Δήμοι και κάτοικοι της Εύβοιας κατά ανεμογεννητριών

 

Οι Δήμοι Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου,  προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας» με φορέα εκτέλεσης του έργου την εταιρεία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» και 9 κάτοικοι κατά της χορήγησης της άδειας αιολικού πάρκου στη θέση Αγριαχλαδιά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου με φορέα την εταιρεία «Ενεργειακή Δυστίων Ευβοίας» συμφερόντων του ομίλου εταιρειών «ΤΕΡΝΑ». Οι γενικευμένες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να μη χορηγούνται άδειες χωρίς τη συναίνεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Με τις προσφυγές τους, ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και του υπουργού Ανάπτυξης, όπως και αποφάσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας, του Δασαρχείου, κ.λπ., με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4 Μ.W.».

Μετά τις αντιδράσεις στη Βόρεια Εύβοια για νέες άδειες αιολικών πάρκων ακόμα και σε καμμένες περιοχές, η κυβέρνηση τις ακύρωσε κι έριξε την ευθύνη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Μία μέρα μετά, ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της περιοχής, Σταύρος Μπένος, δήλωσε ότι «όσο θα είμαι εγώ εκεί και μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια».

Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν:

  • Την δυσανάλογη υπερσυγκέντρωση της παραγωγής του 40% της αιολικής ενέργειας σε όλη τη χώρα, ενώ η Εύβοια αντιστοιχεί μόνο στο 2,7% της συνολικής εδαφικής έκτασης της χώρας και τη συνακόλουθη παραβίαση της αρχής της αναγκαίας ασφάλειας στην παραγωγή ενέργειας.
  • Το μέγεθος των ανεμογεννητριών με διάμετρο πτερυγίων 112 μέτρων, το μεγαλύτερο απ’ όσες έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
  • Την υπονόμευση της βιώσιμης οικοανάπτυξης που υπάρχει και εξελίσσεται και την υποβάθμιση και καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.
  • Την παραβίαση άρθρων του Συντάγματος, του εθνικού και ενωσιακού περιβαλλοντικού δικαίου για την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων, της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», και την παράνομη υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας» στην ταχεία διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του άρθρου 13  του νόμου 4608/2019.
  • Τους σοβαρούς κινδύνους στην υγεία των προσφευγόντων κατοίκων λόγω της άμεσης γειτνίασης με τις υπό κατασκευή ανεμογεννήτριες στη θέση Αγριαχλαδιά. Υπογραμμίζουν ότι είναι «ψευδής και παραπλανητική η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» για το εν λόγω έργο και η άδεια που χορηγήθηκε, εκδόθηκε κατά πλάνη της διοίκησης, η οποία στηρίχθηκε σε ψευδή στοιχεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.