ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018: Φορομπηξία, πετσόκομμα κοινωνικών δαπανών, μεγαλύτερο ματωμένο πλεόνασμα
Την περασμένη Δευτέρα, ο Τσίπρας αράδιαζε στη Βουλή το ένα ψέμα μετά το
άλλο. Την Τρίτη, ο ίδιος ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018, που
κατέθεσε ο Χουλιαράκης, ήρθε να διαψεύσει αυτά τα ψέματα. Ο κόσμος,
όμως, δεν μπορεί να κάνει αναλυτικές συγκρίσεις. Η πλειοψηφία αρκείται
σε ό,τι «πιάσει» από τα μίντια. Στα μυαλά των ανθρώπων μπερδεύονται
αριθμοί και ποσοστά που παραπέμπουν σε έννοιες γενικά ακατανόητες. Σ'
αυτό ακριβώς επενδύουν οι γκεμπελίσκοι τύπου Τσίπρα. Η σκέψη τους είναι
απλή: «θ' αραδιάσω μια σειρά από χοντρά ψέματα, θα φροντίσω να μιλήσω
σόλο, χωρίς άμεσο αντίλογο, στο τέλος κάτι θα μείνει από τα ψέματά μου».
Τσίπρας: «Στο δημοσιονομικό σκέλος η απόδοση της οικονομίας έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Ετσι, λοιπόν ο Προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, που θα ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο του 1,75%».
Προϋπολογισμός: Πραγματικό αποτέλεσμα Κρατικού Προϋπολογισμού: έλλειμμα 5,114 δισ. ευρώ. Πραγματικό αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης (συμπεριλαμβάνονται οι ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία, οι ΟΤΑ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης): έλλειμμα 1,086 δισ. ευρώ. Πώς προκύπτει το περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα»; Αφαιρούν τους τόκους, ύψους 5,768 δισ. ευρώ. Επομένως, είναι ψέμα ότι δημοσιονομικά υπάρχει υπεραπόδοση.
Τσίπρας: «Είναι, άραγε, αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης αυτή η υπεραπόδοση που παρουσιάζει κατά δυο συναπτά έτη η ελληνική οικονομία; Εχουμε μια τριετία δημοσιονομικής προσαρμογής πολύ ηπιότερης, που αποδίδει όχι προφανώς εξαιτίας της υπερφορολόγησης, αλλά εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης, με την ανεργία να είναι στο 20% -που την παραλάβαμε στο 26,5% και για πρώτη φορά μετά την κρίση να έχουμε λιγότερο από ένα εκατομμύριο ανέργους- εξαιτίας της εξισορρόπησης του ασφαλιστικού συστήματος, εξαιτίας της πάταξης της φοροδιαφυγής και βεβαίως, εξαιτίας του γεγονότος ότι γλιτώσαμε περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων».
Προϋπολογισμός: Προϋπολόγιζαν άμεσους φόρους 21,525 δισ. και εισέπραξαν 20,288 δισ. Για ποια αύξηση της απασχόλησης, που δήθεν αύξησε τα φορολογικά έσοδα μιλάει ο Τσίπρας; Τότε πώς προέκυψε το μεγαλύτερο του προϋπολογιζόμενου «πρωτογενές πλεόνασμα»; Πρώτον, από τους αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους, που προϋπολογίζονταν στα 26,718 δισ. και ανέβηκαν στα 26,917 δισ. Δεύτερο και κυριότερο, από το στραγγάλισμα των δαπανών, κυρίως των κοινωνικών δαπανών. Σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, η «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού καλύφθηκε από τον θετικό προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, που εισπράττει εισφορές, αλλά δεν εκδίδει συντάξεις.
Τσίπρας: «Και μιλάτε, λοιπόν, εσείς [σ.σ. η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ] για υψηλή φορολογία, λες και ξεχνάμε ότι εσείς φέρατε τον ΕΝΦΙΑ, εσείς φέρατε την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, 30 δισεκατομμύρια φόρους. Να μην τους απαριθμήσω. Με 30 δισεκατομμύρια φόρους, κατηγορείτε εμάς διαρκώς, που πράγματι έχουμε εξαναγκαστεί σε μία πολύ πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή σε ό,τι αφορά τη φορολογία, κοντά στο 3% του ΑΕΠ, που είναι ασύγκριτα μεγέθη».
Προϋπολογισμός: Σύμφωνα με τον πίνακα 3.5 της Εισηγητικής Εκθεσης, το σύνολο των φόρων ήταν το 2014 25% του ΑΕΠ, το 2015 24,9%, το 2016 27,3%, το 2017 26,4%, ενώ το 2018 προϋπολογίζονται στο 26,1%. Επομένως, επί Τσιπροκαμμένων η φορολογική επιβάρυνση έχει αυξηθεί σε σχέση με το επίπεδο που την άφησαν οι Σαμαροβενιζέλοι. Καθόλου παράξενο. Ολα τα φορομπηχτικά μέτρα των δύο πρώτων Μνημονίων διατηρήθηκαν ανέπαφα (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κτλ.), ενώ προστέθηκαν νέα φορομπηχτικά μέτρα (μείωση αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ κτλ.). Αυτή είναι η «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή για την οποία μιλάει ο Τσίπρας-Γκέμπελς, προσπαθώντας να παραμυθιάσει κάποια τμήματα του ελληνικού λαού.
Τσίπρας: «Τόσο, λοιπόν, πέρσι όσο και φέτος η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη της λεγόμενης υπεραπόδοσης, δηλαδή του επιπλέον του στόχου πλεονάσματος, που τελικά θα καταγραφεί, δείχνει έμπρακτα την κατεύθυνση και τις στρατηγικές μας στοχεύσεις. Πέρσι δόθηκε ένα ποσό γύρω στα 617 εκατομμύρια ευρώ, φέτος 1,4 δισεκατομμύρια. Αθροιστικά είναι ένα ποσό που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν θα το έλεγε κανείς και ψίχουλα ή φιλοδώρημα, όπως άκουσα από κάποιους που ανέβηκαν σ’ αυτό το Βήμα».
Προϋπολογισμός: Πέρυσι το περιβόητο «κοινωνικό μέρισμα» ήταν 617 εκατ. ευρώ, φέτος προϋπολογίζεται στα 720 εκατ. ευρώ (και όχι 1,4 δισ. που λέει ο ψεύτης Τσίπρας). Και είναι κάτι χειρότερο από ψίχουλα, σε σχέση με τα αφόρητα χαράτσια και τα πετσοκόμματα μισθών και συντάξεων που έγιναν όλ' αυτά τα χρόνια.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με απαρίθμηση και αποκάλυψη των αναίσχυντων ψεμάτων του Τσίπρα, όμως ο χώρος είναι απαγορευτικός. Αναγκαστικά θα περιοριστούμε σε μερικές επισημάνσεις για τα προβλεπόμενα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.
• Οχι μόνο δεν υπάρχει η παραμικρή φορολογική ελάφρυνση, αλλά οι φόροι είναι αυξημένοι κατά 951 εκατ. ευρώ. Σημασία έχει και η ενδεικτική ταξική διάρθρωση των φόρων. Οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 478 εκατ. ευρώ. Ομως, ο μεν φόρος φυσικών προσώπων θα αυξηθεί κατά 456 εκατ. ευρώ, ο δε φόρος νομικών προσώπων (των εταιριών δηλαδή) θα μειωθεί κατά 111 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελευθεροεπαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων θα σηκώσουν όλο το επιπλέον βάρος της άμεσης φορολογίας, ενώ οι καπιταλιστές θα πληρώσουν λιγότερο, παρά την προβλεπόμενη ανάπτυξη του 2,5%! Οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 473 εκατ. ευρώ. Ολο αυτό το επιπλέον χαράτσι θα προέλθει από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνού, πετρελαιοειδών κτλ.).
• Αντίθετα, οι λεγόμενες πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να υποστούν «σφαγή» που συμποσούται σε μείωση 1.276 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017!
• Το πετσόκομμα εστιάζεται κυρίως στις κοινωνικές δαπάνες. Τα νοσοκομεία θα πάρουν από τον κρατικό προϋπολογισμό 1,141 δισ. έναντι 1,505 που εκτιμάται ότι θα πάρουν το 2017 (μείωση κατά 364 εκατ. ευρώ ή 24%). Ο ΕΟΠΥΥ θα πάρει 100 εκατ. έναντι 314 εκατ. το 2017 (μείωση κατά 214 εκατ. ή 68%!). Οι συγκοινωνιακοί φορείς θα πάρουν επιχορηγήσεις ύψους 179 εκατ. ευρώ έναντι 265 εκατ. το 2017 (μείωση κατά 86 εκατ. ευρώ ή 32,5%). Γενικώς, οι επιχορηγήσεις φορέων από τον κρατικό προϋπολογισμό, από 19.745 εκατ. ευρώ το 2017 θα μειωθούν στα 18.971 εκατ. το 2018 (μείωση κατά 774 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 4% - η μεγάλη διαφορά του μέσου όρου μείωσης των επιχορηγήσεων από τη μείωση των επιχορηγήσεων προς νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, συγκοινωνιακούς φορείς δείχνει ότι το μεγάλο «ψαλίδι» θα πέσει στις κατεξοχήν κοινωνικές δαπάνες).
• Πρέπει να σημειωθεί επίσης το παραπέρα πετσόκομμα του ΕΚΑΣ, του επιδόματος θέρμανσης και άλλων προνοιακών επιδομάτων.
• Ετσι θα εξασφαλιστεί το ματωμένο «πρωτογενές πλεόνασμα», που δεν το περιορίζουν στο 3,5% του Μνημονίου, αλλά το ανεβάζουν στο 3,8% (για να έχουν το περιθώριο να πιάσουν οπωσδήποτε τον μνημονιακό στόχο).
Το 2008, οι δαπάνες του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων) ανέρχονταν σε 9,624 δισ. ευρώ. Το 2010, πρώτη χρονιά της μνημονιακής περιόδου, έπεσαν στα 9,588 δισ. Εκτοτε, η πτώση υπήρξε ραγδαία. Το 2014, τελευταία χρονιά των Σαμαροβενιζέλων, ήταν 6,592 δισ. Το 2016, πρώτη «καθαρή» χρονιά των Τσιπροκαμμένων ήταν 6,288 δισ. Το 2017, με εκτιμώμενη ανάπτυξη 1,6% (η πρόβλεψη ήταν για 2,7%), ανέβηκαν ανεπαίσθητα στα 6,75 δισ. Το 2018, με προβλεπόμενη ανάπτυξη 2,5%, θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο, των 6,75 δισ. ευρώ (30% χαμηλότερες από τις δαπάνες του ΠΔΕ το 2008)!
Επομένως, η περιβόητη ανάπτυξη δεν αφορά καθόλου το κράτος και τα έργα υποδομής που αυτό κατασκευάζει, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει κοινωνική διάσταση (σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνιακά έργα, αντιπλημμυρικά έργα κτλ.).
Αυτή η ασθμαίνουσα και αναιμική αναζωογόνηση του ελληνικού καπιταλισμού, μετά από τόσα χρόνια καταστροφής και απαξίωσης, αφορά μόνο τα αρπακτικά του κεφαλαίου, που εκμεταλλεύονται τους εξευτελιστικούς μισθούς, τις αποσαθρωμένες εργασιακές σχέσεις και τις κάθε είδους αβάντες που τους κάνει το ελληνικό κράτος. Η αναιμική ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεσή της την κινεζοποίηση της εργατικής τάξης.
ΥΓ. Πανηγύριζε η «Αυγούλα» την περασμένη Τετάρτη: «Προϋπολογισμός 2018 - Ο τελευταίος των Μνημονίων».
Αν ζούσε ο Γκέμπελς, θ' αυτοκτονούσε από το κακό του, βλέποντας το χάλι των επιγόνων του στη λεγόμενη βρόμικη προπαγάνδα. Δε χρειάζεται να πούμε τι θα γίνει μετά τη λήξη του τρίτου Μνημόνιου (σε λίγους μήνες θα ξέρουμε το ακριβές περιεχόμενο του μετά-Μνημόνιου κι αυτό δε θα προσφέρεται για πανηγυρισμούς). Αρκεί να θυμίσουμε ότι οι προϋπολογισμοί του 2019 και του 2020, εκτός από τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν θεσπιστεί με τα Μνημόνια και τα οποία θα παραμείνουν άθιχτα, θα περιλαμβάνουν δύο πρόσθετα βάρβαρα μέτρα: πετσόκομμα όλων των κύριων συντάξεων σε ποσοστό έως 18% (το 2019) και νέο «γενναίο» πετσόκομμα του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους (το 2020). Και τα δύο αυτά μέτρα έχουν ήδη προ-νομοθετηθεί.
Επιπλέον, έχει συμφωνηθεί να εξασφαλίζεται «πρωτογενές πλεόνασμα» ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, στόχος που καθιστά εξ ορισμού μνημονιακούς όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς μέχρι και το 2022 (για να μη μιλήσουμε για τον συμφωνημένο στόχο για «πρωτογενές πλεόνασμα» τουλάχιστον 2% μέχρι και το 2060).
«Ποιος τελευταίος των Μνημονίων, μωρή κουλή;», που θα 'λεγε και ο φίλος της Δούρου, ο Ψινάκης…
Τσίπρας: «Στο δημοσιονομικό σκέλος η απόδοση της οικονομίας έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Ετσι, λοιπόν ο Προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, που θα ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο του 1,75%».
Προϋπολογισμός: Πραγματικό αποτέλεσμα Κρατικού Προϋπολογισμού: έλλειμμα 5,114 δισ. ευρώ. Πραγματικό αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης (συμπεριλαμβάνονται οι ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία, οι ΟΤΑ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης): έλλειμμα 1,086 δισ. ευρώ. Πώς προκύπτει το περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα»; Αφαιρούν τους τόκους, ύψους 5,768 δισ. ευρώ. Επομένως, είναι ψέμα ότι δημοσιονομικά υπάρχει υπεραπόδοση.
Τσίπρας: «Είναι, άραγε, αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης αυτή η υπεραπόδοση που παρουσιάζει κατά δυο συναπτά έτη η ελληνική οικονομία; Εχουμε μια τριετία δημοσιονομικής προσαρμογής πολύ ηπιότερης, που αποδίδει όχι προφανώς εξαιτίας της υπερφορολόγησης, αλλά εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης, με την ανεργία να είναι στο 20% -που την παραλάβαμε στο 26,5% και για πρώτη φορά μετά την κρίση να έχουμε λιγότερο από ένα εκατομμύριο ανέργους- εξαιτίας της εξισορρόπησης του ασφαλιστικού συστήματος, εξαιτίας της πάταξης της φοροδιαφυγής και βεβαίως, εξαιτίας του γεγονότος ότι γλιτώσαμε περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων».
Προϋπολογισμός: Προϋπολόγιζαν άμεσους φόρους 21,525 δισ. και εισέπραξαν 20,288 δισ. Για ποια αύξηση της απασχόλησης, που δήθεν αύξησε τα φορολογικά έσοδα μιλάει ο Τσίπρας; Τότε πώς προέκυψε το μεγαλύτερο του προϋπολογιζόμενου «πρωτογενές πλεόνασμα»; Πρώτον, από τους αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους, που προϋπολογίζονταν στα 26,718 δισ. και ανέβηκαν στα 26,917 δισ. Δεύτερο και κυριότερο, από το στραγγάλισμα των δαπανών, κυρίως των κοινωνικών δαπανών. Σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, η «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού καλύφθηκε από τον θετικό προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, που εισπράττει εισφορές, αλλά δεν εκδίδει συντάξεις.
Τσίπρας: «Και μιλάτε, λοιπόν, εσείς [σ.σ. η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ] για υψηλή φορολογία, λες και ξεχνάμε ότι εσείς φέρατε τον ΕΝΦΙΑ, εσείς φέρατε την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, 30 δισεκατομμύρια φόρους. Να μην τους απαριθμήσω. Με 30 δισεκατομμύρια φόρους, κατηγορείτε εμάς διαρκώς, που πράγματι έχουμε εξαναγκαστεί σε μία πολύ πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή σε ό,τι αφορά τη φορολογία, κοντά στο 3% του ΑΕΠ, που είναι ασύγκριτα μεγέθη».
Προϋπολογισμός: Σύμφωνα με τον πίνακα 3.5 της Εισηγητικής Εκθεσης, το σύνολο των φόρων ήταν το 2014 25% του ΑΕΠ, το 2015 24,9%, το 2016 27,3%, το 2017 26,4%, ενώ το 2018 προϋπολογίζονται στο 26,1%. Επομένως, επί Τσιπροκαμμένων η φορολογική επιβάρυνση έχει αυξηθεί σε σχέση με το επίπεδο που την άφησαν οι Σαμαροβενιζέλοι. Καθόλου παράξενο. Ολα τα φορομπηχτικά μέτρα των δύο πρώτων Μνημονίων διατηρήθηκαν ανέπαφα (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κτλ.), ενώ προστέθηκαν νέα φορομπηχτικά μέτρα (μείωση αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ κτλ.). Αυτή είναι η «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή για την οποία μιλάει ο Τσίπρας-Γκέμπελς, προσπαθώντας να παραμυθιάσει κάποια τμήματα του ελληνικού λαού.
Τσίπρας: «Τόσο, λοιπόν, πέρσι όσο και φέτος η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη της λεγόμενης υπεραπόδοσης, δηλαδή του επιπλέον του στόχου πλεονάσματος, που τελικά θα καταγραφεί, δείχνει έμπρακτα την κατεύθυνση και τις στρατηγικές μας στοχεύσεις. Πέρσι δόθηκε ένα ποσό γύρω στα 617 εκατομμύρια ευρώ, φέτος 1,4 δισεκατομμύρια. Αθροιστικά είναι ένα ποσό που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν θα το έλεγε κανείς και ψίχουλα ή φιλοδώρημα, όπως άκουσα από κάποιους που ανέβηκαν σ’ αυτό το Βήμα».
Προϋπολογισμός: Πέρυσι το περιβόητο «κοινωνικό μέρισμα» ήταν 617 εκατ. ευρώ, φέτος προϋπολογίζεται στα 720 εκατ. ευρώ (και όχι 1,4 δισ. που λέει ο ψεύτης Τσίπρας). Και είναι κάτι χειρότερο από ψίχουλα, σε σχέση με τα αφόρητα χαράτσια και τα πετσοκόμματα μισθών και συντάξεων που έγιναν όλ' αυτά τα χρόνια.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με απαρίθμηση και αποκάλυψη των αναίσχυντων ψεμάτων του Τσίπρα, όμως ο χώρος είναι απαγορευτικός. Αναγκαστικά θα περιοριστούμε σε μερικές επισημάνσεις για τα προβλεπόμενα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.
• Οχι μόνο δεν υπάρχει η παραμικρή φορολογική ελάφρυνση, αλλά οι φόροι είναι αυξημένοι κατά 951 εκατ. ευρώ. Σημασία έχει και η ενδεικτική ταξική διάρθρωση των φόρων. Οι άμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 478 εκατ. ευρώ. Ομως, ο μεν φόρος φυσικών προσώπων θα αυξηθεί κατά 456 εκατ. ευρώ, ο δε φόρος νομικών προσώπων (των εταιριών δηλαδή) θα μειωθεί κατά 111 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελευθεροεπαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων θα σηκώσουν όλο το επιπλέον βάρος της άμεσης φορολογίας, ενώ οι καπιταλιστές θα πληρώσουν λιγότερο, παρά την προβλεπόμενη ανάπτυξη του 2,5%! Οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 473 εκατ. ευρώ. Ολο αυτό το επιπλέον χαράτσι θα προέλθει από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνού, πετρελαιοειδών κτλ.).
• Αντίθετα, οι λεγόμενες πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να υποστούν «σφαγή» που συμποσούται σε μείωση 1.276 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017!
• Το πετσόκομμα εστιάζεται κυρίως στις κοινωνικές δαπάνες. Τα νοσοκομεία θα πάρουν από τον κρατικό προϋπολογισμό 1,141 δισ. έναντι 1,505 που εκτιμάται ότι θα πάρουν το 2017 (μείωση κατά 364 εκατ. ευρώ ή 24%). Ο ΕΟΠΥΥ θα πάρει 100 εκατ. έναντι 314 εκατ. το 2017 (μείωση κατά 214 εκατ. ή 68%!). Οι συγκοινωνιακοί φορείς θα πάρουν επιχορηγήσεις ύψους 179 εκατ. ευρώ έναντι 265 εκατ. το 2017 (μείωση κατά 86 εκατ. ευρώ ή 32,5%). Γενικώς, οι επιχορηγήσεις φορέων από τον κρατικό προϋπολογισμό, από 19.745 εκατ. ευρώ το 2017 θα μειωθούν στα 18.971 εκατ. το 2018 (μείωση κατά 774 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 4% - η μεγάλη διαφορά του μέσου όρου μείωσης των επιχορηγήσεων από τη μείωση των επιχορηγήσεων προς νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, συγκοινωνιακούς φορείς δείχνει ότι το μεγάλο «ψαλίδι» θα πέσει στις κατεξοχήν κοινωνικές δαπάνες).
• Πρέπει να σημειωθεί επίσης το παραπέρα πετσόκομμα του ΕΚΑΣ, του επιδόματος θέρμανσης και άλλων προνοιακών επιδομάτων.
• Ετσι θα εξασφαλιστεί το ματωμένο «πρωτογενές πλεόνασμα», που δεν το περιορίζουν στο 3,5% του Μνημονίου, αλλά το ανεβάζουν στο 3,8% (για να έχουν το περιθώριο να πιάσουν οπωσδήποτε τον μνημονιακό στόχο).
Ποια ανάπτυξη;
Το 2008, οι δαπάνες του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων) ανέρχονταν σε 9,624 δισ. ευρώ. Το 2010, πρώτη χρονιά της μνημονιακής περιόδου, έπεσαν στα 9,588 δισ. Εκτοτε, η πτώση υπήρξε ραγδαία. Το 2014, τελευταία χρονιά των Σαμαροβενιζέλων, ήταν 6,592 δισ. Το 2016, πρώτη «καθαρή» χρονιά των Τσιπροκαμμένων ήταν 6,288 δισ. Το 2017, με εκτιμώμενη ανάπτυξη 1,6% (η πρόβλεψη ήταν για 2,7%), ανέβηκαν ανεπαίσθητα στα 6,75 δισ. Το 2018, με προβλεπόμενη ανάπτυξη 2,5%, θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο, των 6,75 δισ. ευρώ (30% χαμηλότερες από τις δαπάνες του ΠΔΕ το 2008)!
Επομένως, η περιβόητη ανάπτυξη δεν αφορά καθόλου το κράτος και τα έργα υποδομής που αυτό κατασκευάζει, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει κοινωνική διάσταση (σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνιακά έργα, αντιπλημμυρικά έργα κτλ.).
Αυτή η ασθμαίνουσα και αναιμική αναζωογόνηση του ελληνικού καπιταλισμού, μετά από τόσα χρόνια καταστροφής και απαξίωσης, αφορά μόνο τα αρπακτικά του κεφαλαίου, που εκμεταλλεύονται τους εξευτελιστικούς μισθούς, τις αποσαθρωμένες εργασιακές σχέσεις και τις κάθε είδους αβάντες που τους κάνει το ελληνικό κράτος. Η αναιμική ανάπτυξη έχει ως προϋπόθεσή της την κινεζοποίηση της εργατικής τάξης.
ΥΓ. Πανηγύριζε η «Αυγούλα» την περασμένη Τετάρτη: «Προϋπολογισμός 2018 - Ο τελευταίος των Μνημονίων».
Αν ζούσε ο Γκέμπελς, θ' αυτοκτονούσε από το κακό του, βλέποντας το χάλι των επιγόνων του στη λεγόμενη βρόμικη προπαγάνδα. Δε χρειάζεται να πούμε τι θα γίνει μετά τη λήξη του τρίτου Μνημόνιου (σε λίγους μήνες θα ξέρουμε το ακριβές περιεχόμενο του μετά-Μνημόνιου κι αυτό δε θα προσφέρεται για πανηγυρισμούς). Αρκεί να θυμίσουμε ότι οι προϋπολογισμοί του 2019 και του 2020, εκτός από τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν θεσπιστεί με τα Μνημόνια και τα οποία θα παραμείνουν άθιχτα, θα περιλαμβάνουν δύο πρόσθετα βάρβαρα μέτρα: πετσόκομμα όλων των κύριων συντάξεων σε ποσοστό έως 18% (το 2019) και νέο «γενναίο» πετσόκομμα του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους (το 2020). Και τα δύο αυτά μέτρα έχουν ήδη προ-νομοθετηθεί.
Επιπλέον, έχει συμφωνηθεί να εξασφαλίζεται «πρωτογενές πλεόνασμα» ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022, στόχος που καθιστά εξ ορισμού μνημονιακούς όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς μέχρι και το 2022 (για να μη μιλήσουμε για τον συμφωνημένο στόχο για «πρωτογενές πλεόνασμα» τουλάχιστον 2% μέχρι και το 2060).
«Ποιος τελευταίος των Μνημονίων, μωρή κουλή;», που θα 'λεγε και ο φίλος της Δούρου, ο Ψινάκης…
Σχόλια