Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες

Συγκροτήθηκε την Πέμπτη 10 Νοέμβρη τελικά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) έπειτα από έξι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι προϊόν της άτακτης υποχώρησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέναντι στις ισχυρές πιέσεις των μεγαλοκαναλαρχών, του ΣτΕ και της ΝΔ.
Οι θριαμβολογίες και η ασύστολη δημαγωγία της κυβέρνησης πως μέσα από τον διαβόητο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα καταφέρει “τελειωτικό χτύπημα” στο καθεστώς διαπλοκής, πως “θα μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο”, ότι “θα επανέλθει η συνταγματική νομιμότητα” και “διαφάνεια” και πως τα χρήματα που θα πληρώσουν οι καναλάρχες για τις τηλεοπτικές άδειες θα πάνε στους παιδικούς σταθμούς και στην πρόνοια, κατέρρευσαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, το οποίο ενεργώντας ως όργανο των καναλαρχών, έκρινε το νόμο Παπά αντισυνταγματικό, οδήγησε την κυβέρνηση σε αναζήτηση ενός αντιδραστικού συμβιβασμού με τους καναλάρχες και τη Δεξιά, που θα διαιωνίζει το καθεστώς της διαπλοκής χωρίς να θέτει σε αμφισβήτηση την παραμονή της στην κυβερνητική εξουσία. Η συγκρότηση του ΕΣΡ με τους όρους και τις απαιτήσεις της ΝΔ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η υπαναχώρησή της στο θέμα του συνόλου των τηλεοπτικών αδειών, συνιστά μια ακόμα πολιτική ήττα για την κυβέρνηση.
Χρησιμοποιώντας τους ίδιους αλλοπρόσαλλους τακτικισμούς, όπως την περασμένη χρονιά όταν η κυβέρνηση με δημαγωγίες υποσχόταν το “τέλος των μνημονίων” για να καταλήξει το καλοκαίρι του ‘15 στην ταπεινωτική υποταγή απέναντι στους ιμπεριαλιστές δανειστές και στην υπογραφή και επιβολή του τρίτου μνημονίου, έτσι και τώρα οι ψευτοδιακηρύξεις για το “χτύπημα στο καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς” μετατρέπονται σε μια νέα αναδίπλωση, υποχώρηση και ταπεινωτική υποταγή με εξευτελιστικούς όρους απέναντι στις απαιτήσεις και τις υπαγορεύσεις του ΣτΕ, της ΝΔ και του καθεστώτος των μεγαλοκαναλαρχών.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να στήσει το δικό της φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό τοπίο, να ενισχύσει την προπαγάνδα της και να βρει μέσα από την αντιπαράθεση των κυρίαρχων οικονομικών κύκλων της ολιγαρχίας, στηρίγματα για την πολιτική της, περνά σε νέα φάση και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αυτή βρίσκεται μακριά από τα πραγματικά ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων που καθημερινά στενάζουν κάτω από το βάρος της βάρβαρης και ανελέητης πολιτικής των μνημονίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Μπορεί τα έργα να μην ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο, όμως υπηρεσίες και ανάδοχοι ενεργούν αστραπιαία όταν πρόκειται να δοθούν στους δεύτερους παρατάσεις.