Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αστυνομική σκευωρία (μία ακόμη)

 


Οταν οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον οπαδό του Παναθηναϊκού με το ψευδώνυμο «σουβλατζής», τα ραδιοτηλεοπτικά παπαγαλάκια συναγωνίζονταν για το ποιο θα παρουσιάσει με περισσότερες «πιπεράτες» λεπτομέρειες τη «μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας», που από ένα στοπ καρέ από βίντεο, που δείχνει άνδρα που φοράει κράνος, κατάφερε να ταυτοποιήσει τον συγκεκριμένο, που είναι ο πίξε, ο δίξε κτλ. Αλήθεια, ένας μόνον άνθρωπος έχει τον συγκεκριμένο σωματότυπο, παρουσιαζόμενο μάλιστα από ένα χαμηλής ανάλυσης βίντεο; Δεν μπορεί -έλεγε ο θαυμαστής των Κλουζό- θα έχουν περισσότερα στοιχεία για να τον συλλάβουν.

Δεν είχαν τίποτα, όπως αποδείχτηκε. Ο «σουβλατζής» προέβαλε άλλοθι ότι έλειπε στην Κεφαλλονιά (εισιτήρια, πληρωμές με κάρτες, κατάθεση της φίλης του) και έτσι εισαγγελέας και ανακριτής τον άφησαν ελεύθερο! Μάλιστα, υπήρξε διχογνωμία στο αν θα του επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Η εισαγγελέας πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος χωρίς κανέναν όρο, ενώ η ανακρίτρια πρότεινε να του επιβληθεί ο όρος της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Τη διαφωνία θα λύσει, όπως προβλέπεται, το δικαστικό συμβούλιο. Ο «σουβλατζής» αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας να κάνουν το ντόρο που έκαναν κατά τη σύλληψή του, όταν «σιχαθήκαμε» να βλέπουμε ξανά και ξανά το βίντεο και την εικόνα του κρανοφόρου με το καδρόνι στο χέρι, που δεν ήταν ο «σουβλατζής».Πέρασαν το θέμα στα γρήγορα και χωρίς κανένα σχόλιο για το αστυνομικό φιάσκο, που δεν ήταν απλώς φιάσκο αλλά μια ακόμα σκευωρία, προκειμένου η αστυνομία να επιδείξει «έργο».

Δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο «σουβλατζής», ούτε θα αναλάβουμε την υπεράσπισή του. Εκείνο που θέλουμε να καταδείξουμε είναι η μοναδική ευκολία και η έλλειψη κάθε δισταγμού εκ μέρους της αστυνομίας στην κατασκευή ενόχων, τους οποίους διαπομπεύουν ενώπιον της κοινωνίας.

Η υπόθεση του «σουβλατζή» θυμίζει την υπόθεση του «Ινδιάνου». Και τότε, για να καλύψουν το όργιο της αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, συνέλαβαν έναν άνθρωπο που τον είχαν στα κιτάπια τους και ταίριαζε με το «στήσιμο» που ήθελαν να κάνουν. Ο άνθρωπος φώναζε από την πρώτη στιγμή ότι δεν ήταν καν στη διαδήλωση της Νέας Σμύρνης. Οι αστυνομικοί τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί με σωρεία κακουργημάτων (απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικού, έκρηξη και κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών βομβών) και ο δικαστικός μηχανισμός τον έστειλε στη φυλακή, όπου παρέμεινε για εφτά μήνες, μέχρι να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία, με βούλευμα μάλιστα, με απαλλακτική πρόταση και του εισαγγελέα.

Θυμίζει επίσης την υπόθεση του εθελοντή, που έδωσε όλο του το «είναι» στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, αλλά οι αστυνομικοί τον κατηγόρησαν για εμπρηστή και κάθησε 11 μήνες στη φυλακή, για να απαλλαγεί με ομόφωνη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστήριου Αθηνών. Οι αστυνομικοί και ο δικαστικός μηχανισμός έστειλαν στη φυλακή έναν άνθρωπο που με αλτρουϊσμό έσωνε άλογα από τη φωτιά και βοηθούσε ανθρώπους να προστατέψουν τα σπίτια τους, για να στηρίξουν τη θεωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί εμπρηστών, όταν η συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά αποδείχτηκε ότι ξεκίνησε από πυλώνα του ΑΔΜΗΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεμογεννήτριες: Μικρό όφελος - μεγάλη καταστροφή λένε τώρα οι επιστήμονες.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια