Τώρα και μολυσμένα από τοξικό εντομοκτόνο αυγά και πουλερικά

Πουλάνε τον θάνατο, αρκεί να βγάζει κέρδος

Οσοι γνωρίζουν τι εστί Ολλανδία δεν εξεπλάγησαν με το νέο διατροφικό σκάνδαλο, με τα τοξικά αυγά, που ξεκίνησε από εκεί και κατέκλυσε την Ευρώπη. Αυτή η πρώην αποικιοκρατική και νυν ιμπεριαλιστική δύναμη αποτελεί το μεγαλύτερο «πλυντήριο» επικίνδυνων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, που από το έδαφός της πλημμυρίζουν την αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ίδιο έγινε και τώρα με εκατομμύρια μολυσμένα αυγά και άγνωστο αριθμό μολυσμένων πουλερικών και προϊόντων που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τα αυγά.

Μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των ιμπεριαλιστικών κρατών της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου παραδέχτηκαν ότι οι αγορές τους πλημμύρισαν από μολυσμένα προϊόντα της Ολλανδίας. Μολυσμένα αυγά και πουλερικά διακινήθηκαν από την Ολλανδία και σε Μ. Βρεταννία, Ελβετία και Σουηδία. Εκτιμούμε ότι αυτές δεν είναι οι μοναδικές χώρες που διακινήθηκαν μολυσμένα πουλερικά και κοτόπουλα από την Ολλανδία. Απλά οι άλλες το κρύβουν, για μια σειρά λόγους, εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι ήδη λαμβάνοντα –αναγκαστικά- δραστήρια μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η μόλυνση αυτή τη φορά προέρχεται από το τοξικό και εξαιρετικά επικίνδυνο για τον άνθρωπο εντομοκτόνο Fipronil. Την επικινδυνότητα του εντομοκτόνου την παραδέχεται και η εταιρία που το παράγει και προωθεί. Η BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ προωθεί στην Ελλάδα δύο εντομοκτόνα που φέρουν τη δραστική ουσία Fipronil. Το ένα είναι το Τermidor 9 Sc και στο έντυπο με τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνονται από τους χρήστες του διαβάζουμε:

- Μακριά από τρόφιμα, ποτά και ζωοτροφές.
- Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε όταν το χρησιμοποιείτε.
- Φοράτε κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία και γάντια.
- Να χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος περιέκτης για να αποφευχθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Το δεύτερο εντομοκτόνο που περιέχει τη δραστική ουσία Fipronil και προωθεί η ίδια η εταιρία είναι το Goliath Gel. Στο φυλλάδιο που το συνοδεύει διαβάζουμε: Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι παραδοχές της ίδιας της εταιρίας, λοιπόν, για τη μεγάλη τοξικότητα του Fipronil, που επιβάλλει να παίρνονται σοβαρά μέτρα προστασίας, διαψεύδουν τους διάφορους σπεκουλάντες, που –ως συνήθως- έσπευσαν να μιλήσουν για μέτρια τοξικότητα και χαμηλό επιτρεπτό όριο καταλοίπων Fipronil, με προφανή επιδίωξη τη συγκάλυψη του σκανδάλου και των ευθυνών τόσο των μεγάλων πτηνοτροφικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων της Ολλανδίας και των άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών, που χρησιμοποιούν το επικίνδυνο αυτό εντομοκτόνο στις στρωμνές, για την εξολόθρευση των ζωυφίων, χωρίς όμως να απομακρύνουν τα πουλερικά, όσο και των υποτιθέμενων ελεγκτικών μηχανισμών της ΕΕ. Εξαιτίας της συγκεκριμένης χρήσης του εντομοκτόνου ήταν επόμενο να ξεσπάσει κάποια στιγμή το σκάνδαλο της μαζικής προσβολής πουλερικών που είτε προορίζονται για κρεατοπαραγωγή είτε για παραγωγή αυγών.

Οι σπεκουλάντες που ανέλαβαν να υποβαθμίσουν την επικινδυνότητα αυτού το σκανδάλου για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που καταναλώνουν αυγά, πουλερικά και προϊόντα που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη αυγά, συσκοτίζουν τον μηχανισμό με τον οποίο προσβάλλονται τα αυγά. Ενώ αναφέρουν ότι μολύνθηκαν τα αυγά, βάζουν ερωτηματικό στο κατά πόσον έχουν μολυνθεί από το τοξικό εντομοκτόνο και τα πουλερικά αυγοπαραγωγής. Ομως, τα αυγά που γεννούν οι κότες δεν μένουν στις μολυσμένες στρωμνές για μεγάλο διάστημα, ώστε να μολυνθούν απ’ αυτές. Συλλέγονται σχετικά γρήγορα. Η μόλυνση οφείλεται στο ότι είχαν μολυνθεί τα πουλερικά αυγοπαραγωγής (οι κότες) και αυτά με τη σειρά τους μόλυναν τα αυγά.

Μ’ αυτή τη συσκότιση θέλουν να διασώσουν τα μολυσμένα πουλερικά, παρουσιάζοντάς τα ως κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Για να μην έχουν απώλειες οι μεγάλες καπιταλιστικές πτηνοτροφικές μονάδες από καταστροφή των πουλερικών τους, αλλά –αντίθετα- να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα πουλερικά αυγοπαραγωγής βγάζοντας και κέρδος, σε βάρος της υγείας των λαών.

Η Κομισιόν αποποιείται τον περιβόητο θεσμικό της ρόλο, αναβάλλοντας τη λήψη δραστικών μέτρων. Ψάξαμε στο σύστημα RASFF (σύστημα άμεσης προειδοποίησης) για να δούμε αν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες πρώτα της Ολλανδίας και στη συνέχεια των υπόλοιπων καπιταλιστικών κρατών (Γερμανίας, Γαλλίας, Βελγίου και Μ. Βρετανίας) έκαναν τους οφειλόμενους υποχρεωτικούς ελέγχους και έστειλαν στο σύστημα όλα τα ALERT, προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον κίνδυνο. Διαπιστώσαμε ότι καμία δεν έστειλε ούτε ένα ALERT στο σύστημα RASFF!

Πώς αντέδρασε η Κομισιόν σ’ αυτή την προκλητική συμπεριφορά των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών που διαφεντεύουν τις τύχες των λαών της ΕΕ;  Δεν έκανε απολύτως τίποτα για να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Οπως σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, πρυτάνευσε το συμφέρον των μεγάλων πτηνοτροφικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων και η εξασφάλιση απ’ αυτές του ανώτατου καπιταλιστικού κέρδους (που είναι ο βασικός οικονομικός νόμος του καπιταλισμού στο μονοπωλιακό του στάδιο).

Για να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κομισιόν έβαλε την εκπρόσωπο Τύπου, Αννα Κάισα Ιτκόνεν, να κάνει τις εξής καθησυχαστικές δηλώσεις: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση και θεωρεί πρωτεύοντα τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις χώρες που επλήγησαν, τα μολυσμένα αυγά ταυτοποιήθηκαν και αποσύρθηκαν από την αγορά και η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο».

Οπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, με αφορμή διάφορα διατροφικά σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από καιρούς εις καιρόν και που στην ουσία αποτελούν πτυχές ενός ενιαίου και συνεχούς διατροφικού σκανδάλου, η Κομισιόν και οι υπόλοιποι θεσμικοί φορείς της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούν ως πρωτεύοντα τα ζητήματα της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου και της αποκόμισης του ανώτατου καπιταλιστιού κέδρους και όχι τα ζητήματα της δημόσιας υγείας. Το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά και πουλερικά, όπως και όλα όσα προηγήθηκαν και αυτά που θ’ ακολουθήσουν, είναι σύμφυτο με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, που ιστορικά «έφαγε τα ψωμιά του». Εκείνο που απομένει είναι αυτή η αλήθεια να γίνει συνείδηση από το προλεταριάτο και τους ταξικούς συμμάχους του, για να τελειώνουμε με αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.