Το ασταμάτητο «πηγαινέλα» και οι άμεσες παρεμβάσεις εκπροσώπων ΗΠΑ και ΕΕ επιβεβαιώνουν ποιον εξυπηρετεί η συμφωνία των Πρεσπών

Σε σημείο να κινδυνεύουν να πέσει ο ένας πάνω στον άλλο (!), υψηλόβαθμοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κάθε μέρα, μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του «κρίσιμου» δημοψηφίσματος (30 Σεπτέμβρη), κατακλύζουν τα Σκόπια και με παρεμβάσεις που «χτυπάνε κόκκινο», ασκούν ένα «στενό μαρκάρισμα» στην πολιτική ηγεσία της χώρας, ένα καθημερινό «πρεσάρισμα» στο λαό της πΓΔΜ, για να εγκριθεί η αμερικανο-ευρωπαϊκής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, με στόχο την προώθηση των Ευρω-ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Δυτικά Βαλκάνια, στο φόντο της γεωπολιτικής τους κόντρας με τη Ρωσία.
Για το σκοπό αυτό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, πραγματοποίησε τη δεύτερη σε ένα εξάμηνο παρέμβαση στα Σκόπια, περνώντας και με μια επίσκεψη «αστραπή» και από την Αθήνα. Από κοντά η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας,Φ. Μογκερίνι, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρώπη και Ευρασία, Γ.Μίτσελ, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζ. Άσελμπορν, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Ολλανδός ΥΠΕΞ, Στεφ Μπλοκ, ο επίτροπος της ΕΕ για τις σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο νέος πρέσβης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OΑΣΕ), Κλέμενς Κότζα.
Στα Σκόπια βρέθηκε ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, σε μια συμβολική επίσκεψη, την ημέρα της ανεξαρτησίας της χώρας (8 Σεπτέμβρη 1991), μετά το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, ενώ με αφορμή την επέτειο αυτή, σχετικό συγχαρητήριο-παραινετικό μήνυμα έστειλε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ. Ακόμη και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπους παρενέβη με επιστολή στους πολίτες, με την οποία τους καλεί να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία.
Το ίδιο ζήτησε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, που βρέθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα, ενώ επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια έκανε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Μπουσάτι και ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, σημειώνοντας ότι η συμφωνία Σκοπίων-Αθήνας «είναι σωστή γιατί το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και της Μακεδονίας και όλης της περιοχής ανήκει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Το παιγνίδι της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία «χόντρυνε» ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις, που επισκεπτόμενος και αυτός τα Σκόπια, έκανε λόγο για «χωρίς καμία αμφιβολία» παρέμβαση της Μόσχας με χρηματοδότηση «πολιτικών ομάδων» που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα. Τις ίδιες κατηγορίες έναντι της Ρωσίας επανέλαβε και η Λόρα Κούπερ, ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου, αλλά και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ,  που σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Βεβαίως, μέσα σ’ αυτό το κλίμα της αντιπαράθεσης εντάσσεται και η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε Σαράγεβο και Μπάνια Λούκα, αλλά και η επίσκεψη που σχεδιάζεται να πραγματοποιήσει στο Βελιγράδι (για τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία 17 χρόνια) ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επίσκεψη σχεδιάζεται να γίνει πιθανώς τον ερχόμενο Οκτώβρη ή Νοέμβρη για την προώθηση των ρωσικών σχεδιασμών που θέλουν να ανακόψουν την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση».
Την ίδια περίοδο και σαν τμήμα του σχεδιασμού των ΗΠΑ, εντείνονται οι πιέσεις για «λύση» με κάθε τρόπο των προβλημάτων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, με σκληρές, πολυεπίπεδες αντιπαραθέσεις, εκβιασμούς και ριψοκίνδυνα σενάρια για «διορθώσεις» συνόρων, με δυσβάσταχτο κόστος για τους λαούς της περιοχής,  ώστε να ανακοπεί η ρωσική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια, με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, με μια συμβολική επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου υπέγραψε σημαντικές συμφωνίες αξίας περίπου 1 δις δολ., για την απόκτηση κινεζικών, «ιδιαίτερα εξελιγμένων» όπλων, τηλεκατευθυνόμενων στρατιωτικών αεροσκαφών και άλλης στρατιωτικής τεχνολογίας, που όπως είπε χαρακτηριστικά «σχεδόν καμία χώρα γύρω μας δεν έχει».
Φαίνεται ότι η επιχείρηση για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, με την υποτελή στάση και την καθοριστική συμβολή της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστών στην περιοχή, που επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, από τις δυσκολίες στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ και τη διεύρυνση της συνεργασίας του Ιράν με τη Ρωσία, οδηγεί σε συνεχείς αναδιατάξεις στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες και σε νέους κινδύνους τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.
Ενώ από τις δημοσκοπήσεις η συμμετοχή και η έκβαση στο δημοψήφισμα κρίνεται οριακή, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζάεφ, σε ένα κρεσέντο υποτέλειας, υποδεχόμενος όλο αυτό το σκυλολόι, εξωραϊζει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και με ένα αλαζονικό και δημαγωγικό στυλ προσπαθεί να πείσει τους συμπατριώτες του για τα «καλά» της Συμφωνίας και της ένταξης, μιλώντας για κατοχύρωση «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας», για «Μακεδονία» ή «Ευρωπαϊκή Μακεδονία», «ξεχνώντας» το νέο όνομα της χώρας. Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται, είναι το γεγονός ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE δεν «τόλμησε» να υποστηρίξει ανοιχτά το «Όχι» στη συμφωνία, με τον ηγέτη του, Χρίστιαν Μίτσοσκι,  να καλεί τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», αφήνοντας δηλαδή το μπλοκ του «Ναι» χωρίς αντίπαλο, μολονότι ο ίδιος επισήμανε πως το κόμμα του θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών «απαράδεκτη», ενώ απέφυγε να προτείνει μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος, αίροντας έτσι ακόμα και το εμπόδιο του ποσοστού της συμμετοχής για την επικύρωση της συμφωνίας. Αίσθηση προκάλεσαν πάντως και οι δηλώσεις υπέρ του ΝΑΤΟ του προερχομένου από το κόμμα αυτό, Προέδρου της πΓΔΜ, Ιβάνοφ, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, που με κραυγαλέο τρόπο είχε καταγγείλει τη συμφωνία.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Τσίπρα, έχοντας παίξει για τα καλά το ρόλο του σημαιοφόρου των αμερικανοΝΑΤΟϊκών και ευρωενωσιακών σχεδίων στην περιοχή, με αυταπάτες για την αναβάθμιση του ρόλου της αστικής τάξης της χώρας, δηλώνει από τον χώρο της ΔΕΘ, στη στρατοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν κάνει «απόβαση» Αμερικανοί επιχειρηματίες, στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το FBI και η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου, ότι η κυβέρνησή του έδρασε από μόνη της, χωρίς πιέσεις (!), αξιοποιώντας την ευκαιρία για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, παρουσιάζοντας τη συμφωνία ως αποτέλεσμα «συνεργασίας και επικοινωνίας».
Μάλιστα η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα σιώπησε κραυγαλέα στις αλλεπάλληλες αναφορές Ζάεφ για «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα» και για «Μακεδονία», με τον Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. να τον δικαιολογεί, λέγοντας ότι «υπερτονίζει» το ζήτημα, «καθώς θέλει να κερδίσει ένα δημοψήφισμα στο οποίο αλλάζει το όνομα της χώρας του, εγχείρημα διόλου εύκολο».
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο κυβερνητικός συνεταίρος των ΑΝ.ΕΛ., με τον αρχηγό του, Π. Καμμένο, να αλλάζει διαρκώς τυχοδιωκτικά θέσεις, ελπίζοντας να μη φτάσει η επικύρωση της συμφωνίας στην παρούσα Βουλή, αναζητώντας προγραμματική βάση συμφωνίας με το κόμμα (;) της Παπακώστα, βλέποντας αρκετούς βουλευτές του να ερωτοτροπούν με τη συμφωνία (Κουίκ, Παπαχριστόπουλος), τη Χρυσοβελώνη να προτείνει απόσυρση υπουργών από την κυβέρνηση και όχι άρση της εμπιστοσύνης προς αυτήν και τον πολυπράγμονα Ζουράρι να καταψηφίζει τη συμφωνία αλλά να μη ρίχνει την κυβέρνηση. Βέβαια προκύπτουν και άλλοι «πρόθυμοι» από το «Ποτάμι» που «βολοδέρνει», με τον Δανέλλη να δηλώνει στήριξη της συμφωνίας αυτής.
Έντονες ήταν οι πιέσεις και στον Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, όπου επανέλαβε τη θέση της ΝΔ, για τη σταθερή δέσμευση στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Συγκεκριμένα, είπε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αν έρθει για ψήφιση από την κυβέρνηση ή αν δεν έχει κυρωθεί, όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα ξεκινήσει «τη διαπραγμάτευση από την αρχή». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή όμως που η συμφωνία κυρώνεται, το ζήτημα του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Κυρωμένη διεθνής συμφωνία παράγει δυστυχώς για τη χώρα έννομα αποτελέσματα που δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε».
Για να ικανοποιήσει την εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του, αλλά και ένα ανάλογο ακροατήριο σε όλη τη χώρα, κατήγγειλε την κυβέρνηση για την παραχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Σχόλιο