Η ΑΕΚ δεν μπορεί να παραχωρήσει το ιδιοκτησίας του Δημοσίου οικόπεδο στον Μελισσανίδη

Τα κιτρινόμαυρα παπαγαλάκια πήραν εντολή να μπήξουν τις φωνές, ότι «την ώρα που η άδεια ανέγερσης του γηπεδου της ΑΕΚ βρίσκεται στο τελικό της στάδιο κάποιοι γραφικοί με κίνητρο δήθεν την… αγάπη τους για την ΑΕΚ προσπαθούν με μένος να δημιουργήσουν προβλήματα». «Γραφικοί» είναι τα μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ που προσέφυγαν κατά του κύρους της γενικής συνέλευσης - παρωδία, που αποφάσισε να παραχωρήσει το οικόπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας στην εταιρία του Μελισσανίδη («Δικέφαλος 1924 AE») και σ' αυτή καθαυτή τη σύμβαση παραχώρησης. Μέλη που έγιναν περισσότερα, όπως έγραψαν τα παπαγαλάκια και επιβεβαίωσε και το δικό μας ρεπορτάζ.

Αφού, όμως, πρόκειται για κάποιους «γραφικούς», η αγωγή των οποίων «δεν έχει καμία τύχη και θα απορριφθεί», προς τι η μεγάλη αναταραχή στον ορνιθώνα του «Τίγρη»; Εχει -λένε τα παπαγαλάκια- «μεγάλο ενδιαφέρον να διερευνηθεί αν κρύβεται κάποιος πίσω από αυτές τις κινήσεις». Δε θα είναι, όμως, κι αυτός κάποιος εξίσου… γραφικός; Μπορεί σοβαρός άνθρωπος, ανταγωνιστής του «τίγραρου», να κρύβεται πίσω από γραφικούς που κάνουν μια αγωγή που δεν έχει καμιά τύχη;

Πάντως, για να ξέρουμε τι λέμε, είναι η πλευρά των ανθρώπων του «Τίγρη» που ζήτησε αναβολή όταν η αγωγή ορίστηκε να συζητηθεί για πρώτη φορά. Είχε, λέει, άλλη δίκη ο δικηγόρος! Και προτίμησε να αναβάλει αυτή την υπόθεση, ενώ ξέρει πως όσο εκκρεμεί, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ που ασχολούνται με το φάκελο του γηπέδου θα έχουν «τα μολύβια κατεβασμένα», γιατί αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της χρηστής διοίκησης. Και να μην ήξεραν για τη δικαστική εκκρεμότητα, έχουμε φροντίσει να τους ενημερώσουμε εμείς με τον πιο επίσημο τρόπο. Θα γελάσει κάθε πικραμένος αν στις 13 Οκτώβρη η πλευρά «Τίγρη» ζητήσει νέα αναβολή της υπόθεσης.

Παρά το κουτόχορτο που από καιρού εις καιρόν προσπαθούν να πουλήσουν τα παπαγαλάκια στους οπαδούς, δεν έχει γίνει τίποτα στο ζήτημα της άδειας. Το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου του ΥΠΕΝ, στο οποίο απευθύνθηκε η αρμόδια για την έκδοση της άδειας ΔΑΟΚΑ (Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων) προκειμένου να αποφανθεί για το αν η «Δικέφαλος 1924 ΑΕ» νομιμοποιείται να ζητήσει την έκδοση οικοδομικής άδειας για γήπεδο, δεν έχει κάνει ακόμα καμιά εισήγηση. Και όπως λέει το ρεπορτάζ, ούτε η ΔΑΟΚΑ έχει ασκήσει κάποια πίεση για να γνωματεύσει το Αυτοτελές Τμήμα. Αυτά ως προς τα πραγματικά περιστατικά, για να μην τρώνε κουτόχορτο οι οπαδοί της ΑΕΚ: κανένας στο ΥΠΕΝ δεν ασχολείται με την περιβόητη άδεια.


Ακυρη σύμβαση

Πάμε τώρα στην ουσία της υπόθεσης. Εχουμε γράψει πολλές φορές  ότι η συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης είναι παράνομη (και γι’ αυτό άκυρη), διότι το συγκεκριμένο οικόπεδο (είτε στην αρχική του έκταση των 26,6 στρεμμάτων, είτε στην έκταση των 29,1 στρεμμάτων όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 42 του Ν. 4277/2014) δεν αποτελεί ιδιοκτησία του Ερασιτεχνικού Σωματείου ΑΕΚ. Αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, που παραχωρήθηκε μόνο κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση στο Σωματείο, για την ανάπτυξη κοινωφελούς έργου (ερασιτεχνικός αθλητισμός).

Κανένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (το Σωματείο εν προκειμένω) δεν μπορεί να παραχωρήσει σε άλλο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (και μάλιστα κερδοσκοπικό, όπως είναι η «Δικέφαλος 1924 ΑΕ») ακίνητο ιδιοκτησίας του Δημοσίου, το οποίο του έχει παραχωρηθεί κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση, για κοινωφελείς σκοπούς. Μόνο το ίδιο το Δημόσιο, στο οποίο ανήκει η κυριότητα του ακινήτου, μπορεί να κάνει τέτοια παραχώρηση, μέσα από διαδικασίες που ορίζει ο νόμος (υπουργική απόφαση κτλ.).

Ολως τυχαίως, η πρόσφατη συγκυρία μας προσφέρει ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να παραχωρηθούν ακίνητα του Δημοσίου. Ενα παράδειγμα που αφορά παραχώρηση από την κεντρική διοίκηση σε δήμο και μάλιστα στο συγκεκριμένο χώρο: το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας.

Στις 3 Αυγούστου του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφασή του, παραχώρησε κατά χρήση ακίνητο στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.  Πρόκειται για ένα κτίριο όπου λειτουργούσε μετεωρολογικός σταθμός της ΕΜΥ, που έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια. Η παραχώρηση δίνεται για 15 χρόνια. Τα 5 πρώτα είναι δωρεάν (με υποχρέωση του δήμου να ανακαινίσει το ακίνητο), ενώ για τα επόμενα 10 χρόνια θα καθοριστεί «εύλογο αντάλλαγμα», αν ο παραχωρησιολήπτης (δηλαδή ο δήμος) «προβεί σε οποιαδήποτε ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση» του ακινήτου.

Η παραχώρηση συνοδεύεται από δώδεκα όρους. Απ' αυτούς σημειώνουμε τη διατήρηση του δικαιώματος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος «να ανακαλεί μονομερώς την παραχώρηση σύμφωνα με τους όρους του νόμου και του παραχωρητηρίου», καθώς και την «αυτοδίκαιη ανάκληση της παραχώρησης», που συνεπάγεται «η μη τήρηση των ως άνω όρων, σωρευτικά ή διαζευκτικά». Σημειώνουμε ακόμα τον όρο ότι μετά τη λήξη της δεκαπενταετίας, αν δε ζητηθεί έγκαιρα ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης, «επέρχεται αυτοδίκαια ανάκληση της παραχώρησης και παραδίδεται το ακίνητο με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής στη Διεύθυνση Δασικών Εργων και Υποδομών του ΥΠΕΝ».

Ακόμα πιο σημαντική είναι η νομική βάση στην οποία στηρίζεται η παραχώρηση. Πρόκειται για την υπ' αρ. 119/2013 Γνωμοδότηση του Τμήματος Α' του ΝΣΚ, που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία έγινε ομόφωνα δεκτό πως για τις παραχωρήσεις ακινήτων του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 200 του Ν. 3463/2006 και ότι μια τέτοια παραχώρηση ή διάταξη (προς τους ΟΤΑ δηλαδή) μπορεί να γίνει δωρεάν ή με αντάλλαγμα. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η παραχώρηση (υπό όρους και για ορισμένο χρονικό διάστημα - 15 έτη) δε γίνεται με μια αυθαίρετη απόφαση υπουργού, αλλά με απόφαση υπουργού που στηρίζεται σε συγκεκριμένη διάταξη νόμου.

Κι έρχεται το Ερασιτεχνικό Σωματείο ΑΕΚ και με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό παραχωρεί σε μια κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρία («Δικέφαλος 1924 ΑΕ») ένα ακίνητο που δεν του ανήκει, αλλά του έχει παραχωρηθεί κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση για να αναπτύξει κοινωφελές έργο! Χωρίς υπουργική απόφαση και χωρίς νόμο που να δίνει τέτοια εξουσιοδότηση στον υπουργό. Με τη λογική της απόλυτης αυθαιρεσίας, η οποία θα καλυφθεί από την πολιτική στήριξη που ο Μελισσανίδης έχει εξασφαλισμένη, χάρη στα παρασκηνιακά παζάρια του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως, ακόμα και με τη δεδομένη πολιτική στήριξη των συριζαίων, δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρει άδεια να σηκώσει γήπεδο η εταιρία του, στηριγμένος σ' αυτό το διάτρητο και νομικά άκυρο παραχωρητήριο. Δεν είναι όπως η ΑΕΠΟ (Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων), που του έκανε δώρο ο Σκουρλέτης, με το τέχνασμα ότι η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (γνωστή για το αμαρτωλό της παρελθόν) δεν εξέτασε το ιδιοκτησιακό. Η Εγκριση Δόμησης (οικοδομική άδεια) αναγκαστικά εξετάζει το ιδιοκτησιακό και δεν είναι εύκολο να βρεθούν υπάλληλοι που θα βάλουν το κεφάλι τους στο ντορβά, κρίνοντας νόμιμη την άκυρη σύμβαση παραχώρησης, επειδή θα τους το ζητήσει ο Σκουρλέτης. Εκτός αν θέλουν να έχουν την τύχη της μακαρίτισσας Σταματίνας Μαντέλη, που βρέθηκε κατηγορούμενη σε βαθμό κακουργήματος, επειδή ικανοποιούσε τις απαιτήσεις των υπουργών του Καραμανλή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Εμείς θυμίζουμε ότι με την κατάθεση της αίτησης της «Δικέφαλος 1924 ΑΕ», τον Αύγουστο του 2014, ο τότε προϊστάμενος της ΔΟΚΚ ζήτησε έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι η εταιρία του Μελισσανίδη δικαιούται να ζητήσει την έκδοση Εγκρισης Δόμησης στο όνομά της. Εκτοτε πέρασαν πάνω από δύο χρόνια και το ζήτημα εξακολουθεί να εκκρεμεί. Ο νοών νοείτω…

Υφαρπαγή

Η πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της αρχικής αγωγής, που άσκησαν νομότυπα δύο ακόμα μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και την οποία έχουμε στα χέρια μας, πέρα από την ακυρότητα της γενικής συνέλευσης - παρωδία, επικαλείται τρεις βασικούς λόγους για την ακυρότητα της σύμβασης, που είναι οι εξής:

♦ «Επιχειρείται, με διάφορες μεθοδεύσεις, η υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας του Αθλητικού Σωματείου ΑΕΚ, που στην ουσία αποτελεί περιουσία του Δημοσίου ταχθείσα για την εξυπηρέτηση κοινωφελών σκοπών που αποτελούν και τους σκοπούς του Σωματείου».

♦ «Με την όλη μεθόδευση επιδιώκεται να περιέλθει και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ, ως προκύπτει από την προσβαλλόμενη σύμβαση, το οικόπεδο του Ερασιτεχνικού Σωματείου ΑΕΚ σε ανώνυμη εταιρεία, την “ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ“, που αποτελεί κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχείρηση της οποίας, ως εκ της φύσεως του νομικού αυτού προσώπου, οι μετοχές δύνανται εύκολα να μεταβιβασθούν σε τρίτους είτε ακούσια είτε εκούσια που δεν θα έχουν καμία, απολύτως, σχέση με τις ιδέες και τις πεποιθήσεις του σωματείου μας».

♦ «Με την ίδια μεθόδευση διακυβεύεται επίσης η ανάκληση του παραχωρητηρίου του 1934 (…) Με την αποδοχή και μόνο από το Α.Σ. ΑΕΚ της παραχωρήσεως του οικοπέδου σε τρίτο και την ανέγερση επ' αυτού μόνο γηπέδου ποδοσφαίρου, συνομολογείται η παραβίαση των όρων του από του έτους 1934 Παραχωρητηρίου και υφίσταται πλέον κίνδυνος ανακλήσεως αυτού και οριστικής απώλειας του ακινήτου για το σωματείο».

Η επιχειρηματολογία αυτή, μολονότι έχει κίνητρο εντελώς διαφορετικό από το δικό μας (τα μέλη της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ ξεκινούν από στενό σωματειακό συμφέρον, ενώ εμείς από το γενικό κοινωνικό συμφέρον), ωστόσο έρχεται να δικαιώσει τις θέσεις που εδώ και πολύ καιρό υπερασπιζόμαστε. Και να καταδείξει το έγκλημα που επιχειρείται να συντελεστεί σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

ΥΓ1. Σύμφωνα με την απόφαση παραχώρησης του ακινήτου στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, σκοπός της παραχώρησης είναι «η ίδρυση και η λειτουργία Πρότυπου Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης». Θα περιμέναμε από το δήμο να βρει άλλο χώρο, εκτός άλσους, για να λειτουργήσει αυτό το κέντρο, έτσι ώστε κάθε κτίριο μέσα στο άλσος να γκρεμιστεί και ν' αρχίσει ν' αποκαθίσταται ο ενιαίος δασικός του χαρακτήρας. Και βέβαια, θα μας βρει μαχητικά αντίθετους κάθε ενέργεια διαφορετική από το σκοπό της παραχώρησης. Οπως ας πούμε η εγκατάσταση στο συγκεκριμένο κτίριο της Υπηρεσίας Πρασίνου του δήμου. Ελπίζουμε να καταλαβαινόμαστε…

ΥΓ2. Μας προξένησε εντύπωση η σχετική ταχύτητα με την οποία το ΥΠΕΝ παραχώρησε το συγκεκριμένο ακίνητο στο δήμο, η διοίκηση του οποίου είναι μοιρασμένη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ. Ελπίζουμε να μην υποκρύπτεται κάποια συναλλαγή του τύπου «εμείς σας δίνουμε το ακίνητο κι εσείς θα κάνετε τουμπεκί και θα διευκολύνετε το σχέδιο του Μελισσανίδη». Δικαιούμαστε να κάνουμε αυτή την προειδοποίηση, γιατί οι συριζαίοι και ειδικά κάποιοι συριζαίοι όπως ο Σκουρλέτης «τζάμπα» δε δίνουν ούτε τον πυρετό τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.