Η διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση, οι οδηγίες των λοιμωξιολόγων και… άλλα παραμύθια

 


  H διαχείριση της πανδημίας θυμίζει, έντονα, σε πολλά σημεία, τις μέρες των μνημονίων, όταν από το πρωί μέχρι το βράδυ, οι ευαγγελιστές της αγοράς, ως «επιτροπές σοφών», «ειδικοί», τεχνοκράτες, οικονομολόγοι, νάρκωναν το μυαλό των ανθρώπων με θεραπευτικές αγωγές, εν είδη ιατρικών συνταγών, για να στρώσουν λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας στα «μέτρα» των κυβερνήσεων που έγδερναν, σε χρόνο dt, εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα.

            Κάτι παρόμοιο φαίνεται να ζούμε τους τελευταίους μήνες.  Να «φρεσκάρουμε» λίγο την μνήμη. Στην αρχή ήταν η μάσκα που (όσο δεν υπήρχε στην αγορά) χαρακτηρίστηκε ακόμα και «επικίνδυνη», για να γίνει κατόπιν υποχρεωτική -και με την επιβολή προστίμου. Η ίδια επιτροπή, η οποία στην αρχή της πανδημίας επέλεξε να στερήσει εγγόνια από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, για να εμποδίσει την διασπορά του κορωνοϊού, αποφάσιζε έπειτα από περίπου ένα μήνα ότι τα παιδιά δύσκολα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων το Μάιο και τον Ιούνιο.

 

 Οι ίδιοι επιστήμονες, όταν η Κυβέρνηση άναψε όλες τις μηχανές της για την προσέλκυση τουριστών, εκτίμησαν ότι ο ιός δεν κολλάει στα αεροπλάνα και στα πλοία, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την επανέναρξη των πτήσεων και των δρομολογίων με αυξημένο τον επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών. Λίγα 24ωρα αργότερα, ο επικεφαλής της επιτροπής «ειδικών», σταθερός στη γραμμή «δυο μέτρα και δυο σταθμά», δήλωνε δημοσίως, ότι οι κλειστοί χώροι αποτελούν «εστίες υπερμετάδοσης» του ιού  και έθετε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης.

            Στους κλειστούς χώρους δεν περιλαμβάνονταν, βέβαια, οι σχολικές αίθουσες, καθώς το υπουργείο Παιδείας θεώρησε ασύμμετρη δαπάνη το αραίωμα των τάξεων και την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών. Σύμφωνα με τους «ειδικούς» της επιτροπής η μάσκα που θα φορούσαν 25 άτομα (ηλικίας 6-18 ετών) μέσα σε 30-35 τετραγωνικά ήταν αρκετή και στα πλαίσια αυτά έπιασαν και πάλι στασίδι στις ηλεκτρονικές μας γκουβερνάντες για να αποσπάσουν τη συναίνεση του φιλοθεάμονος κοινού στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

 


Και ήρθε και το μέλος της επιτροπής καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης που αναποδογύρισε την επιστήμη υποστηρίζοντας ότι περισσότερες τάξεις δημιουργούν περισσότερες εστίες! και «νομιμοποίησε» με την τοποθέτηση του την επικίνδυνη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μη μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη!

            Ένας συνάδελφός τους, δεν αντέχει, και ξεσπάει: «Έχω συγκλονιστεί από συναδέλφους, καθηγητές και διακεκριμένους λοιμωξιολόγους που παρελαύνουν στα δελτία ειδήσεων και προτείνουν τη χρήση μάσκας στα σχολεία και το πλύσιμο των χεριών ως τα μόνα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης ! Καμία κουβέντα για αραίωση του μαθητικού πληθυσμού , περισσότερες τάξεις και εκπαιδευτικούς ! Καμία κουβέντα για μαζικά προληπτικά τεστ ! Συνάδελφοι είστε επιστήμονες όχι παπαγάλοι ! Δηλαδή αν ο covid19 σαρώσει τα σχολεία θα φταίνε τα παιδιά που έβγαζαν τις μάσκες ; Ζητάμε ατομική ευθύνη από ανήλικους ;»

 «Δεν είμαστε Βόρεια Κορέα»

            «Δεν είμαστε Βόρεια Κορέα» για να συμφωνούμε σε όλα μεταξύ μας και με την κυβέρνηση, λέει σε κυριακάτικη εφημερίδα ένας από τους λοιμωξιολόγους που συμμετέχουν στην επιστημονική επιτροπή για τη διαχείριση του κορονοϊού.

            Με τέτοιες γελοιότητες μια μερίδα «ειδικών», ως διακοσμητές της πρόσοψης, βασανίζουν τα επιστημονικά δεδομένα  για να δικαιολογήσουν τις κυβερνητικές αντιφάσεις και προσφέρουν άλλοθι με το επιστημονικό τους «κύρος», σε πολιτικές αποφάσεις που καθώς στοιχίζονται με τις έννοιες “κόστος-κέρδος”, λαμβάνονται με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες, κοντολογίς τη διάσωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

            Και σ’ αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη και όσοι επιστήμονες  δέχονται να γίνουν «πλυντήριο» της κρατικής αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία αφήνει αθωράκιστο και τελικά ανυπεράσπιστο το λαό.

            Παράλληλα είναι οι αντιφατικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, τα πρωτόκολλα που ρυθμίζονται ανάλογα με τα “θέλω” ισχυρών οικονομικών συμφερόντων (Μεταφορές, Τουρισμός κ.λπ.), η έλλειψη ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, που αφενός εκθέτουν τη δημόσια υγεία σε μεγάλους κινδύνους και αφετέρου τροφοδοτούν και τις διάφορες ανορθολογικές, σκοταδιστικές θεωρίες συνωμοσίας»Είναι η εργαλειακή συγχώνευση της επιστήμης και του ορθολογισμού με την αστική εξουσία που ενισχύει το σύγχρονο ανορθολογισμό ιδίως σε πληβειακά στρώματα.

  O Μαρξ χλεύαζε αυτούς που μετέτρεπαν την γνώση σε «απολογητικό σχολιασμό» της ηγετικής κλίκας: «Τον άνθρωπο όμως που τείνει να προσαρμόζει την επιστήμη σε μια άποψη η οποία προέρχεται όχι από την ίδια την επιστήμη (όσο και αν η τελευταία κάνει και λάθη), αλλά απ’ έξω, σε μια άποψη που επιβάλλεται από ξένα για την επιστήμη, εξωτερικά συμφέροντα – αυτόν τον άνθρωπο τον ονομάζω «τιποτένιο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.