Ψήνουν σχέδιο Ανάν-2

«Πρόκειται για μία διαπραγμάτευση μεταξύ Κυπρίων. Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων». Ετσι ξεκίνησε ο Ομπάμα την απάντησή του σε ερώτηση σχετική με το Κυπριακό. Επίσημα πλέον για την αμερικάνικη ιμπεριαλιστική πολιτική το Κυπριακό είναι διμερές και όχι διεθνές ζήτημα. Επομένως, όπως είπε ο Ομπάμα, «εάν τα μυαλά των δύο ηγετών κάπου συναντηθούν, τότε, θα μπορούσαμε όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς κοινότητας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, να υποστηρίξουμε αυτή τη Συμφωνία».

Τι σημαίνει αυτή η τοποθέτηση; Σημαίνει ότι η συζήτηση δε γίνεται με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που θεωρούν ότι στην Κύπρο υπάρχει κατοχή του ενός τρίτου μιας ανεξάρτητης χώρας-μέλους του, αλλά με βάση το status quo που έχει δημιουργήσει η κατοχή. Ο Ομπάμα ούτε μια φορά δεν αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά μιλούσε για «δυο ηγέτες» και «δυο λαούς». Είναι τα δυο «συνιστώντα κράτη», όπως αναφέρει το σχέδιο επί του οποίου Αναστασιάδης και Ακιντζί συζητούν στο ελβετικό θέρετρο (ολοκλήρωσαν ένα γύρο και την Κυριακή θα ξεκινήσουν το δεύτερο).

Ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει, όμως καλλιεργείται και πάλι ένα κλίμα αισιοδοξίας για επικείμενη συμφωνία. Από διαρροές που έγιναν φαίνεται ότι υπάρχει «προσφορά» της Τουρκίας στο εδαφικό (να μειωθεί ελάχιστα ο τουρκοκυπριακός θύλακας, γύρω στο 29% του εδάφους), αλλά να παραμείνουν τα κατοχικά στρατεύματα, μειωμένα στο μισό (20.000 άνδρες), για μια «μεταβατική» περίοδο δωδεκαετίας. Και βέβαια, η τουρκική πλευρά ζητά και εκ περιτροπής προεδρία, που σημαίνει ότι δεν πάμε σε μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά σε μια συνομοσπονδία δύο ισότιμων κρατών, που θα ασκούν εκ περιτροπής την προεδρία της συνομοσπονδίας.

Ετσι κι αλλιώς, μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν θα προτεινόταν. Τι ζόρι τραβά, όμως, η ελληνοκυπριακή πλευρά για να μπει στη συζήτησή της

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.