Στον αστερισμό της αμερικανοδουλείας



Ποιος το περίμενε ότι μια καθαρόαιμα συριζαίικη εφημερίδα, η ΕφΣυν, θα κυκλοφορούσε με την αστερόεσσα στο πρωτοσέλιδό της και θεαματική αυτοκριτική για τα… νεανικά αμαρτήματα της Αριστεράς, με τον τίτλο-σύνθημα: «Yankees go… ΔΕΘ»; Στο θαυμαστό κόσμο των αδίστακτων αστών καριεριστών του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι της Αριστεράς, βέβαια) όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς. Οι άνθρωποι ζωντανεύουν την εποχή της απροκάλυπτης αμερικανοδουλείας, την εποχή του Πιουριφόι και του «στρατηγέ ιδού ο στρατός σας», ποντάροντας στην υποστήριξη που τους προσφέρουν οι Αμερικάνοι στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και ειδικά σε ζητήματα-κλειδιά, όπως είναι τελευταία το «Μακεδονικό».

Ο Τζέφρι Πάιατ αποδεικνύεται εξαιρετικά πολυπράγμων. Οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι συνεχείς. Και συχνά προκλητικές. Οπως τότε που εξανάγκαζε τον Μητσοτάκη να τον δεχτεί τρεις φορές στο γραφείο του στη Βουλή, μέχρι να τον δεσμεύσει εξαναγκαστικά να μην προβάλει κανένα εμπόδιο στη συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα για τον «εκσυγχρονισμό» των F-16. Η πολυπραγμοσύνη του Πάιατ έφτασε μέχρι την Περιφέρεια Αττικής, την οποία επισκέφτηκε πριν από μια βδομάδα για συνάντηση μιας ώρας με τη Δούρου (φωτογραφία).

Συζήτησαν λέει για το πώς θα βοηθήσει η αμερικάνικη πρεσβεία σε ζητήματα πυροπροστασίας, αλλά και για «κάποια από τα προγράμματα που θα υποστηρίξει η Πρεσβεία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, όπως προγράμματα για νέους επιχειρηματίες, να επισημάνουμε τομείς όπως νέα επιχειρηματικότητα και start ups», όπως δήλωσε ο Πάιατ. «Συζητήσαμε την αναγκαιότητα περαιτέρω συνεργασίας σε σχέση με τη νέα επιχειρηματικότητα, τους start uppers και τα clusters – τομείς στους οποίους η Περιφέρεια Αττικής εδώ και τέσσερα χρόνια έχει να επιδείξει μετρήσιμα αποτελέσματα», υπερθεμάτισε η Δούρου. Τρίχες κατσαρές, με το συμπάθειο. Την εικόνα «κυνηγούσε» ο Πάιατ. Την εικόνα του αμερικανού πρέσβη που συνεργάζεται αρμονικά με μια «αριστερή» περιφερειάρχη, η οποία έχει αποβάλει όλες τις «αριστερές προκαταλήψεις» που τροφοδοτούσαν τον αντιαμερικανισμό του παρελθόντος. Δεν υπήρξε κυβέρνηση της Δεξιάς (ή του ΠΑΣΟΚ) που να προσέβαλε τόσο χοντροκομμένα τον αντιαμερικανισμό των χρόνων μετά την πτώση της χούντας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει αυτό που εδώ και δεκαετίες ζητούσαν οι Αμερικανοί. Αυτό που δεν κατάφερε να κατακτήσει ο Κλίντον με το «συγγνώμη» για τη χούντα, που είπε από το βήμα της Ελληνικής Βουλής. Και ο Πάιατ, που είναι στέλεχος του «βαθέος» Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξέρει πώς να το εκμεταλλευτεί.

Μια συνέντευξη-ποταμός στη «φιλική» «Καθημερινή της Κυριακής» κι άλλη μία σε εκπομπή της ΕΡΤ (στην οποία σεγκόντο του έκανε ο Νίκος Παππάς) περιλάμβανε η δραστηριότητα του Πάιατ αυτή την εβδομάδα. «Είμαι ενθουσιασμένος. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη. Εμεινα ικανοποιημένος από το αμερικανικό περίπτερο και τη γενικότερη ενέργεια. Συζήτησα με τον περιφερειάρχη Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Μπουτάρη. Οι άνθρωποι αναγνώρισαν ότι πρόκειται για κορυφαία στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη γενικότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι είναι υπερβολή να πω ότι πρόκειται για την πιο σημαντική δράση των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα από το σχέδιο Μάρσαλ σε όρους της κλίμακας της εμπλοκής μας στο ευρύ φάσμα των ελληνοαμερικανικών θεμάτων», δήλωσε ο Πάιατ στην «Καθημερινή», χωρίς να παραλείψει να σημειώσει «την παρουσία της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου “USS Mount Whitney“ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Αμέσως μετά μπήκε απροκάλυπτα σε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, αναφερόμενος με θερμά λόγια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ζήτημα στο οποίο επανήλθε, καρφώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Μητσοτάκη και όσους εκφράζουν διαφωνία: «Η Ελλάδα είναι προτιμώμενος εταίρος για τις ΗΠΑ στην εμπλοκή μας στα Δυτ. Βαλκάνια. Εχετε τεράστια επιρροή, ένα ήδη μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα και με δυνατότητα για περαιτέρω μεγέθυνσή του. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σημαντική, διότι “ξεκλειδώνει“ τη σχέση με τους βόρειους γείτονες. Εντυπωσιάστηκα διότι στη Θεσσαλονίκη άκουσα από επιχειρηματίες να συμφωνούν, ακόμα και αν δεν τους άρεσε η συμφωνία των Πρεσπών, ότι αν εφαρμοστεί θα δημιουργήσει σημαντικές, νέες οικονομικές ευκαιρίες. Δεν πρόκειται απλώς για τα Σκόπια αλλά και για την ιστορική σχέση της Ελλάδας με όλες τις χώρες των Δυτ. Βαλκανίων, το γεγονός ότι η Ελλάδα μοιράζεται την αμερικανική άποψη ότι αυτές οι χώρες πρέπει να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αν οι λαοί τους το επιλέξουν. Αυτό θα είναι και μέρος του αμερικανικού πολιτικού μηνύματος στη ΔΕΘ και είμαι ευτυχής που θα έχουμε εκεί τον Ματ Πάλμερ, νέο βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια».

Ο Πάιατ έπαιξε πολύ με την «ανάπτυξη» (ζήτημα-φετίχ στη μνημονιακή Ελλάδα), μοιράζοντας επαίνους στην κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων: «Είναι πραγματικά σημαντικό ότι η φετινή ΔΕΘ συντελείται στο πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής χρονιάς για την Ελλάδα και τη Βόρεια Ελλάδα, στο τέλος του προγράμματος διάσωσης, με τις οικονομικές ευκαιρίες που αυτό εκπροσωπεί (…) Οπότε γίνεται σαφής ο ρόλος που προσπαθούμε να υπογραμμίσουμε για την Ελλάδα ως περιφερειακό πυλώνα, αλλά και η επένδυση που κάνουν οι ΗΠΑ στη σχέση τους με την Ελλάδα και τον λαό της (…) Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πολύ ισχυρή αμερικανική επιχειρηματική συμμετοχή. Συμμετέχουν περισσότερες από 50 αμερικανικές εταιρείες, πολλές σε ανώτατο επίπεδο και πιστεύω πως αυτό αντικατοπτρίζει τη φρέσκια ματιά με την οποία βλέπουν τις ευκαιρίες στην Ελλάδα (…) οι επενδύσεις θα εξαρτηθούν από τα σήματα που θα στείλει η κυβέρνηση. Αλλά έχουμε κάνει πολλή δουλειά για να βάλουμε ξανά την Ελλάδα στο ραντάρ και η κυβέρνηση, ο λαός και οι επιχειρήσεις της Ελλάδας θα έχουν μια φανταστική ευκαιρία» κτλ. κτλ.

Και βέβαια, δεν φείσθηκε επαίνων για τον γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα επί Τσιπροκαμμένων, ως γρανάζι της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής: «Νομίζω ότι μας είναι ξεκάθαρο –και δεν πρόκειται για πολιτική, αλλά για αναλυτική εκτίμηση– πως η Ελλάδα διαδραματίζει, πλέον, έναν πιο φιλόδοξο ρόλο στην εξωτερική πολιτική επειδή μπορεί (…) Η επιστροφή στην ανάπτυξη έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση να είναι πιο φιλόδοξη για την περιφερειακή ατζέντα και το θέμα για τις ΗΠΑ είναι ότι αυτή η ατζέντα συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα δικά μας συμφέροντα και το δικό μας όραμα για την ευρύτερη περιοχή είτε σε όρους του μέλλοντος των Δυτ. Βαλκανίων, είτε όσον αφορά τη σημασία της αντιμετώπισης απειλών στην Ανατ. Μεσόγειο, είτε στη βοήθεια να εξασφαλίσουμε ότι ο μεγάλος γείτονάς σας στα ανατολικά θα παραμείνει σταθερά αγκυροβολημένος στην Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς (…) Προφανώς, μας ανησυχεί και η δράση κακόβουλων παραγόντων σε αυτή την περιοχή. Τα ζητήματα γύρω από τον ρόλο που η Ρωσία εξακολουθεί να διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, το ζήτημα της Κίνας. Πώς προσεγγίζουμε την άνοδο της Κίνας ως ενός σημαντικού και αναπόφευκτα οικονομικού και επενδυτικού παράγοντα στην ευρύτερη περιφέρεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

Και βέβαια, παρουσίασε με πανηγυρικό τρόπο τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, είτε αφορά εκχώρηση βάσεων και στρατιωτικών διευκολύνσεων που θέλουν οι ΗΠΑ είτε αφορά την πώληση πολεμικού υλικού: «Η αμυντική συνεργασία μας σήμερα βρίσκεται στο ζενίθ της (…) Οι σχέσεις μας στην άμυνα και στην ασφάλεια είναι ριζωμένες σε κοινές αξίες, πολλά χρόνια επένδυσης και, επίσης, σε μια ισχυρή πεποίθηση, από την πλευρά των ΗΠΑ, ότι μια σταθερή και ασφαλής Ελλάδα βοηθάει και στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων για την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα (…) Κάναμε σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα, για παράδειγμα, με την ανάπτυξη των drones MQ-9 στη Λάρισα, την επέκταση των αεροπορικών ασκήσεων “Ηνίοχος“, τη διέλευση αμερικανικών ελικοπτέρων από την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Περιμένω ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν. Και το σημαντικό είναι ότι το κάνουμε με ισχυρή υποστήριξη και συνεργασία από τους Ελληνες συμμάχους μας και τους Ελληνες στρατιωτικούς ομολόγους μας (…) Ενα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα των “Καϊόβα“ που έρχονται στην Ελλάδα με εξαιρετικά γενναιόδωρους όρους. Εξακολουθούμε να αναζητούμε τρόπους να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς όπως ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος».

Μόνο για τις άδειες στον Δημήτρη Κουφοντίνα ο Πάιατ εξέφρασε «διαφορετικές απόψεις με την κυβέρνηση». Εσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι «αυτό πάντως δεν αφαιρεί από την εξαίσια επιχειρησιακή συνεργασία μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σήμερα το ρόλο που κατά τα μεταπολεμικά χρόνια έπαιζαν οι δυνάμεις του μοναρχοφασισμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια