύκλιό της προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών και δι’ αυτών προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί με μία μόνο λέξη: εγκληματική!

Επικαλούμενη τα μεγάλα κενά του ΕΣΥ σε γιατρούς, η Γκάγκα διατάζει τα νοσοκομεία να εφαρμόζουν εφημερία Τομέα και οι εφημερεύοντες γιατροί να παρακολουθούν περιστατικά που δεν είναι της ειδικότητάς τους. Για παράδειγμα, στην εφημερία του Παθολογικού Τομέα ο παθολόγος θα πρέπει να επιλαμβάνεται καρδιολογικών περιστατικών, ο καρδιολόγος να επιλαμβάνεται διαβητικών περιστατικών, ο ενδοκρινολόγος να επιλαμβάνεται δερματολογικών περιστατικών κ.ο.κ. Στην εφημερία του Χειρουργικού Τομέα ο γενικός χειρουργός θα πρέπει να επιλαμβάνεται ορθοπεδικών περιστατικών, ο ορθοπεδικός θα πρέπει να επιλαμβάνεται ουρολογικών περιστατικών και ο ουρολόγος ΩΡΛ περιστατικών.

 

 

Αντί να προσλάβει γιατρούς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πιο ασφυκτική την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που θα οδηγήσει και άλλους γιατρούς σε παραίτηση, ενώ ταυτόχρονα θα εκθέτει διαρκώς ασθενείς σε κίνδυνο. Οπως σωστά επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, αυτή η εγκύκλιος γυρίζει τον κλάδο εκατό χρόνια πίσω, στην εποχή που δεν υπήρχαν ειδικότητες.

Μ’ αυτή την κατάσταση το ΕΣΥ θα εξαθλιωθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς, προς μεγάλη ικανοποίηση των εμπόρων της Υγείας. Και θα προωθηθεί το σχέδιο του κλεισίματος των μικρότερων νοσοκομείων, με επίκληση της έλλειψης γιατρών. Για να μείνει ένα νοσοκομείο σε κάθε ευρύτερη περιοχή, όπως προβλέπει ένα παλιό σχέδιο.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.