Σινεφίλμ



Για αυτή την εβδομάδα έχουμε επιλέξει μία ταινία ενός πολλά υποσχόμενου και ταλαντούχου Έλληνα δημιουργού. Το Ροζ, του Αλέξανδρου Βούλγαρη.




 
ΡΟΖ (2006)

Σκηνοθεσία | Αλέξανδρος Βούλγαρης    
Σενάριο | Αλέξανδρος Βούλγαρης
Μουσική | Αλέξανδρος Βούλγαρης
Φωτογραφία | Σίμος Σαρκετζής
Cast | Αλέξανδρος Βούλγαρης, Αργύρης Θανασούλας, Romanna Lobach, Δημήτρης ΒεάνοςΤερέζα ΚουρούκληΧριστίνα Μαθέα, Tatiana Robertson, Aγγελική Kαρυστινού, Νatalya Vassilieva, Iωάννα Παππά, Πέπη Οικονομοπούλου, Μιχάλης Γεωργιάδης
Χώρα | Ελλάδα
Κατηγορία | Δράμα, Οικογένειας, Φαντασίας
Διάρκεια | 1h 35min



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ . . .

Ο Βασίλης Γκάλης, ο βασικός ήρωας της ταινίας, είναι 26 χρονών, έντονα μοναχικός, γράφει μουσική και αναπολεί την Έμιλι, μια κοπέλα από την Ιρλανδία που ερωτεύτηκε το βράδυ μιας πρωτοχρονιάς στο Βερολίνο. Στη διάρκεια των γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ για μετανάστες μουσικούς στην Ελλάδα γνωρίζει την 11χρονη Snezana από την Ουκρανία. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση που βοηθάει τον καθένα να απελευθερωθεί από τα δικά του φαντάσματα… Γύρω τους κινούνται και άλλα πρόσωπα: η απούσα μητέρα, ο αποτραβηγμένος πατέρας, η αδιάφορη μητριά, ο αυτάρεσκος αδερφός, η μελαγχολική δασκάλα, η Ροζ.

Η  δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους  του υιού Βούλγαρη ξεχειλίζει από μεράκι και αγάπη. Αγάπη για την όμορφα άσχημη Αθήνα, για τους πολλούς μετανάστες που της δίνουν χρώμα και ζωή, αγάπη για τις γειτονιές, τους φίλους και τα μικρά καθημερινά πράγματα. Οι ήρωες παλεύουν με τα συναισθήματα τους και τη δυσκολία επαναπροσδιορισμού της ζωής τους. Πιο επίκαιρο από ποτέ, το Ροζ μας εισάγει σε έναν κόσμο που μοιάζει νοσταλγικός και τρυφερός, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει τις συναισθηματικές αναζητήσεις που απασχολούν τους ανθρώπους με κοινωνική ενσυναίσθηση, όπως η μοναξιά, η αγάπη, η αδυναμία, ο εγκλωβισμός. Επιπλέον, επισημαίνει το ρόλο βασικών προσώπων στη νεαρή ηλικία ενός ατόμου όπως η δασκάλα, η μητέρα, ο πατέρας, και την άμεση ή έμμεση εμπλοκή τους στη διαμόρφωση συναισθημάτων που μπορεί να το καταδιώκουν για πάντα. Γυρισμένο στο - δυσεύρετο πλέον - format των 16 mm, το Ροζ είναι το ημερολόγιο ενός ενήλικα που θα ήθελε να είναι παιδί. Το σύμπαν του ήρωα είναι χειροποίητο, ακριβώς όπως και η ταινία: τα κεντημένα γράμματα, οι κούκλες που φτιάχνει η Snezana, η στολή του Έντουαρντ του Ψαλιδοχέρη, τα αλβανικά τραγούδια που τους συνοδεύουν. Η αφήγηση υπακούει κι αυτή στην ημερολογιακή δομή και κινείται μη γραμμικά μπερδεύοντας περιστατικά από το παρελθόν με ενσταντανέ του παρόντος.

Η πόλη παίζει κι αυτή τον ιδιαίτερο ρόλο της στην ιστορία. Επιτέλους, έχουμε μια εικόνα της Αθήνας στην οποία επιβιώνουν ακόμη οι γειτονιές, οι μετανάστες δεν είναι οι κακοί της υπόθεσης και το κυρίαρχο χρώμα δεν είναι το γκρι. Φυσικά, σε αυτή την απεικόνιση συμβάλλει και η εξαιρετική δουλειά που έγινε στα σκηνικά, με τις γραφικές μακέτες να προσθέτουν περισσότερο από οποιοδήποτε ρεαλιστικό πλάνο. Το σημαντικότερο επίτευγμα του Βούλγαρη, ωστόσο, είναι ότι, με μια σειρά ευρημάτων, κατόρθωσε να παγιδεύσει τη μαγική αχρονία της παιδικής ηλικίας και να μας την παραδώσει ανέπαφη.


*Η ταινία ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 2006. Απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης, το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο Φεστιβάλ του Μπέλφορτ και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες, ενώ συμμετείχε και σε πολλά άλλα Φεστιβάλ Κινηματογράφου ανά τον κόσμο.

**Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης είναι σκηνοθέτης και μουσικός . Έχει κάνει 4 ταινίες μεγάλου μήκους (Κλαις;, Ροζ, Χιγκίτα, Νήμα) με αρκετές υποψηφιότητες και βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου, ενώ έχει γράψει τη μουσική σε ταινίες και θεατρικά έργα. Έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από 20 δίσκους και είναι γνωστός ως The Boy. Είναι γιος της Ιωάννας Καρυστιάνη και του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.

ΠΗΓΕΣ/ imdb.comreel.grcinemanews.gr

Αυτή την Πέμπτη 10/05 στις 21.30
Σας περιμένουμε στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΣ ΚΙΝΗΤΡΟ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια