Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στο ξεχαρβάλωμα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωράει στο ξεχαρβάλωμα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης και ξεχωριστής στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ της χώρας. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τι έλεγε, για την πώληση της ΔΕΗ, ο ίδιος ο Τσίπρας όταν ήταν στην αντιπολίτευση, για να καταδειχθεί το μέγεθος της πολιτικής απάτης  που απαιτεί η ιδιωτικοποίηση μιας τέτοιας δημόσιας επιχείρησης:
Εκτιμούμε ότι το σχέδιο εκποίησης, ξεπουλήματος της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης για την ελληνική οικονομία και της υψίστης σημασίας επιχείρησης για την ασφάλεια και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας όπως είναι η ΔΕΗ, είναι ένα εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί και θα αποτραπεί...” (δηλώσεις Τσίπρα για τη ΔΕΗ Ιούλιος 2014)
“...είναι, συνεπώς, σαφές ότι την εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες επιβάλλουν, μέσω των δανειστών, η εγχώρια διαπλοκή και οι πολυεθνικές εταιρείες στην ενέργεια...", έλεγε ο Τσίπρας το 2014 όταν παρουσίαζε το σχέδιο για την ενιαία δημόσια επιχείρηση ενέργειας που θα έφτιαχνε ως κυβέρνηση.
Τώρα, η κυβέρνησή του είναι αυτή που κάνει πράξη όσα δυσκολεύονταν να κάνουν οι προηγούμενοι. Έχοντας σπείρει τις ολέθριες ρεφορμιστικές αυταπάτες, που όπως ήταν λογικό θα έδιναν τους καρπούς της απογοήτευσης, εκμεταλλευόμενος την πρόσκαιρη αδράνεια του κινήματος που επέφερε η κυριαρχία της εκλογικής φενάκης του ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδει να διαπράξει το “εθνικό έγκλημα” που αποτελεί διαχρονικό πόθο των ξένων δυναστών και της κομπραδόρικης υποτελούς αστικής τάξης της χώρας.
Συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων και εφαρμόζοντας, κατά γράμμα, τις ντιρεκτίβες των “θεσμών”, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη ΔΕΗ στην διάλυση και τον οικονομικό στραγγαλισμό και τελικά στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίησή της. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΔΕΗ παρουσίασε οικονομικό έλλειμμα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης της ΔΕΗ, η εταιρεία παρουσίασε ζημιές για το α’ εξάμηνο του 2017 της τάξης των 67,5 εκατ. ευρώ, έναντι των 85,6 εκατ. ευρώ που ήταν τα κέρδη της, το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016.
Ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, είπε ότι το α' τρίμηνο τα αποτελέσματα του Ομίλου επιβαρύνθηκαν από “εξωγενείς, μη ελεγχόμενους από την εταιρεία παράγοντες”,  εννοώντας βέβαια την μνημονιακή πολιτική που επιβλήθηκε στη ΔΕΗ. Και συνέχισε εξηγώντας ότι οι ζημιές οφείλονται «.. στην κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ), την αρνητική οικονομική επίπτωση από τις δημοπρατηθείσες ποσότητες ενέργειας (ΝΟΜΕ) και το πρόσθετο κόστος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου. Χωρίς αυτούς τους παράγοντες ο Όμιλος θα παρουσίαζε σημαντική λειτουργική κερδοφορία, στα επίπεδα περίπου του αντίστοιχου τριμήνου του 2016», πρόσθεσε.
Τα παραπάνω έχουν αξία, επειδή με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ (στις 19/7 πραγματοποιήθηκε μια ακόμη τέτοια δημοπρασία) που επικύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το δικό της μνημόνιο (Αύγουστος 2015), υποχρέωνε τη ΔΕΗ να προσφέρει ρεύμα στους ανταγωνιστές της σε τιμές όχι απλά χαμηλότερες της χοντρικής αγοράς, αλλά ακόμη και κάτω του κόστους παραγωγής! Όπως σημειώναμε σε προηγούμενο φύλλο του Λ.Δ: “Με τα ΝΟΜΕ, δηλαδή, η ΔΕΗ προσφέρει ρεύμα σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής , στους ανταγωνιστές της για να φτιάξουν τα πακέτα προσφορών με τα οποία θα της πάρουν τους πελάτες!” Και τα αποτελέσματα αυτής της εγκληματικής “μνημονιακής δέσμευσης” φάνηκαν ήδη στον προϋπολογισμό της ΔΕΗ. Έτσι, οι απολογητές της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αποκτούν ένα “ισχυρό επιχείρημα” για την επίσπευση του “εθνικού εγκλήματος”. Ένα ισχυρό επιχείρημα που πρόσφεραν με την πολιτικής τους αυτοί που υποτίθεται εναντιώνονταν στην ιδιωτικοποίησή της.
Άλλωστε, στα τελευταία μέτρα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Άνοιξη, ενόψει της 2ης αξιολόγησης, περιλαμβάνονταν και η ιδιωτικοποίηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας. Η λίστα των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων οριστικοποιήθηκε τον Ιούνη και εκτός των άλλων περιέχει την πλέον σύγχρονη (Μελίτη ΙΙ) αλλά και μία άδεια κατασκευής νέας! Μαζί με αυτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει και τα λιγνιτωρυχεία, τον ενεργειακό πλούτο της χώρας, τον μόνο που με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να της εξασφαλίσει ενεργειακή αυτάρκεια. Το ενδιαφέρον των Γερμανών για την απόκτηση του ελληνικού λιγνίτη και των μονάδων παραγωγής είναι εδώ και καιρό δεδομένο και μπορούμε να εικάζουμε ότι αυτά τα συμφέροντα θα “κερδίσουν” την πίτα ή το μεγάλο κομμάτι της από τις “διαφανείς διαδικασίες” πώλησης της ΔΕΗ. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το ακριβές μέγεθος του “πινακίου φακής” που θα προσφέρουν ως αντίτιμο για τα ασημικά της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι αυτό θα ισοδυναμεί με πραγματική κλοπή, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις ιδιωτικοποιήσεις (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ) ειδικά στα χρόνια των μνημονίων.
Μετά και από αυτή την πράξη, η ΔΕΗ οδηγείται σε κατάρρευση, αφού θα απωλέσει τον βασικό κορμό παραγωγής φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό το πλεονέκτημα θα το αποκτήσουν οι ανταγωνιστές της και η ΔΕΗ, το γιγαντιαίων διαστάσεων δημόσιο περιουσιακό στοιχείο - για τα δεδομένα πάντα της ελληνικής οικονομίας- θα μετατραπεί σε μια “ζημιογόνα επιχείρηση”. Και από αυτή την άποψη οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Σταθάκη (“Θέλουμε τη ΔΕΗ πυλώνα του συστήματος, θα έχει το 50% του συστήματος, θα επιβιώσει” δήλωσε στις 20/7), για την επιβίωση της ΔΕΗ, έχουν την ίδια αξία με τις προεκλογικές του υποσχέσεις για την “ενιαία δημόσια εταιρεία ενέργειας”.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.