Να μην καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Καρύστου.

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Να μην καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Καρύστου.

Επανερχόμαστε για το πρόβλημα του Ειρηνοδικείου της Καρύστου για να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την αντίθεση των μαζικών φορέων και των κατοίκων της Νότιας Εύβοιας για την κατάργηση του Ειρηνοδικείου της Καρύστου.
Η απάντηση του Υπουργείου, με ημερομηνία 20-12-2011, σε σχετική αναφορά, που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, εμμένει σε πολύ γενικά κριτήρια και συνεχίζει να μην παίρνει υπόψη την πραγματικότητα της περιοχής και τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν καταθέσει επανειλημμένα ο δήμος, οι μαζικοί φορείς, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι της Καρύστου που βιώνουν το πρόβλημα.
Η κατάληψη του Ειρηνοδικείου που έκαναν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012, αλλά και οι εκατοντάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί από κατοίκους της περιοχής δείχνει το μέγεθος των αντιδράσεων που είναι φανερό πως θα κλιμακωθούν την επόμενη περίοδο.
Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά πως το Ειρηνοδικείου Καρύστου δεν είναι ανενεργό, ούτε υπολειτουργεί.  Η δικαστηριακή ύλη είναι σημαντική και η γεωγραφική ιδιαιτερότητα επιβάλλει τη λειτουργία του.
Τονίζουμε ξανά πως το Ειρηνοδικείο Καρύστου λειτουργεί πριν το 1940 και εκδίδει κάθε χρόνο εκατοντάδες αποφάσεις για διάφορά θέματα.
Το Ειρηνοδικείο καλύπτει όλη την περιοχή της Ν. Εύβοιας έως τα απομονωμένα χωριά του Κάβο Ντόρο. Σε κάθε περίπτωση η κατάργηση του θα επιφέρει από ταλαιπωρία έως και αδυναμία για τη διεκπεραίωση των διαφόρων υποθέσεων των κατοίκων και επαγγελματιών.
Η απόσταση για το Αλιβέρι και την Κύμη, που βρίσκονται τα κοντινότερα Ειρηνοδικεία, είναι από 80 έως 110 χιλιόμετρα από την Κάρυστο και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη για τους κατοίκους των χωριών του Κάβο Ντόρο. Η επικίνδυνη κατάσταση του οδικού δικτύου και η ελλιπής συγκοινωνία κάνουν τη μετακίνηση ακόμα πιο χρονοβόρα, με αποτέλεσμα την αδυναμία έγκαιρης προσέλευσης για την εκδίκαση των υποθέσεων. Σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος (μετακίνησης και άλλα δικαστικά έξοδα) γίνεται απαγορευτικό για τους κατοίκους της περιοχής.

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Ειρηνοδικείου Καρύστου.
Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Γιάννης Γκιόκας
Θανάσης Παφίλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.