Με τη Νατοϊκή κάλυψη εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, υπό τη ΝΑΤΟϊκή εποπτεία που αποδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τον έλεγχο δήθεν των προσφυγικών ροών.
Το τελευταίο διάστημα η τουρκική αεροπορία πραγματοποιεί μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.
Δεκάδες τουρκικά αεροπλάνα, πολλές φορές οπλισμένα, παραβιάζουν τον εναέριο χώρο των ελληνικών νησιών των 10 ναυτικών μιλίων.  Παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες αεροπλοΐας μη αναγνωρίζοντας το FIR Αθηνών και κατά συνέπεια μη ανακοινώνοντας σχέδια πτήσεων, όπως υποχρεούνται, αλωνίζουν το Αιγαίο. Σε ακόμα πιο προκλητικές δραστηριότητες προχωρούν σε πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά (τη Μ. Τετάρτη τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τη Ρω, στη Δωδεκάνησο, την ώρα που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδινε ευχές για το Πάσχα στους στρατιώτες που υπηρετούν στο νησί), ακόμα και κατοικημένα (Οινούσσες), πετώντας σε επιδεικτικά επικίνδυνα χαμηλό ύψος. Έφτασαν στο σημείο σκάφος του τουρκικού λιμενικού να παρενοχλήσει ελληνικό ψαράδικο επιχειρώντας να το οδηγήσει στα τουρκικά παράλια, πράγμα που αποτράπηκε με την εμπλοκή και ελληνικής κανονιοφόρου.
Ταυτόχρονα καταργώντας στην πράξη το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, που απαγόρευε τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στη διάρκεια των κυριότερων εθνικών και θρησκευτικών γιορτών, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη δέσμευση ολόκληρου του κεντρικού Αιγαίου (ανάμεσα στη Λέσβο, Χίο, Σκύρο, Αη Στράτη, Οινούσσες και Ψαρά) για ναυτικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, στη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, σε άλλη μια έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, εγκυμονώντας την απειλή ακόμα και «τυχαίας» ανάφλεξης, καθώς οξύνονται οι αντιπαραθέσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.
Το ΝΑΤΟ δια του Γραμματέα του Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρέθηκε την Παρασκευή 22/4 στην Αθήνα -αφού πρώτα επισκέφτηκε την Άγκυρα- για επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας, ουσιαστικά ενθαρρύνει την Άγκυρα με την τακτική τήρησης ίσων αποστάσεων. Στο περιθώριο της επίσκεψής του, μιλώντας στην «Καθημερινή», στην ερώτηση για τις λεγόμενες «ελληνοτουρκικές διαφορές», φρόντισε να αποστασιοποιηθεί τυπικά από τα «διμερή προβλήματα», ωστόσο υιοθέτησε την τουρκική θέση για την «αποστρατιωτικοποιημένη» περιοχή της Δωδεκανήσου. Στην πραγματικότητα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για δεκαετίες δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο. Ολόκληρο βρίσκεται υπό την ενιαία εποπτεία τους!
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία, μόλις προχθές, μετά και την κοινοποίηση του ελληνικού διαβήματος προς την Τουρκία, έσπευσε να πάρει λάβρα θέση δια στόματος Λαβρόφ, ο οποίος σε δηλώσεις του στο «Ρωσία Σήμερα» (Russia Today), αποκάλυψε ότι μέσα στον Απρίλη η Τουρκία προχώρησε σε 200 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και κατάγγειλε ότι : «Η πρόθεση της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της και να διευρύνει τα εδάφη της στο Αιγαίο είναι ένδειξη ιμπεριαλιστικής συμπεριφοράς. Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, έφτασαν τις 1.800 πέρυσι και το ΝΑΤΟ τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με το εν λόγω ζήτημα. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα επεκτατική συμπεριφορά, που δεν μπορεί να οδηγήσει σε τίποτα καλό».
Και κατέληξε λέγοντας: «Παρατηρούμε νεό-οθωμανικές τάσεις στη διεθνή στάση της Τουρκίας και όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στη Συρία. Και στην Ελλάδα τα ίδια επιχειρούν να κάνουν. Στη Συρία προωθούν τις ασφαλείς ζώνες και ένα «Plan B» για τη Συρία και στην Ελλάδα επιχειρούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της χώρας σε διάφορα νησιά. Έστειλαν στρατό και στο Ιράκ, παρά τις ρητές αντιρρήσεις της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία ποτέ δεν εξουσιοδότησε τις τουρκικές δυνάμεις να εισέλθουν και έχει απαιτήσει κατ’ επανάληψη την αποχώρησή τους. Δεν πρόκειται να επιτραπεί στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της».
Στο φόντο των εκτεταμένων τουρκικών προκλήσεων συνεδρίασε στο υπουργείο Εξωτερικών το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και εκπροσώπων από τα πολιτικά κόμματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι την Κυριακή του Πάσχα, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΝ, Γ. Γιακουμάκης, επισκέφθηκαν τη φρεγάτα «Αδριάς», για να ανταλλάξουν ευχές με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα. Επίσης ολόκληρη η στρατιωτική ηγεσία, με επίσημη δικαιολογία την... ανταλλαγή πασχαλινών ευχών με το προσωπικό, βρέθηκε στη συνοριογραμμή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.