Γερμανική ευρω-χούντα

Παταγώδη αποτυχία σημείωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε όλους ανεξαιρέτως τους στόχους που διακήρυσσε δημοσίως ότι επιδιώκει στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και της EE.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν του έκανε καμιά απολύτως παραχώρηση, όπως ήταν άλλωστε βέβαιο εκ των προτέρων βάσει των επίσημων τοποθετήσεων των κορυφαίων πολιτικών εκπροσώπων του Τέταρτου Ράιχ πριν από τη σύνοδο.


Ο Γ. Παπανδρέου είχε πάει στις Βρυξέλλες διακηρύσσοντας ότι επιδιώκει σχέδιο βοήθειας στο πλαίσιο της EE, χωρίς καμιά ανάμειξη του ΔΝΤ. Η Μέρκελ όμως επέβαλε απόφαση για πακέτο «που συμπεριλαμβάνει ουσιώδη χρηματοδότηση εκ μέρους του ΔΝΤ», όπως τονίζει το κείμενο.
Ο Γ. Παπανδρέου ζητούσε στήριξη τώρα, ώστε να μπορέσει να δανειστεί με επιτόκιο που να κυμαίνεται γύρω από το μέσο επιτόκιο που δανείζονται οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Του το αρνήθηκαν κατηγορηματικά. Του είπαν ότι θα ενεργοποιήσουν μηχανισμό βοήθειας «ως έσχατη διέξοδο», προσδιορίζοντας ρητά ότι αυτό «σημαίνει ειδικότερα πως είναι ανεπαρκής η χρηματοδότηση από τις αγορές».

Με άλλα λόγια, μόνο αν η κυβέρνηση βγει να δανειστεί και αρνούνται να τη δανείσουν οι τράπεζες όσο υψηλά επιτόκια και αν προσφέρει, μόνο τότε θα βοηθήσει η EE. Μόνο στην περίπτωση χρεοκοπίας, όχι σε προηγούμενο στάδιο!
Το ξεκαθαρίζουν ακόμη περισσότερο στην απόφαση τους: «Ο στόχος αυτού του μηχανισμού (σ.σ. υποτιθέμενης βοήθειας) δεν θα είναι να παρέχει χρηματοδότηση με μέσα επιτόκια της ευρωζώνης»! Επιμένουν: «Τα επιτόκια δεν θα είναι χαριστικά, δεν θα περιέχουν δηλαδή κανένα στοιχείο επιδότησης».

Με άλλα λόγια, οι εταίροι της κυβέρνησης, ακόμη και τη στιγμή της χρεοκοπίας, ακόμη και αν τη δανείσουν ως κράτη, θα μας... «γδάρουν» με επιτόκια κερδοσκοπικά!

Πραγματική απόλαυση είναι η αλληλεγγύη τους! Μάλιστα, ενώ η «βοήθεια» της EE θα δοθεί την τελευταία στιγμή με «συντονισμένα διμερή δάνεια», απαγορεύεται κάποια χώρα να βοηθήσει, αν το θελήσει, την Ελλάδα νωρίτερα!
Αυτό επειδή η απόφαση «οποιαδήποτε εκταμίευσης των διμερών δανείων πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης», όπως τονίζεται.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η βοήθεια θα δοθεί μόνο όταν το κρίνει η Μέρκελ. Και να θέλουν δηλαδή οι 15 χώρες να δοθεί η βοήθεια, αυτό είναι αδύνατον να γίνει, αν δεν το επιτρέψει η Μέρκελ, η οποία έχει δικαίωμα βέτο!

Εννοείται όπ το μέτρο δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα ούτε προβλέφθηκε μόνο γι' αυτήν. Αποτελεί πολύ ουσιαστικό μοχλό γερμανικής εξουσίας στην Ευρώπη να μη μπορεί καμιά χώρα να δώσει βοήθεια σε άλλη εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, αν προηγουμένως δεν το εγκρίνει το Βερολίνο. Έτσι δυσκολεύει εξαιρετικά ακόμα και η θεωρητική δυνατότητα συγκρότησης μετώπου χωρών της EE εκτός ελέγχου και έγκρισης της Γερμανίας.

Συνολικά, αυτή η καλπάζουσα περαιτέρω αντιδραστικοποίηση της EE αφενός ωθεί και αφετέρου διευκολύνει την κυβέρνηση Παπανδρέου να περνάει όλο και σκληρότερα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα εξουθένωσης των εργαζομένων, με στόχο την ενίσχυση σε βάρος της ελληνικής αστικής τάξης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.