Κινηματογραφική προβολή 7/1/16: Ο ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Φίλοι και φίλες, γειά χαρά και καλή χρονιά!

Ο Λουίς Μπουνιουέλ (1900–1983), ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς στην ιστορία του σινεμά και ‘πατέρας’ του σουρεαλιστικού κινηματογράφου, εγκαινιάζει τις νέες προβολές μας για το 2016, αυτή την Πέμπτη 7 Γενάρη.

Καλώς να ξανασμίξουμε...

Inline images 1

Ο ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ
Α  Γ  Γ  Ε  Λ  Ο  Σ


EL ÁNGEL EXTERMINADOR | Μεξικό 1962 | 1h 34’

Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ

Σενάριο: Λουίς Αλκορίσα και Λουίς Μπουνιουέλ,
βασισμένο σε ημιτελές έργο του Χοσέ Μπεργαμίν
Μουσική: Ραούλ Λαβίστα | Φωτογραφία: Γαβριέλ Φιγερόα
Ερμηνείες: Σίλβια Πινάλ, Ενρίκε Ραμπάλ, Κλάουδιο Μπρουκ,
Χοσέ Βαβιέρα, Αουγούστο Βενέδικο, Αντόνιο Μπράβο
κ.ά.


Ευτυχώς, κάπου ανάμεσα στο τυχαίο και το μυστηριώδες, βρίσκεται η φαντασία, το μόνο πράγμα που προστατεύει την ελευθερία μας, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι προσπαθούν συνέχεια να την περιορίσουν ή να την αφανίσουν. 

—Λουίς Μπουνιουέλ


Οι καλεσμένοι σε ένα δείπνο της υψηλής αριστοκρατίας νιώθουν ξαφνικά ότι δεν μπορούν να φύγουν από την τραπεζαρία, παρότι η πόρτα είναι ορθάνοιχτη.

Το φαινόμενο προσελκύει την προσοχή των αρχών και των περιοίκων, κανείς όμως απ’ έξω δεν τολμά να δρασκελίσει την πόρτα ή να επικοινωνήσει με τους «έγκλειστους».



Η πιο περίεργη και η πιο αυθεντικά σουρεαλιστική ταινία του Μπουνιουέλ, αποτελεί ταυτόχρονα μάθημα σκηνοθεσίας για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί κινηματογραφικά το θέμα του εγκλεισμού 28 ατόμων σε έναν και μοναδικό χώρο.



Οι «ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Μπουνιουέλ, για ανεξήγητους λόγους, αδυνατούν να δρασκελίσουν το κατώφλι ενός σαλονιού, βιώνοντας μια ηλεκτρισμένη και τεταμένη ατμόσφαιρα, φυλακισμένοι σε έναν χώρο που από φιλικός θα αποδειχθεί εχθρικός.

O εγκλεισμός τους, στο διάστημα των επόμενων ημερών, οδηγεί στην απώλεια της αξιοπρέπειάς τους και την υποταγή στα ένστικτά τους. Άλλοι θα τρελαθούν, άλλοι θα έχουν παραισθήσεις, όλοι τους όμως θα αποκαλύψουν τον πραγματικό εαυτό τους και θα φτάσουν στο πιο χαμηλό σκαλοπάτι ηθικής. Και μόνο τότε, όταν δηλαδή καταλυθούν πλήρως οι κοινωνικές συμβάσεις, θα μπορέσουν να «απελευθερωθούν».


Inline images 3

Ο Μπουνιουέλ αρνείται να δώσει την όποια ερμηνεία για την ταινία, αλλά ούτε και για τον τίτλο της, που παραμένει αίνιγμα και για τον ίδιο, κάτι που εντείνει τη γοητεία αυτού του αριστουργήματος.



Το φιλμ τιμήθηκε με το Βραβείο Κριτικών Fipresci στο Φεστιβάλ Καννών του 1962.



Η συνέχεια επί της οθόνης...



Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.


Ραντεβού στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στη Χαλκίδα
Ώρα έναρξης προβολής: 9.30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη


Η   κ ι ν η μ α τ ο γ ρ α φ ι κ ή   ο μ ά δ α   σ ι ν ε φ ι λ μ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.