ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ενάντια στους γραφειοκράτες της Διοίκησης του ΕΚΑ
Για την απόρριψη της αίτησης εγγραφής του
ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων VΟDAFONEWINDVICTUS

Στις 8-10 Μάρτη 2016, το Σωματείο μας πραγματοποίησε τις ετήσιες αρχαιρεσίες του και λίγες μέρες μετά κατέθεσε όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή του στο ΕΚΑ. Και από τότε σιωπή! Ίδια με την εκκωφαντική σιωπή που τήρησε το ΕΚΑ (μαζί με τη ΓΣΕΕ) επί μήνες, από την επιτυχημένη απεργία για το Ασφαλιστικό της 4ης Φλεβάρη και μέχρι τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, εξαντλώντας τις αγωνιστικές διαθέσεις και δυνατότητες που εκφράστηκαν από τους εργαζόμενους.
Τι κι αν το ίδιο το καταστατικό του ΕΚΑ υποχρεώνει τη Διοίκηση εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης εγγραφής ενός Σωματείου να απαντήσει αιτιολογημένα στο αίτημα; Τι κι αν τρώγαμε την άδειά μας να περνάμε και να ξαναπερνάμε από το κτίριο του ΕΚΑ, να ρωτάμε και να ξαναρωτάμε γραμματείς και φαρισαίους εκεί μέσα για την τύχη του αιτήματός μας; Ο ένας τα έριχνε στον άλλο – και δύο μήνες μετά δεν είχαμε πάρει καμία απάντηση. Μόνο όταν ολόκληρο το ΔΣ του Σωματείου μας μπαστακώθηκε επί δύο μέρες (16–17 Μάη) στο ΕΚΑ, απαιτώντας την τοποθέτηση όλων των παρατάξεων και απάντηση στο αίτημά μας, τότε υποχρεώθηκαν να το ξεφουρνίσουν. Με πρόταση της ΔΑΣ (παράταξη του ΚΚΕ) και σύμφωνη γνώμη των ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΜΕΤΑ (προερχόμενοι από ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ), ΕΜΕΙΣ (διάσπαση ΠΑΣΚΕ/ΠΑΣΟΚ) και Νέας Πορείας (διάσπαση ΔΑΚΕ/ΝΔ), αρνήθηκαν την εγγραφή του Σωματείου μας στο ΕΚΑ. Γιατί –όπως μας είπαν– «το προηγούμενο Συνέδριο του ΕΚΑ αποφάσισε να μην εγγράφονται στο ΕΚΑ σωματεία, που στο καταστατικό τους προβλέπουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες τους με επιστολική ψήφο». Μόνη παραφωνία η παράταξη της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας, που υποστήριξε την εγγραφή του Σωματείου μας στο ΕΚΑ.
Αλήθεια, κύριοι γραφειοκράτες; Βαλθήκατε να εξυγιάνετε το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, που οι ίδιοι συνδιοικείτε για δεκαετίες καταντώντας το να μην μπορεί ν’ αντικρύσει τους εργαζόμενους στα μάτια; Ανησυχήσατε έτσι, μήπως και το Σωματείο μας αλλοιώσει τους «ταξικούς συσχετισμούς» του ΕΚΑ, επειδή λίγοι συνάδελφοι (και για απολύτως συγκεκριμένους λόγους που προβλέπονται στο καταστατικό μας) ψήφισαν με επιστολική ψήφο; Το Σωματείο μας, που δεν έλειψε από καμία Γενική Απεργία και έχει οργανώσει δικές του απεργίες, τις περισσότερες φορές με περιφρούρηση, για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων, των εργασιακών σχέσεων; Που συμμετείχε με δικό του μπλοκ σε όλες τις απεργιακές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις (όπου πολλοί από σας ούτε κάνετε τον κόπο να εμφανιστείτε), από τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα ενάντια στη διαπραγμάτευση του 3ου Μνημονίου μέχρι τις κινήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τις πρόσφατες απεργίες; Που απαγορεύει ρητώς από το καταστατικό του την εγγραφή διοικητικού προσωπικού; Που η ζωντανή δράση και παρέμβασή του (περιοδείες, συζητήσεις και ενημερώσεις, συνελεύσεις) είναι γνωστή σε όλους τους συναδέλφους και όχι μόνο; Που τα μέλη του ΔΣ του βρίσκονται εδώ και χρόνια στην πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων, οι περισσότεροι μάλιστα πρωτοστάτησαν στην εμφάνιση του συνδικαλισμού στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όταν ακόμη ήταν μια συνδικαλιστική έρημος, δίχως καμιά μορφή οργάνωσης;
Και ποια είναι η ταξικότητα του ΕΚΑ, που απειλείται από ένα τέτοιο Σωματείο σαν το δικό μας; Χρειάζεται αλήθεια να δώσουμε εμείς «πιστοποιητικά αγωνιστικότητας», όταν δεκάδες σωματεία–μέλη του ΕΚΑ είναι σκέτες σφραγίδες, που κάνουν εκλογές αν και όποτε θυμηθούν, που δεν είχαμε την τιμή ποτέ να συναντήσουμε στον δρόμο, σε καμία απεργία, σε καμία διαδήλωση; Ή τα «σωματεία»–μεταμφιεσμένα κομματικά παραρτήματα, που δεν έχουν επιδείξει την παραμικρή κίνηση εδώ και χρόνια, με εκατοντάδες εγγεγραμμένα μέλη που δεν θα τα βρούμε σε κανέναν χώρο δουλειάς ή αγώνα; Ή μήπως οι εκλεγμένοι «συνδικαλιστές» απ’ αυτές τις παρατάξεις («ταξικές» και μη), που δουλεύουν κανονικά στις απεργίες και παζαρεύουν «πακέτα» εθελούσιας και αποζημιώσεις απόλυσης; Αυτά και τόσα άλλα είναι γνωστά όχι μόνο σε όποιον στοιχειωδώς ασχολείται με τον συνδικαλισμό, αλλά πια τα γνωρίζουν καλά και όλοι οι εργαζόμενοι, γι’ αυτό τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες όλων των αποχρώσεων φέρουν κύρια την ευθύνη για τη βαθιά κρίση του εργατικού κινήματος, την απομαζικοποίηση των συνδικάτων, τη δυσφήμιση του συνδικαλισμού! Αυτές τις μέρες, που κατεβαίνει προς ψήφιση ένα σκληρό νομοσχέδιο (φοροεπιδρομή, κατασχέσεις, κόφτης μισθών και συντάξεων), θα περιμέναμε από τη Διοίκηση του ΕΚΑ την προκήρυξη καμιάς απεργίας, κάποια προσπάθεια οργάνωσης της αντίστασης των εργαζομένων. Αντ’ αυτού εφαρμόζεται ο Κόφτης Σωματείων σε βάρος ενός μαχητικού και μαζικού Πρωτοβάθμιου Σωματείου!
Ουαί υμίν, γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές! 
Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του ΕΚΑ, γιατί εφαρμόζει άλλα μέτρα και σταθμά στο Σωματείο μας και άλλα στα ήδη μέλη του. Γιατί ενώ αρνείται την εγγραφή του Σωματείου μας (δήθεν λόγω επιστολικής ψήφου), την ίδια στιγμή –ως γνωστόν– δεκάδες σωματεία–μέλη του ΕΚΑ έχουν ακριβώς την ίδια πρόβλεψη στο καταστατικό τους. Η φτηνή δικαιολογία ότι το Προεδρείο του ΕΚΑ «αμέλησε» για τρία συναπτά έτη(!) (από το προηγούμενο Συνέδριο) να προειδοποιήσει τα σωματεία–μέλη που έχουν επιστολική ψήφο για τη διαγραφή τους αν δεν αλλάξουν το καταστατικό τους, προσβάλλει τη νοημοσύνη και προδίδει την διακριτική μεταχείριση σε βάρος του Σωματείου μας. Δημόσια τοποθετηθήκαμε (σε Οργανωτική Επιτροπή και ΔΣ του ΕΚΑ) ότι θα μπορούσαμε να  εξετάσουμε, πάντα μαζί με τους εργαζόμενους συναδέλφους μας, το ενδεχόμενο αφαίρεσης της επιστολικής ψήφου από το καταστατικό μας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που δημιουργεί σ’ ένα σωματείο με μικρό «μηχανισμό» σε εταιρίες με πανελλαδική δομή. Με την προϋπόθεση όμως ότι αυτός ο κανόνας θα εφαρμόζονταν δίκαια και ταυτόχρονα για όλα τα σωματεία. Όχι σε βάρος μόνο του Σωματείου μας, για να πριμοδοτηθούν τεχνητά (όπως συμβαίνει τώρα) συνδικαλιστικές οργανώσεις και δυνάμεις που υποστηρίζουν και προτιμούν οι παρατάξεις στο ΕΚΑ.
Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του ΕΚΑ, γιατί με την απόρριψη του Σωματείου μας κάνει κουρελόχαρτο το ίδιο το καταστατικό του (δεν προβλέπει πουθενά αποκλεισμό σωματείου λόγω μερικών επιστολικών ψήφων). Ακόμη χειρότερα, υπονομεύει τις  θεμελιωδέστερες αρχές υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων και καταστρατηγεί την βασική της υποχρέωση για τη συνένωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Ναι, το Σωματείο μας «απειλεί» με τη λογική ενός μαχητικού συνδικαλισμού ένα ΕΚΑ απολιθωμένο, ακόλουθο της αναξιόπιστης και ανεκδιήγητης ΓΣΕΕ. Γιατί δεν είναι διατεθειμένο να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά, να κουκουλώσει τα εγκλήματά τους! Γιατί δεν παζάρεψε το στοιχειώδες, την εγγραφή του στο ΕΚΑ, δίνοντας ανταλλάγματα ποιον θα ψηφίσει στο α’ ή β’ όργανο. Το λέμε καθαρά: Η απόρριψη της εγγραφής του Σωματείου μας από την πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΑ είναι ΚΥΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ενός μαζικού, μαχητικού πρωτοβάθμιου Σωματείου, επειδή δεν ελέγχεται ούτε χειραγωγείται από καμία από τις παρατάξεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Ειδικά από μεριάς της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) είναι προφανές το σχέδιο διάσωσης/προώθησης του απόλυτα ελεγχόμενου ΣΕΤΗΠ δια μέσου της εκκαθάρισης κάθε διαφορετικής συνδικαλιστικής φωνής στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Αυτή είναι η αλήθεια, που οι φτηνές προφάσεις τους δεν μπορούν να κρύψουν! Παρακολουθήσαμε άλλωστε από κοντά την θλιβερή διαδικασία επί των αιτήσεων εγγραφής και νομιμοποίησης αντιπροσώπων, όπου κάθε παράταξη μιλούσε για το «δικό της» σωματείο, λες και ήταν ιδιοκτησία της, ακριβώς όπως μεταχειρίζονται το ΕΚΑ, σαν  τσιφλίκι τους!
Συνάδελφοι,
Η απόρριψη της αίτησης εγγραφής του ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus από την πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΑ είναι χτύπημα σε βάρος της εργατικής δημοκρατίας, του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Σαν τέτοιο το καταγγέλλουμε στο σύνολο των εργαζομένων και τους καλούμε να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις – για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τα όργανα του κινήματος, να τους δώσουμε ζωή και δύναμη, να τα ξανακάνουμε όπλα για νικηφόρους αγώνες, όχι μέσα συναίνεσης και υποταγής, εργαλεία συναλλαγής που τα κατάντησαν οι γραφειοκράτες!

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα αυτά τα καρναβάλια