Προανακριτική Βουλής για Παπαγγελόπουλο

«Αυτά που λέτε είναι παπαριές», «είσαι καραγκιόζης μέγας», «δεν μιλάω με φασίστες», «άντε καραγκιοζάκο». Αυτά είναι μερικά από τα κοσμητικά επίθετα που εκτοξεύτηκαν εντός και εκτός προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. Πρωταγωνιστής, φυσικά, ο «πολύς» Πολάκης που αντιλήφθηκε ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ βρήκαν δικονομικό τρόπο για να τον εξαιρέσουν, παρέα με τον Τζανακόπουλο, από τη σύνθεση της επιτροπής. Τους πρότειναν για μάρτυρες, τον μεν Πολάκη για τις δηλώσεις του σε πρωινάδικο ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν τη φωλιά τους λερωμένη και κελάηδησαν για να γλιτώσουν, τον δε Τζαννακόπουλο για την απογευματινή επίσκεψή του στον Αρειο Πάγο, όπου -κατά δήλωσή του- πήγε για να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης Novartis (ενώ δεν είχε καμιά αρμοδιότητα, αφού δεν ήταν παρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - άσε που σε ανοιχτή ποινική υπόθεση η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα ενημέρωσης).


Ακόμα και αρχάριοι περί τα νομικά αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι ταυτόχρονα μάρτυρας και ανακριτής σε μια υπόθεση. Μόνος του θα έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί. Και αν για τον Πολάκη αυτά είναι ψιλά γράμματα («από δω μέσα θα μας βγάλετε σηκωτούς», φέρεται να είπε), για τον νομικό Τζανακόπουλο θα έπρεπε να είναι… αλφαβήτα. Παρά ταύτα, φέρεται να υποστήριξε ότι εξαιρείται μόνο όποιος εξετάστηκε ως μάρτυρας! Δηλαδή, θα είναι μέλη της επιτροπής μέχρι να κληθούν να καταθέσουν και μετά θα εξαιρεθούν! Κι αφού καταθέσουν θα επανέλθουν; Μιλάμε για καραγκιοζιλίκια, όπως θα 'λεγε και ο Πολάκης. Αλήθεια, δεν έχει άλλα πρόσωπα να βάλει στην επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να βάλει ντε και καλά τον Πολάκη και τον Τζανακόπουλο; Προφανώς το κάνει για να προκαλέσει τζέρτζελο.

Αντίστοιχης υφής πρόβλημα υφίσταται και με την εισαγγελέα Τουλουπάκη, η οποία θα κληθεί μεν να καταθέσει στην προανακριτική της Βουλής, δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως ότι θα πάει. Πληροφορίες τη θέλουν να επικαλείται το γεγονός ότι η ίδια διερευνά ακόμα τυχόν ανάμιξη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis, οπότε δεν μπορεί να πάει και να καταθέσει. Αυτό όντως είναι μείζον νομικό πρόβλημα. Από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που της έστειλε πεσκέσι η συριζαϊκή πλειοψηφία της προηγούμενης Βουλής, η Τουλουπάκη έχει αθωώσει εφτά, έχει απαγγείλει κατηγορία σε ένα και ακόμα «ερευνά» δύο. Πώς λοιπόν θα πάει να καταθέσει ως μάρτυρας σε μια υπόθεση, ο πυρήνας της οποίας λέει ότι ο Παπαγγελόπουλος τη χρησιμοποίησε (την Τουλουπάκη) για να στήσει υποθέσεις σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ; Αν ο Παπαγγελόπουλος είναι ύποπτος για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, η Τουλουπάκη και οι δυο βοηθοί της είναι οι φυσικοί αυτουργοί. Κανονικά, θα έπρεπε να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι (όπως ο Παπαγγελόπουλος) και όχι να καταθέσουν ως μάρτυρες. Αλλά κι αν το παραβλέψουμε αυτό, πώς θα κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας μία εισαγγελέας που ακόμα χειρίζεται την ανοιχτή αυτή υπόθεση;

Βιάστηκαν πολύ οι δεξιοί να κάνουν την παραπομπή Παπαγγελόπουλου, ενώ η Τουλουπάκη δε βιάζεται να κλείσει τις υποθέσεις για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, δημιουργώντας την υπόνοια ότι το κάνει επίτηδες, για να μην καταθέσει στη Βουλή. Οσο η Τουλουπάκη παραμένει στη θέση της ως εισαγγελέας Διαφθοράς, το νομικό αδιέξοδο θα μεγαλώνει.

Και τι θα κάνει η νεοδημοκρατική πλειοψηφία με το αίτημα Παπαγγελόπουλου (το κατέθεσε με κάθε επισημότητα, μέσω του συνηγόρου του Δ. Τσοβόλα) να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με τους Σαμαρά, Ράικου και Αγγελή; Τι θα κάνει κυρίως με τον Σαμαρά που δε θα θέλει να υποστεί αυτή την ξεφτίλα (διότι ο Παπαγγελόπουλος  δε θα είναι μόνος του, αλλά θα συνεπικουρείται από τους συριζαίους); Ο Σαμαράς δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί (αν το κάνει θα διαπράξει αδίκημα), οπότε θα απαιτήσει να τον καλύψει η νεοδημοκρατική πλειοψηφία, αναλαμβάνοντας αυτή να απορρίψει το αίτημα Παπαγγελόπουλου. Ισως σε πρώτη φάση να «επιφυλαχθούν», ώστε να μπορέσουν να απορρίψουν το αίτημα αργότερα, ανάλογα και με το τι θα προκύψει από την εξέταση των διάφορων μαρτύρων.

Κατά τα άλλα, ο «Μίμης» έκανε grand opening στην εκπομπή του Χατζηνικολάου. Δεν είπε τίποτα καινούργιο (εκτός από ένα ζήτημα, για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω). Τα ίδια που είχε πει στην ομιλία του στη Βουλή ανακύκλωσε. Με μπόλικη μπουρδολογία παπαγγελοπούλειου επιπέδου. Του τύπου: «Να ανοίξουν όλα τα τηλέφωνα, και τα δικά μου και όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία. Το πολύ-πολύ να χάσω κανένα φίλο ή να έχω πρόβλημα με τη γυναίκα μου για κανένα σεξιστικό αστείο με κανένα φίλο μου. Δεν υπάρχει τηλεφώνημα με την κ. Ράικου. Να ανοίξουν οι γραμμές και θα βρεθούν προ εκπλήξεως».

Τόσα χρόνια στην Αντιτρομοκρατική και μετά στην ΚΥΠ δεν ξέρει ότι δεν υπάρχουν αρχεία καταγραφής του περιεχομένου των κλήσεων, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει εισαγγελική άδεια για παρακολούθηση; Ασφαλώς και το ξέρει. Δεν ξέρει ότι τα μόνα αρχεία που υπάρχουν είναι οι αριθμοί που επικοινώνησαν και ο χρόνος της επικοινωνίας κι ότι αυτά σβήνονται μόλις παρέλθει διετία, οπότε για τον επίμαχο χρόνο δεν υπάρχουν ούτε αυτά τα στοιχεία; Κι αυτό το ξέρει πολύ καλά, αλλά πουλάει τζάμπα μαγκιά για να κάνει εντύπωση στην τηλεόραση. Γι' αυτό και βάζει και τη σάλτσα για τα σεξιστικά ανέκδοτα που μπορεί να έχει πει. Ο Χατζηνικολάου, όμως, γιατί δεν του έκανε αυτή την παρατήρηση; Εμπειρότατος δημοσιογράφος είναι κι αυτά τα πράγματα τα ξέρει. Γιατί άφησε τον Παπαγγελόπουλο να παριστάνει τον τζάμπα μάγκα;

Το μόνο καινούργιο που είπε ο Παπαγγελόπουλος είναι ότι στη Βιέννη οι Αμερικανοί του FBI προσφέρθηκαν να δώσουν αριθμό λογαριασμού έλληνα πολιτικού και ο Αγγελής αρνήθηκε να τον παραλάβει, μολονότι είχε υποχρέωση να τον παραλάβει. Πρόκειται για την ιστορία που είχε πρωτοβγάλει ο Βαξεβάνης. Ο Παπαγγελόπουλος, όμως, πώς το ξέρει αυτό; Τον ενημέρωσε η Τουλουπάκη; Στο πλαίσιο ποιας θεσμικής διαδικασίας; Βέβαια, για να τα λέμε όλα, ο Αγγελής στις αναφορές του ισχυρίζεται πως μόλις επέστρεψε από τη Βιέννη τράβηξε από το αεροδρόμιο κατευθείαν στο γραφείο του Καλογήρου, ο οποίος έγινε έξω φρενών όταν έμαθε τα κατορθώματα της Τουλουπάκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.