Με την ΚΥΑ για το γιαούρτι με εβαπορέ γάλα: «Δωράκι» στη ΦΑΓΕ από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Στις 28 του περασμένου Ιούλη, ο Κυριάκος Φιλίππου, εγγονός του ιδρυτή της ΦΑΓΕ, έδωσε στο Λουξεμβούργο συνέντευξη Τύπου μαζί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας Ετιέν Σνάιντερ, για να ανακοινώσει ότι η ΦΑΓΕ θα κατασκευάσει στο μεγάλο δουκάτο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού, που θα τεθεί σε λειτουργία το 2018.

Στις 5 Αυγούστου,  οι αναπληρωτές υπουργοί Τρ. Αλεξιάδης (Οικονομικών) και Μ. Μπόλαρης (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) αντάμειψαν την οικογένεια Φιλίππου μ’ ένα «δωράκι» για την επιχειρηματική της πρωτοβουλία. Εισήγαγαν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το γιαούρτι διάταξη για να μπορεί η ΦΑΓΕ να πουλά και στην Ελλάδα το γιαούρτι που θα παράγει από το 2018 στο Λουξεμβούργο.

Το «δωράκι» στη ΦΑΓΕ δίνεται με την παράγραφο 10, που προστέθηκε στο άρθρο 1 και επιτρέπει στη ΦΑΓΕ, ως επιχείρηση της ΕΕ, να πουλάει και στην Ελλάδα τα γιαούρτια που θα παράγει στο Λουξεμβούργο με το δικό της τρόπο, που δε θα είναι ταυτόσημος με τον τρόπο που ήδη παράγουν οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα από το 2009. Παραθέτουμε τη διάταξη που προστέθηκε:

«10. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου αφορούν στα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, ενώ κάθε προϊόν το οποίο έχει παρασκευαστεί ή και έχει διατεθεί νομίμως στο εμπόριο σε άλλα μέλη της ΕΕ ή σε κράτος μέλος της ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενο μέρος της συνθήκης ΕΟΧ ή στην Τουρκία, μπορεί να διατίθεται στην αγορά στην Ελλάδα, όταν έχει παρασκευαστεί σύμφωνα με πρότυπα, προδιαγραφές  ή και διαδικασίες παρασκευής και δοκιμών, που αποδεδειγμένα εγγυώνται ισοδύναμο επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας με τις απαιτήσεις του παρόντος τεχνικού κανονισμού για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, ασφάλειας,  των συμφερόντων του καταναλωτή και του περιβάλλοντος».

Το πρώτο που συμπεραίνει ο προσεκτικός αναγνώστης αυτής της διάταξης είναι ότι ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» αποκλείεται να υποδηλώνει προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης). Θα υποδηλώνει απλώς έναν τρόπο παρασκευής (υπό πολύ ευρεία έννοια μάλιστα), που θα μπορεί να εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (ή συμβαλλόμενη με την ΕΕ χώρα).

Ετσι θα μπορεί πλέον η ΦΑΓΕ να πουλάει στις ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα) ως greek yogurt (ελληνικό γιαούρτι) το γιαούρτι που θα παράγει στο Λουξεμβούργο αποκλειστικά με εβαπορέ γάλα από την κεντρική Ευρώπη, χωρίς να χρησιμοποιεί ούτε ένα κιλό ελληνικό νωπό γάλα. Και βέβαια, το ίδιο δικαίωμα θα έχει οποιαδήποτε άλλη γαλακτοβιομηχανία στην ΕΕ και τις συνδεδεμένες μ’ αυτή χώρες. Η Τσεχία, για παράδειγμα, θα μπορεί να πουλάει σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Ελλάδα, greek yogurt! Αναφερόμαστε ειδικά στην Τσεχία, γιατί εκεί έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες παραγωγής «greek yogurt» (με ευρωπαϊκό εβαπορέ γάλα, φυσικά) και είναι πολύ πρόσφατο το σόου του λαλίστατου υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, που έσκιζε οργισμένος τα ιμάτιά του, υποσχόμενους στους έλληνες κτηνοτρόφους ότι θα κάνει τα πάντα για να σταματήσει να παράγει η Τσεχία γιαούρτι με την ονομασία «greek yogurt».

Πρόκειται πραγματικά για κατόρθωμα της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του διδύμου των… μεγάλων επιτυχιών Αποστόλου-Μπόλαρη, που αρχίζει να ξηλώνει το πουλόβερ για όλα τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ. Οταν το «ελληνικό γιαούρτι» θα μπορεί να παρασκευάζεται στο Λουξεμβούργο, την Τσεχία και όπου αλλού, χωρίς να χρησιμοποιείται ίχνος ελληνικού νωπού γάλακτος, γιατί να μη θεωρηθεί αύριο και η «ελληνική φέτα» ένας απλός τρόπος παρασκευής τυριού από πρόβειο γάλα, που μπορεί να είναι Δανίας, Γαλλίας ή Μαρόκου; Οπως είναι γνωστό  ήδη στη συμφωνία που υπέγραψε η ΕΕ με χώρες της νότιας Αφρικής, η ελληνική φέτα παύει πλέον να θεωρείται προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη στις χώρες αυτές, οπότε θα έχουμε και φέτα Σουαζιλάνδης, Μποτσουάνας, Λεσότο κτλ. Αν υπάρχει φέτα Σουαζιλάνδης και ελληνικό γιαούρτι Τσεχίας, γιατί να μην υπάρξει και φέτα Δανίας ή Γαλλίας;

Η ΦΑΓΕ εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί παράνομα εβαπορέ γάλα (και πρωτεΐνη γάλακτος) στην παραγωγή των γιαουρτιών της. Δεν είναι μόνον αυτή, αλλά όλες οι γαλακτοβιομηχανίες που κάνουν την ίδια παρανομία, εν πλήρει γνώσει των κυβερνήσεων και των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν εντολές να κάνουν τα στραβά μάτια. Η διαφορά είναι ότι η ΦΑΓΕ το γράφει κιόλας στις συσκευασίες των γιαουρτιών της, διατυμπανίζοντας προκλητικά την παρανομία της.

Αυτό που κάνει η ΚΥΑ είναι ότι νομιμοποιεί αυτή την πολύχρονη παρανομία, ενώ ειδικά για τη ΦΑΓΕ προστέθηκε και η διάταξη που θα της επιτρέπει να παράγει στο Λουξεμβούργο και να πουλάει στην Ελλάδα «ελληνικό γιαούρτι» χωρίς σταγόνα ελληνικού γάλακτος. Σε ό,τι αφορά την ΚΥΑ, έχουμε κι ένα πινγκ-πονγκ ανάμεσα σε υπουργούς και υπηρεσίες, στο οποίο θ' αναφερθούμε άλλη φορά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.