Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Nέο Βατερλώ τον γκαλοπατζήδων

 


Τουλάχιστον έξι μονάδες πίσω από τον Κιλιτσντάρογλου έδιναν τον Ερντογάν οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία μέχρι και την τελευταία στιγμή. Το αποτέλεσμα πλέον είναι γνωστό. Ανεξάρτητα από το ότι θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, καθώς ο Ερντογάν έφτασε μια ανάσα πίσω από το ποθητό 50%, αυτός προηγείται με πάνω από 4 μονάδες του Κιλιτσντάρογλου. Μ’ άλλα λόγια, οι γκαλοπατζήδες έχασαν και στο πρόσωπο και στο σκορ. Επεσαν έξω 10-11 μονάδες. Δεν το λες και λίγο. Aς αφήσουμε το γεγονός ότι ο Ερντογάν και ο σύμμαχός του Μπαχτσελί «πήραν» ήδη την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, διαψεύδοντας και σ’ αυτό το πεδίο τις προβλέψεις των γκαλοπατζήδων.

Το σημειώνουμε γιατί έχουμε εκλογές και στην Ελλάδα την Κυριακή και οι γκαλοπατζήδες δίνουν νίκη της ΝΔ με 4,5 έως 6,5 μονάδες διαφορά. «Η πρωτιά της ΝΔ δεν αμφισβητείται» γράφει ο αστικός Τύπος. Οπως δεν αμφισβητούνταν και η νίκη του Κιλιτσντάρογλου! Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι για άλλη μια φορά ακόμη κάνουν «γαργάρα με ταβανόπροκες» το γεγονός ότι οι γκαλοπατζήδες διαψεύστηκαν οικτρά στην Τουρκία. Για μια φορά ακόμα.

Eδώ και χρόνια δεν έχουμε κουραστεί να γράφουμε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν το κλίμα αλλά φτιάχνουν το κλίμα. Χρησιμοποιούνται, δηλαδή ως πολιτικά εργαλεία από τα αστικά κόμματα και τα αστικά μίντια που τα υπηρετούν. Ακόμα και όταν δεν είναι εντελώς κατασκευασμένες οι δημοσκοπήσεις, αποτυγχάνουν τις περισσότερες φορές να προβλέψουν σωστά, γιατί δεν παίρνουν υπόψη τους σοβαρούς παράγοντες της ζώσας κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας, ενώ και τα δείγματά τους είναι μικρά και όχι σωστά σταθμισμένα.

Πρόσφατα, μιλώντας στο πρωινάδικο του ΟΡΕΝ, ο Τσίπρας πέταξε την παπάρα ότι «οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκονται στις δημοσκοπήσεις» γιατί «είμαστε στην εποχή του Predator και ο κόσμος φοβάται να πει ότι δεν ψηφίζει Μητσοτάκη την ώρα που η κλήση του καταγράφεται. Και την ώρα που ο εργοδότης πλάι στον Αδωνη Γεωργιάδη απειλεί ότι αν κάποιος δεν ψηφίσει ΝΔ, θα απολυθεί».

Οπως σχολιάσαμε, ο Τσίπρας πέταξε την παπάρα εν πλήρει συνειδήσει, για να ξεπετάξει το θέμα. Γιατί οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ μπροστά βολεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την τακτική του. Μια τακτική που δεν προβάλλει το «θετικό πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το «να φύγει ο Μητσοτάκης». Οσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται τόσο ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ «σκουπίζουν» ψήφους από δεξιά κι αριστερά. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται υποχρεωτική επιλογή για όσους και όσες θέλουν μόνο να φύγει ο Μητσοτάκης. «Αγάντα και τον φάγαμε τον κερατά» είναι το μήνυμα που τροφοδοτεί την ψηφοθηρία του Tσίπρα. 

Δείτε το τελευταίο προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Περιλαμβάνει μόνο «αρνητική διαφήμιση» για τον Μητσοτάκη. Διάφορα δημοσιεύματα για σκάνδαλα πέφτουν με ρυθμό πολυβόλου, για να πέσει στο τέλος το σύνθημα: «Αντέχουμε να ζήσουμε ακόμα 4 χρόνια έτσι;». Η λογική είναι απλούστατη: Αμα θέλετε να φύγει ο Μητσοτάκης, ψηφίστε εμάς, ακόμα κι αν δεν πιστεύετε λέξη απ’ όσα λέμε. Οσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν τον Μητσοτάκη μπροστά τόσο ενισχύεται η τάση συσπείρωσης για ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ από όσους/ες σκέφτονταν να ψηφίσουν κάποιο από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25).

Αντίθετα, ο Μητσοτάκης και το επιτελείο του ποντάρουν στην ψεύτικη παράσταση νίκης που κατασκευάζουν οι δημοσκόποι. Εχει κι αυτό τη λογική του καθώς προσβλέπει στην προσέλκυση αυτών που «πάνε με το ρεύμα». Αυτών που θέλουν να είναι με την εξουσία, που δεν είναι λίγοι, ιδιαίτερα μεταξύ των μικροαστών που χαρακτηρίζονται από οπορτουνιστική πολιτική συμπεριφορά. Παράλληλα, αυτή η κατασκευασμένη επίδειξη δύναμης μπορεί –σύμφωνα με τους υπεύθυνους της καμπάνιας του Μητσοτάκη- να λειτουργήσει και αποσυσπειρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, με την καλλιέργεια της λογικής: «Αφού δεν πρόκειται να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ας το ρίξουμε σε κάποιο μικρότερο κόμμα».

Εμείς, πάντως, γύρω μας βλέπουμε κόσμο να βρίζει τον Μητσοτάκη, ακόμα κι αν θεωρεί ότι θα ξαναβγεί, έχοντας φάει την πίεση των «τσιμπημένων» δημοσκοπήσεων. Αυτό που βλέπουμε οδηγεί μάλλον σε ένα ακόμη Βατερλώ των γκαλοπατζήδων και όχι σε επιβεβαίωσή τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.