Γέφυρες και γεφυροποιοί

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι έχουμε μπερδευτεί λιγάκι. Αλλη η «Γέφυρα» και άλλη η πρωτοβουλία για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων των Ραγκούση και σίας; Κοιτάζοντας λίγο τα ονόματα, διαπιστώσαμε ότι συνδετικό τους στοιχείο είναι ο Νίκος Μπίστης. Ο άνθρωπος που έχει και ο ίδιος ξεχάσει πόσα κόμματα έχει αλλάξει (ξεκινώντας ως φοιτητής από την «Κ»ΝΕ και το «Κ»ΚΕ, περνώντας μετά στο «Κ»ΚΕ εσωτερικού, για ν' ακολουθήσουν ο ΣΥΝ, η ΑΕΚΑ, το ΠΑΣΟΚ , η ΔΗΜΑΡ, ενδεχομένως και άλλοι «σταθμοί» που δεν μπορούμε να τους θυμηθούμε). Ο Μπίστης, όμως, θεωρείται εξπέρ στο «συντάσσομαι και στηρίζω», οπότε η παρουσία του σε κάθε γεφυροποιό σχήμα θεωρείται απαραίτητη.

Κάθε γέφυρα συνδέει δύο μέρη. Εδώ υποτίθεται ότι προορίζεται να ενώσει τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ (έστω κι αν χρησιμοποιούνται σκόπιμα οι ασαφείς γεωγραφικοί όροι «Κεντροαριστερά», «πληθυντική προοδευτική παράταξη» κτλ.). Μια ματιά στα ονόματα αυτών που υπέγραψαν την πρωτοβουλία «Γέφυρα» οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία τους δεν έχει κάποια (παλιά έστω) οργανική σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για κάποια από τα «ορφανά» του Σημίτη (Λιάκος, Μουζέλης, Μπίστης), ενώ την πλειοψηφία αποτελούν πρώην δημαρίτες (από Ρεπούση μέχρι Φώτη Προβατά και από Μαχαίρα μέχρι Παν-Παν). Φαίνεται πως ο κυρ-Φώτης ο Κουβέλης κάνει «δουλίτσα» (χρόνια στο κουρμπέτι της ίντριγκας και του φραξιονισμού). Να μην ξεχάσουμε, βέβαια, τον Μπουτάρη που… πάει με όλα. Και Ποτάμι στηρίζει και Ορφανό στηρίζει για το δήμο Θεσσαλονίκης και στη «Γέφυρα» συμμετέχει με την υπογραφή του. Και βέβαια, να μην ξεχάσουμε ότι στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκε επισήμως και η ΔΗΜΑΡ που έστειλε τριμελή αντιπροσωπία.

Ολοι αυτοί μαζεύτηκαν για να οργανώσουν εκδήλωση σ' ένα καφέ πολυτελείας κι αν θέλαμε να καλαμπουρίσουμε θα λέγαμε ότι αυτοί που παρατάχθηκαν στο πάνελ (οχτώ νοματαίοι) ήταν λίγο περισσότεροι από αυτούς που μαζεύτηκαν για να τους ακούσουν. Αν μάλιστα από το κοινό αφαιρέσουμε  τους «καθαρόαιμους» συριζαίους (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης, Τζανακόπουλος, Φωτίου, Χριστοδουλοπούλου και άλλοι), συν εκείνους που είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά… το σχέδιο προβλέπει να μην το λένε, παρά να δηλώνουν… κεντροαριστεροί συνεργαζόμενοι (Ξενογιαννακοπούλου, Δανέλλης, Παπαχριστόπουλος), τότε αυτοί που βρέθηκαν στο καφέ ήταν αισθητά λιγότεροι από όσους υπέγραψαν τη «Γέφυρα».

Σημασία όμως δεν έχει πόσοι μαζεύονται σ' αυτές τις φιέστες ή τι πολιτική δύναμη έχει καθένας απ' αυτούς (η συντριπτική πλειοψηφία δεν εκπροσωπεί παρά μόνο τον εαυτό της), αλλά ο πολιτικός ντόρος που γίνεται. Ενας ντόρος που θα ήταν σαφώς μικρότερος, αν δεν υπήρχαν οι υστερικές αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και ιδίως από την ανασφαλή και μετεωριζόμενη Φώφη και τα «στελεχάκια» που έχει μαζέψει γύρω της.

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ βρισκόμαστε σε πόλεμο», λέει η Φώφη. Ο Χρηστίδης φτιάχνει στιχάκια ημερολογίου με «γέφυρες των στεναγμών», ο Λοβέρδος (που ονειρεύεται να γίνει υπουργός του Κούλη) χειροκροτεί τη Γεννηματά θυμίζοντας τη φράση της «με τον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε σε πόλεμο», ενώ την ίδια στιγμή ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιωργάκης και ο Λαλιώτης ξεκαθαρίζουν πως… «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Η Φώφη τσινάει άγρια. Κι όσο τσινάει τόσο ενισχύει τους γεφυροποιούς, αφού τους δίνει πολιτική υπόσταση που μέχρι χτες δεν είχαν. Φωνάζει πως δε θα επιτρέψει «να λεηλατηθεί η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου από τους τυχοδιώκτες του κ. Τσίπρα», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι «υπάρχει θέμα». Και πετάει κάτι κορόνες που γελάνε και τα τσιμέντα: «Για κάθε έναν που εξαγοράζεται, χίλιοι έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής»! Ακόμα και τα στημένα γκάλοπ έχουν πάψει εδώ και καιρό να δίνουν στο ΚΙΝΑΛ ποσοστό μεγαλύτερο από το 8%. Γι' αυτό γελάνε και τα τσιμέντα με το… ρεύμα που έχει το ΚΙΝΑΛ της Φώφης. Και ξεκαρδίζονται όταν την ακούνε να λέει: «Το ΚΙΝΑΛ είναι εδώ, κάθε μέρα και πιο δυνατό, δεν μας χωράνε πια οι αίθουσες». Ο Λεβέντης βρήκε μιμήτρια…

Αν θέλει να ανιχνεύσει κανείς τις υπόγειες διεργασίες, δεν έχει παρά να διαβάσει προσεκτικά την επιστολή που έστειλε ο Λαλιώτης και δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» της προηγούμενης Κυριακής. Πριν κάνουμε κάποια σχόλια, αξίζει να σταθούμε στο πώς παρουσίασαν τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ την επιστολή Λαλιώτη. «Βέτο σε επανάληψη συγκυβέρνησης με τη ΝΔ όπως επί Σαμαρά – Βενιζέλου», ήταν ο τίτλος στην ιστοσελίδα thefaq.gr, μια από τις διαδικτυακές «ντουντούκες» του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δε ιστοσελίδα ysterografa.gr, που είναι πολυσυλλεκτική, κάποιος που εμφανίζεται ως πολιτικός αναλυτής έγραψε: «Γιώργος και Λαλιώτης έβγαλαν… απαγορευτικό για επανάληψη της συνεργασίας “με τη Δεξιά”: Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, ένα βιολογικό και ένα πολιτικό παιδί του Ανδρέα Παπανδρέου, με δημόσιες παρεμβάσεις τους έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το μέλλον του χώρου του πολιτικού Κέντρου. (…) Ο Γιώργος Παπανδρέου πιο έντονα, και ο Κώστας Λαλιώτης πιο ευγενικά, κράτησαν αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν τις εκλογές. Μόνο… πριν. Αντιθέτως, αμφότεροι ξεκαθάρισαν ότι θα αποτελούσε ασυγχώρητη επιλογή πολιτικής αυτοκτονίας για το Κίνημα Αλλαγής, να επαναλάβει μετά τις εκλογές τη συνεργασία “με τη Δεξιά”. (…) Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Λαλιώτης λένε το ίδιο πράγμα. Και εκείνοι, σε αντίθεση με πρώην κυβερνητικά στελέχη της περιόδου Σαμαρά-Βενιζέλου, εκφράζοντας… πολλούς περισσότερους από τον εαυτό τους».

Τι γράφει λοιπόν ο Λαλιώτης στην προς «Βήμα» επιστολή; Λέει ότι αυτός πάντα ήταν και παραμένει ΠΑΣΟΚ (και ΚΙΝΑΛ παρεμπιπτόντως). Το τελευταίο του βγαίνει με το ζόρι και μάλιστα περιγράφει το ΚΙΝΑΛ ως ένα μετωπικό σχήμα (και όχι ενιαίο κόμμα), στο οποίο συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ.  Οριοθετείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και «της ΝΔ, της Δεξιάς». Προειδοποιεί για την προοπτική «ιστορικών αντιστροφών της ταυτότητάς μας και της στρατηγικής μας» και για τυχόν «συγκυριακά, αδιέξοδα και ανιστόρητα μέτωπα κυβερνητικής συνεργασίας, που εγκλωβίζουν και ακυρώνουν τη δυναμική, τη διαδρομή και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξής μας». Ευθεία βολή στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ, μ' άλλα λόγια. «Μόνον με αυτούς τους καθαρούς στρατηγικούς στόχους μπορούν να ταυτιστούν και να συμπορευτούν συμμετοχικά και ενεργά εκατομμύρια πολίτες, που έχουν διαχρονικούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Παράταξή μας. Μόνον έτσι το ΠΑΣΟΚ, η ΚεντροΑριστερά και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μετατρέπονται σε δεκανίκι και ουρά είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ», γράφει με νόημα ο Λαλιώτης.

Ολα, λοιπόν, είναι ανοιχτά. Οι λογαριασμοί θα τακτοποιηθούν μετά τις εκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Και σίγουρα η Φώφη δε θα καλοπεράσει, καθώς οι Βενιζελολοβέρδοι θα πιέζουν για συνεργασία με τη ΝΔ, ενώ οι «αντιδεξιοί» θα πιέζουν για αποχή από κάθε τέτοια συνεργασία και για προσανατολισμό σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από νέες εκλογές (που θα γίνουν με απλή αναλογική). Στο μεταξύ, ο Τσίπρας παίζει το παιχνίδι της «ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια