Και άλλο δωράκι στη ΦΑΓΕ. Πλήρης νομιμοποίηση του «greek yogurt» αλά τσεχικά

Σε προηγούμενη ανάρτηση αποκαλύψαμε ότι η ΚΥΑ για την παρασκευή γιαουρτιού με συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα, πέραν των άλλων, αποτελεί κι ένα «δωράκι» στη ΦΑΓΕ, προκειμένου να παράγει «ελληνικό γιαούρτι» στο Λουξεμβούργο, χωρίς να χρησιμοποιεί ούτε ένα κιλό νωπό ελληνικό γάλα. Το ίδιο ισχύει και για το περιβόητο «greek yogurt» της Τσεχίας και οποιασδήποτε άλλης βιομηχανίας των μελών της ΕΕ και των συνδεδεμένων μ’ αυτή χωρών (της γειτονικής Τουρκίας, για παράδειγμα). Με αυτή την προκλητική ΚΥΑ φεύγουμε (σε ό,τι αφορά το γιαούρτι) από τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ)  και προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και πάμε στη λογική του τρόπου παρασκευής. Το ελληνικό γιαούρτι δε θα είναι ένα προϊόν που παρασξευάζεται στην Ελλάδα, με ελληνικό γάλα, αλλά ένας τρόπος παρασκευής γιαουρτιού, που μπορεί να αναπτύσσεται οπουδήποτε, ανεξαρτήτως της προέλευσης του γάλακτος.

Σήμερα θα σας αποκαλύψουμε ότι το πολυδιαφημισμένο αίτημα της Ελλάδας στην Κομισιόν για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν αφορά το εισαγόμενο γάλα και τα εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δεν αφορά το «greek yogurt» της Τσεχίας, ούτε τα προϊόντα που παράγονται από επιχειρήσεις όπως η ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο ή οπουδήποτε αλλού. Αφορά μόνο το νωπό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει την εσωτερική της αγορά, υπέβαλε στην Κομισιόν αίτημα για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, το οποίο έγινε δεκτό. Σύμφωνα με τη γαλλική ρύθμιση, από τα τέλη Νοέμβρη του 2016 (τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της γαλλικής κυβέρνησης), στην εσωτερική αγορά της Γαλλίας θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος στο πωλούμενο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Με το αίτημα αυτό, η γαλλική κυβέρνηση δεν επιδιώκει μόνο να διασφαλίσει την εσωτερική της αγορά για το γαλλικό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα οποία έχει μεγάλη παραγωγή. Επιδιώκει να  βοηθήσει και τις εξαγωγές της. Γι’ αυτό φρόντισε να εξαιρέσει (άρθρο 5 της γαλλικής ρύθμισης) από τη διάταξη για υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης το γάλα και τα γαλακτοκομικά που παράγονται εκτός Γαλλίας και χρησιμοποιούν γαλλικό γάλα. Η εξαίρεση αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ, τις χώρες της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και την Τουρκία.

Η Γαλλία έχει μεγάλη παραγωγή και ήταν φυσικό η ιμπεριαλιστική κυβέρνηση της χώρας να ενδιαφερθεί για τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου και τη διείσδυση των γαλλικών γαλακτοκομικών προϊόντων σε τρίτες χώρες. Το άρθρο 5 προβλέπει: «Προϊόντα που νομίμως παρασκευάζονται ή διατίθενται στο  εμπόριο σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή στην Τουρκία, ή παράγονται νομίμως σε άλλο κράτος μέλος της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δε θα πρέπει να εξαρτώνται από την ισχύ του παρόντος διατάγματος».

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρης στο αίτημα που υπέβαλε στην Κομισιόν, αντιγράφοντας τα πρώτα άρθρα του γαλλικού σχεδίου και το άρθρο 5. Η διαφορά όμως είναι πως η Ελλάδα δεν είναι χώρα ιμπεριαλιστική. Οχι μόνο δεν εξάγει, αλλά αντίθετα εισάγει μεγάλες ποσότητες γάλακτος (κυρίως εβαπορέ) από τις γαλακτοπαραγωγικές χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

Το ελληνικό αίτημα ετοιμάστηκε στις αρχές Αυγούστου και κατατέθηκε στην Κομισιόν στα τέλη Αυγούστου από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία, υπογεγραμμένο από τον Μ. Μπόλαρη. Οσο το εν λόγω αίτημα δεν είχε ετοιμαστεί, καθυστερούσε και η δημοσίευση της ΚΥΑ για την παραγωγή γιαουρτιού με εβαπορέ γάλα. Στις 3 Αυγούστου, εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΥΑΑΤ προπαγανδιστική ανακοίνωση που εκθείαζε το αίτημα για υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος. Μετά από λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β 2457) η ΚΥΑ που νομιμοποιεί τη χρήση εβαπορέ γάλακτος και υποβιβάζει τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» σε τρόπο παρασκευής γιαουρτιού, που μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε και με γάλα οποιασδήποτε προέλευσης. Είναι φανερό ότι με το αίτημα στην Κομισιόν ο Μ. Μπόλαρης επιδιώκει να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις από την υπογραφή της ΚΥΑ για το γιαούρτι.

Επειδή όμως και η νέα ΚΥΑ, που θα εκδοθεί μετά την αποδοχή του αιτήματος από την Κομισιόν, θα «μπάζει», επειδή θα εξαιρεί από την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραγωγής π.χ. ΦΑΓΕ Λουξεμβούργου (και όχι μόνο), ο Μ. Μπόλαρης φρόντισε στο προπαγανδιστικό δελτίο Τύπου της 3ης Αυγούστου να αποκρύψει μια σημαντική διάταξη, που μειώνει σημαντικά την όποια αξία της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος.

Εγραφε το δελτίο Τύπου του ΥΑΑΤ: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάρτισης Εθνικής Νομοθεσίας, για υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης  στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (…) Στην εν λόγω Απόφαση θεσπίζεται υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα (…) Η επισήμανση θα αφορά την αναγραφή της χώρας άλμεξης, της χώρας επεξεργασίας και της χώρας συσκευασίας».

Για την ταμπακέρα, όμως, δεν μας είπε τίποτα η μπολαρική-συριζαϊκή προπαγάνδα. Η ταμπακέρα είναι οι εξαιρέσεις από την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος, που αποσιωπήθηκαν. Ιδού τι προβλέπει το άρθρο 4 της εν λόγω απόφασης, που φέρει τον τίτλο «Ρήτρα αμοιβαίας αναγνώρισης»: «Προϊόντα τα οποία νομίμως παράγονται ή εμπορεύονται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή σε κράτος μέλος της ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενο μέρος της συνθήκης του ΕΟΧ ή την Τουρκία δεν υπάγονται  στις διατάξεις  της παρούσας απόφασης»!!!

Γράψαμε παραπάνω ότι η ΚΥΑ που θα εκδοθεί μετά την αποδοχή του αιτήματος από την Κομισιόν (τη θεωρούμε δεδομένη) θα δράσει βοηθητικά στις επιχειρήσεις τύπου ΦΑΓΕ Λουξεμβούργου και σε γλακτοβιομηχανίες όπως οι τσεχικές που πλασάρουν στην αγορά «greek  yogurt». Θα παράγει η ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο (όπου ετοιμάζει μεγάλη μονάδα) γιαούρτι με νωπό ή/και εβαπορέ γάλα, θα το χαρακτηρίζει ελληνικό και θα το πουλάει στην Ελλάδα (και σε άλλες χώρες) ως τέτοιο, αφού δε θα έχει καμιά υποχρέωση η ΦΑΓΕ να αναγράφει τη χώρα προέλευσης του γάλακτος.

Οι γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας θα συνεχίσουν να παράγουν «greek yogurt», χωρίς να χρησιμοποιούν ούτε ένα κιλό ελληνικό γάλα, και θα το πουλάνε ως τέτοιο, αφού δε θα έχουν καμιά υποχρέωση να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης του γάλακτος. Το τσεχικό «greek yogurt» νομιμοποιείται πλήρως, ενώ οι λεονταρισμοί του υπουργού Β. Αποστόλου αποδεικνύονται εφάμιλλοι των λεονταρισμών του λαγού στο γνωστό ανέκδοτο (ξέρετε, αυτό που τελειώνει με τη φράση του λαγού προς το λιοντάρι: «λέμε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα»).

Το ίδιο θα συμβεί και με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην Τουρκία. Οπως αντιλαμβάνεστε, με τις δύο αυτές ΚΥΑ θα καταφερθεί καίριο πλήγμα στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ελλάδας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της κτηνοτροφικής παραγωγής και την καταστροφή των κτηνοτρόφων, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των οποίων παγιδεύτηκαν από τον Μ. Μπόλαρη και έφτασαν στο σημείο να χαιρετίσουν το αίτημα στην Κομισιόν και να το θεωρήσουν ως το εργαλείο που θα προστατεύσει το ελληνικό γάλα και την ελληνική κτηνοτροφία.

Και μια και μιλάμε για τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών ενώσεων, θα επιβεβαιώσουν την εκτίμηση για παγίδευσή τους από τον Μ. Μπόλαρη αν, έστω και τώρα, επανεξετάσουν τη στάση τους και απαιτήσουν γενική (χωρίς καμιά εξαίρεση) υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.